News Ticker

Column van Integraal Personal Trainer en Vitaliteitscoach Iboya Triz

iboyaslider

Voormalig ballerina van Het Nationale Ballet Iboya Triz is een ervaren, internationaal erkend, gediplomeerd integraal personal trainer en vitaliteitscoach. Een herseninfarct, burn-out, whiplash en ernstig nek en rug letsel brachten een eind aan haar dans- en zangcarrière.

In haar zoektocht naar de oplossing om weer volledig te herstellen, kwam Iboya tot de conclusie dat er geen integrale aanpak bestond. Zij kon niet anders dan hier zelf mee aan de slag te gaan als ze weer optimaal fit wilde worden op het gebied van lichamelijke en mentale gezondheid. Zo is haar passie en de kracht van haar werkwijze voor Iboyatraining ontstaan.

De zoektocht naar haar eigen optimale vitaliteit heeft Iboya gemotiveerd om deze kennis en ervaringen voor anderen 1 op 1 of groepsverband in te kunnen zetten.

Iboya volgde diverse, nationale en internationaal erkende opleidingen. Hierbij heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van fysieke (topsport) training, orthomoleculaire voedingsleer en mentale rust. Zij is op haar vakgebied een van de meest toonaangevende personal trainers in Amsterdam met een unieke integrale revolutionaire visie en aanpak.

Column

Het geheim achter de dikke buik bij mannen. Waarom calorie beperking niet helpt.

dikkebuik

Ken je dat? Je man of vriend of jij als man met een steeds groter, groeiende, ronde buik?

Een soort ballon die op spanning staat?

En verder op de rest van je lijf niet echt overmatig vet, dus afvallen blijkt niet echt het juiste effect te hebben?

En zelfs hard en veel trainen met een personal trainer geeft ook niet voldoende resultaat?

Mijn vader is ook zo een man: geen overgewicht maar een opgezette mooie, ronde, dikke buik.

Vanwege zijn bloedsuiker slikt mijn vader pillen om dit onder controle te houden en sinds kort gaat het door de pillen en gezonde voeding erg goed met zijn bloedsuiker maar helaas niet met zijn bolle buik.

Hij vertelde heel trots aan zijn dochter (voor hem de gezondheidsfreak) dat zijn dokter had gezegd dat hij minder streng op zijn voeding kon letten en weer lekker mocht eten…

Want er waren volgens de dokter geen gezondheidsrisico’s meer omdat zijn bloedsuiker er prachtig uit zag!!! Ik probeerde mijn vader uit te leggen dat hij nog steeds gezond moet blijven eten voor 80 % zoals hij deed en zijn stress moet beperken. Ik vond het niet slim van de arts om dit te zeggen omdat voeding en de gevolgen van stress niet zijn vakgebieden zijn.

Ik hoor hem denken “de arts weet heus wel wat hij zegt “en ik zie dat hij het niet echt van mij wil aannemen dat ik over voeding en de fysiologische gevolgen van stress echt iets meer heb gestudeerd dan zijn arts.

Ze hebben het vaak over die kwakzalvers van natuurartsen, maar dit is pas gevaarlijk: een arts die geen opleiding heeft gevolgd in voeding en dan dit soort adviezen geeft wat klakkeloos wordt aangenomen. En mijn vader blijft rondlopen met een dikke buik die ook minstens zo gevaarlijk is als zijn suiker.

Dit zie ik heel veel gebeuren: mensen om mij heen die blindelings artsen geloven op het vlak van voeding, training en mentale rust terwijl dit niet of onvoldoende in hun studie heeft gezeten.

Advertentie

Waarom is Anti-Aging Hightech Skin Care, gebaseerd op DNA, zo uniek?

Waarom is die dikke buik dan zo ongezond en hoe ontstaat deze?

De dikke opgezette buik is vaak het gevolg van het ongezonde buikvet rondom de organen .

Ik zeg vaak, omdat gasvorming en een opgezette buik ook het gevolg kan zijn van voedselallergieën en de darmflora die uit balans is.

Visceraal vet, vet rondom de organen, geeft toenemend risico op premature ziekten en zelfs de dood. Het produceert ontstekingen uit cytokines die het hele lichaam in een staat van versnelde veroudering brengen.

Studies tonen aan dat visceraal vet opgeslagen in de buikregio verder in verband gebracht kan worden met:

 • Een verhoging van 44% van het risico op een cardiovasculaire ziekte
 • Een verhoging van 43% van het risico op een andere vorm van kanker
 • Verhoogde risico op osteoporose
 • Verhoogde risico op Alzheimer
 • Verhoogde risico op diabetes type 2 door een verstoord immuunsysteem en meer ontstekingen met als gevolg insuline resistentie
 • Verhoogde risico op ontstekingen als jicht en reuma
 • Verhoogde risico op vervette lever die ook kan gaan ontsteken

Het goede nieuws is dat hier heel veel op natuurlijke manier aan te doen is!

En dat is niet je calorie inname beperken, dit zal niet je vetverdeling en dus je buik laten slinken.

Vermijd stress!!

Er zijn 3 hormonen die de cortisol samen met stressreductie en de juiste dosering van training tegen kunnen gaan.

1 groeihormoon, 2 DHEA en 3 het mannelijk hormoon testosteron.

Deze hormonen worden steeds minder aangemaakt bij het ouder worden.

Cortisol zorgt voor spierafbraak en vetopslag. Groeihormoon, DHEA en testosteron zorgen voor spieropbouw en vetverbranding.

Hoe ouder je wordt, hoe meer de cortisol het wint van het groeihormoon, DHEA en testosteron.

Heb je daarbij ook nog stress en doe je lange trainingen dan zal het stresshormoon cortisol helemaal overheersen en zal die buik steeds meer gaan uitpuilen en kunnen we uiteindelijk nog net de tenen zien maar niet meer wat onder die buik hangt.

Even de oorzaken van een mooie ronde buik op een rij.

 • Stress
 • Suikerrijke geraffineerde voeding
 • Te langdurige zware trainingen en duursporten
 • Alcohol
 • Slechte nachtrust (cortisol blijft te hoog, dus vetopslag en groeihormoon wordt niet goed aangemaakt)
 • Onvoldoende eiwitten (is noodzakelijk om groeihormoon aan te maken)

Wat is dan wel de oplossing om van die mooie, ronde uitpuilende buik af te komen en de cortisol levels te verlagen?

 • Beperk je stress op het werk en in je privéleven en pas je levensstijl aan door voldoende rust en ontspanning in te plannen. Start de dag met een korte effectieve meditatie en neem je levensstijl onder de loep met een professional om dit echt goed aan te pakken.

Stress verlaagt je DHEA en testosteron gehalte

Zorg voor een gezond slaappatroon en ga voor 23:00 naar bed voor een goede herstellende nachtrust om ook zo het groeihormoon te boosten en het cortisol gehalte te verlagen.

 • Vermijd suikerrijke en geraffineerde voeding met smaakversterkers en zoetstoffen. (Vooral voor het slapen gaan, omdat met insuline het groeihormoon zijn werk niet kan doen). Probeer voedselallergieën die ook de cortisol verhogen op te lossen en te vermijden. Dit zijn vrijwel altijd melk en tarweproducten. Eet meer groenten bij iedere grote maaltijd!
 • Vermijd langdurige cardiotrainingen en te lange intensieve krachttraining. Dit verhoogt je cortisolgehalte. Daarentegen zal korte, zware krachttraining van maximaal een uur en korte intensieve excentrische cardiotraining juist het groeihormoon en je testosteron boosten. Als je kort traint wil je wel effectief trainen door specifieke oefeningen gericht op jouw lijf en doelstelling en door de oefeningen juist uit te voeren. Iboyatraining kan je helpen om een effectief kort trainingsprogramma aan te leren met uitgevoerd met de juiste techniek en lichaamshouding.
 • Eet voldoende eiwitten. Groeihormoon wordt gemaakt van eiwitten.
 • Eet niet te weinig verzadigd vet. Verzadigde vetten verhogen DHEA en testosteron. DHEA en testosteron worden gemaakt van cholesterol.
 • Verminder de alcoholinname. De naam bierbuik is niet voor niets.
 • Eet geen zoethout bevattende producten, zoals drop.
 • Ook kan de aanmaak van testosteron verstoord zijn door niet optimaal functionerende testikels. Draag daarom niet te strakke onderbroeken, want een temperatuurstijging in de testikels remt de aanmaak van testosteron. Dus laat die ballen lekker hangen mannen!

Kun je hulp gebruiken om nu eens echt die mooie buik aan te pakken? Kijk op www.iboyatraining.com.

Start nu om weer de beste versie van jezelf te worden met een gezonde buik.

Fijne dag!

Iboya Triz

Personal trainer Amsterdam (integraal)

iboyacolumn

Photo credit: The Puzzler via Foter.com / CC BY-ND

 

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1