News Ticker

Eerste Amsterdams gebouwde Fokker kiest precies na 70 jaar het luchtruim

fokker

Op 18 december 2017 en wel om 14:36 uur is het precies 70 jaar geleden dat de Fokker S-11 Instructor met Fokker vlieger Gerben Sonderman voor het eerst startte vanaf Schiphol Oost, waarschijnlijk vanaf startbaan 05.

De Fokker S-11 is destijds in 1947 en een aantal jaren daarna gebouwd in de Fokker Fabrieken aan de Papaverweg te Amsterdam-Noord. De vliegtuigen werden proefgedraaid op de kade voor de Fokker Fabriek aan het Johan van Hasseltkanaal en daarna per dekschuit via de Kostverlorenvaart en Ringvaart naar Schiphol gevaren om vandaar te gaan vliegen.

De Fokker S-11 vliegtuigen waar Stichting Fokker Four meevliegt dateren uit begin 1950.

De Stichting Fokker Four is van plan deze eerste vlucht met de S-11 te herdenken met een “vliegend” saluut.

Het plan is als volgt:

  • SFF vliegt met 4 Fokker S-11 vliegtuigen vanaf Lelystad naar Amsterdam.
  • De route zal zijn: Omstreeks 12:00 uur vanaf Lelystad naar Monnickendam en dan naar de Noorder Begraafplaats in Amsterdam-Noord alwaar een rondje boven het Fokker Monument (als eerbetoon aan de gevallen Fokker medewerkers ten tijde van de bombardementen op de Fokker Fabriek in de Tweede Wereldoorlog) en de Fokker Meeuw (o.a. ter nagedachtenis aan Gerben Sonderman), daarna naar de plek waar de Fokker Fabriek aan de Papaverweg heeft gestaan en ook hierover een rondje en dan volgen wij de vaarroute van de dekschuit met de S-11 destijds (Kostverloren vaart) boven Amsterdam en de ringvaart naar Schiphol-Oost waar wij plannen te landen omstreeks 13:30 uur op baan 22-04.
  • Na een korte pauze bij de Luchtvaart politie op Schiphol-Oost is het plan om precies om 14:36 uur weer van Schiphol startbaan 04 te starten, gevolgd door een rondje om de toren van Schiphol en dan richting het This is Holland gebouw (staat tussen het Eye en A’dam toren) en ook hier een rondje en dan naar Lelystad retour.

Robbert van Zwieten, piloot en voorzitter stichting Fokker Four: ‘Deze historische vlucht vertelt het bijzondere verhaal van luchtvaartpioneer Anthony Fokker en zijn vliegtuigfabriek in Amsterdam. Met het vliegend houden van dit erfgoed van de rijke Hollandse luchtvaartgeschiedenis blijft het innovatieve vakmanschap levend’.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in oktober afscheid genomen van het laatste Fokker toestel, hiermee kwam een tijdperk ten einde. Hiermee resteren de Fokker S-11 lesvliegtuigen als enige vliegende Fokker vliegtuigen in Nederland. 

Bron: Stichting Fokker Four

Photo by San Diego Air & Space Museum Archives on Foter.com / No known copyright restrictions

Advertentie

Publiciteit nodig? Publiceer onbeperkt advertorials voor 1 vast tarief!

About Editorial Office

Samen met onze content creators van FreelanceJournalism.eu maken we content die werkt. Of het nu gaat om een video, rich-media of een blog, onze specialisten zorgen voor hoogwaardige content. Onze missie is om mediaprofessionals te verenigen om samen krachtiger op te trekken. --- Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u ook auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 300 tot 600 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1