News Ticker

Gezichtsbepalende kunstenaars op zesde editie ARTZUID

artzuid

Aristide Maillol, Marc Quinn, Elsa Tomkowiak en Jésus Rafael Soto, behoren tot de gezichtsbepalende kunstenaars van de komende editie van ARTZUID. De Amsterdam Sculptuur Biënnale in ‘de Tuin van Amsterdam Zuid’ zet moderne en hedendaagse figuratieve kunst naast elkaar, afgewisseld met ruimtelijke installaties die de beeldenroute meer dan ooit het karakter geven van een belevingstentoonstelling. Vanaf 17 mei tot en met 15 september 2019 kan het publiek genieten van 80 kunstwerken in de openbare ruimte, van vijftig gerenommeerde internationale kunstenaars. Vanaf de vijver op het Museumplein leidt een rood gemarkeerde route van de Zwitserse kunstenares Gerda Maise naar het ARTZUID-informatiepaviljoen. Hier start de 2.5 km lange beeldenroute op de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas. Nieuw op ARTZUID is de Pleinenroute, die de kunst en architectuur op pleinen in Berlage’s Plan Zuid in de kijker zet. ARTZUID maakt tevens een uitstapje naar Amstelveen met een solotentoonstelling van Klaas Gubbels tussen Museum Jan van der Togt en het Cobra Museum. De Amsterdam Sculptuur Biënnale omvat een uitgebreid randprogramma met rondleidingen, artist talks en educatief programma voor scholen. De tentoonstelling is 24/7 gratis toegankelijk. Routekaarten en catalogus zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen, Minervalaan 1. Kijk voor alle informatie op artzuid.nl.

Prikkelende afwisseling
Zowel de kunstkenner als de minder ervaren kunstkijker worden op de zesde editie van ARTZUID verrast. De beeldenroute biedt een prikkelende afwisseling aan contrastrijke beelden, sommige uitgesproken figuratief, andere bijna abstracte uitingen van figuratieve kunst, en vrolijk stemmende installaties. De curatoren Michiel Romeyn en Jhim Lamoree hebben de beeldhouwkunst in hun hart gesloten en maakten een toegankelijke tentoonstelling. Samen met Cintha van Heeswijck, directeur van ARTZUID, gaven zij invulling aan het thema ‘Tussenruimte en Verbinding’. De beeldenroute ligt in het hart van Berlage’s Plan Zuid, de ruim opgezette woonwijk met brede lanen, pleinen en veel openbaar groen; door de curatoren voor deze editie betiteld als ‘de tuin van Amsterdam Zuid’. Bij de inrichting van de tentoonstelling waren beroemde Renaissance-tuinen de inspiratiebron. “Een tuin als kunstwerk, die lering en vermaak brengt voor de bezoekers. Zoals we dat kennen van de tuinen rondom het paleis van Versailles bij Parijs”, aldus Jhim Lamoree. De hagen op de Apollolaan fungeren als decors en coulissen, met de kunstwerken als acteurs. Op een aantal plekken wordt een ensemble van meerdere werken van een kunstenaar gepresenteerd, als een tableau vivant. Op de gazons van de Apollolaan en de Minervalaan is een vlootschouw van spraakmakende figuratieve beeldhouwkunst te zien. De nieuwe Pleinenroute belicht de architectuur, geschiedenis en beeldhouwkunst van de buurtpleinen vanaf de Berlage Brug tot het Olympisch Stadion. Hier ligt het accent op verbinding en levendigheid.

Deelnemende kunstenaars ARTZUID 2019
Aime Mpane Enkobo, Anish Kapoor, Antoine Poncet, Aristide Maillol, Arman, Armando, Atelier Van Lieshout, Barry Flanagan, César, Charlotte van Pallandt, Dan Graham, Daniel Götten, David Altmejd, Dini Thomsen, Eja Siepman van den Berg, Elsa Tomkowiak, Erwin Wurm, George Struikelblok, Gerda Maise, Gloria Friedmann, Henk Visch, Irene Fortuyn, Ivan Cremer, Jan Fabre, Jaume Plensa, Jean Dubuffet, Jems Koko Bi, Jerzy Kedziora, Jésus Rafael Soto, Jim Dine, Joel Shapiro, Johan Tahon, Judith Wiersema, Karel Appel, Klaas Gubbels, Marc Quinn, Matthew Monahan, Michiel Romeyn, Morgan Betz, Nancy Rubins, Nick Ervinck, Nic Jonk, Roberto Barni, Sachi Miyachi, Theo Jansen, Tom Claassen, Tony Matelli, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Yubi Kirindongo.

ARTZUID Annex Amstelveen
ARTZUID waaiert dit keer uit naar Amstelveen. Een solotentoonstelling van Klaas Gubbels tussen Museum Jan van der Togt Museum en het Cobra Museum verbindt het oude stadscentrum met het nieuwe stadshart. Cintha van Heeswijck, directeur van Stichting Art Zuid, is blij met het verzoek van de gemeente Amstelveen om een bijdrage te leveren aan het culturele aanbod bij de buurgemeente. “Amstelveen heeft een rijk cultuuraanbod en prachtige permanente kunst in de openbare ruimte. Met onze toevoeging tijdens ARTZUID stimuleren wij bezoekers van Amsterdam zich ook te oriënteren op wat zich buiten de stadsgrenzen afspeelt aan interessante kunstuitingen.” Vanaf 19 mei 2019 exposeert Klaas Gubbels tevens in Museum Jan van der Togt. De Nederlandse kunstenaar is vooral bekend om beelden en schilderijen van tafels, stoelen en koffiekannen.

Bron: Artzuid

Photo Credit: Artzuid

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1