News Ticker

Beïnvloeden foto’s op sociale media het zelfbeeld van vrouwen?

model

Als je dacht dat vrouwen onzeker worden door foto’s in bladen van aantrekkelijke beroemdheden dan heb je het mis. Juist foto’s van vriendinnen die te zien zijn op sociale netwerken zijn slecht voor hun zelfvertrouwen.

Hoe vaker ze naar selfies en andere foto’s op social media kijken, des te negatiever worden ze over zichzelf, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Britse en Amerikaanse wetenschappers. Het is het eerste onderzoek dat een verband legt tussen social media en een slecht zelfbeeld.

Vergelijken met vriendinnen

Hoe langer vrouwen op Facebook zitten, hoe vaker ze zichzelf gaan vergelijken met het lichaam van vriendinnen en des te negatiever wordt hun beeld over hun eigen lichaam.

De 881 studentes die voor het onderzoek werden ondervraagd, moesten antwoord geven op vragen over hun Facebook-gebruik, hun eten en hun sportieve activiteiten.

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

Eetstoornis

Er werd volgens de onderzoekers geen verband gevonden tussen het gebruik van social media en eetstoornissen.
Zwembandjes, kipfiletjes, lovehandles, vetrollen, vrouwen en een perfect lichaam lijkt een onmogelijke combinatie. Uit een recent Amerikaans onderzoek onder vrouwen van boven de vijftig blijkt zelfs dat slechts twaalf procent tevreden is met haar uiterlijk. De meerderheid van de vrouwen had kritiek op zichzelf.
Het onderzoek van Journal of Women & Aging toont aan dat vrouwen boven de vijftig hun gewicht als grootste probleem zien. Het merendeel van de ontevreden vrouwen is geobsedeerd door de weegschaal. De kleine groep die wel tevreden is, geeft aan wel dagelijks met haar uiterlijk bezig te zijn. Zo werken ze zich minimaal vijf uur per week in het zweet, waren zij continu aan het lijnen en zou ruim 40 procent overstuur raken van een paar pondjes gewichtstoename.

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Tips voor je zelfvertrouwen

Voor een groot deel zijn het de media die vrouwen een ideaalbeeld aanpraten. Actrices met maatje zero, modellen waarbij je de botten kunt tellen en reclames waar dunne vrouwen voortdurend opduiken. Daarnaast speelt ook onzekerheid een belangrijke rol. Daarom geeft VROUW je een aantal handige tips om je zelfvertrouwen te vergroten.
1. Kleding
Met kleding kun je meer doen dan je denkt. Ga op zoek naar een outfit waar jij je lekker in voelt. Hijs je bijvoorbeeld in een sexy jurk, gooi je haar los en smeer een leuk kleurtje op je lippen. Je zult zien dat jij je lekker voelt in je nieuwe outfit, waardoor je dit automatisch ook uitstraalt naar de buitenwereld.
2. In vorm
Raak niet geobsedeerd door de weegschaal, maar zorg ervoor dat je goed in je vel zit. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet en blijf in beweging. Zoek een leuke sport, een gymmaatje en werk je lekker in het zweet.
3. Houding
Als je met hangende schouders en een gebogen hoofd over straat sloft, geeft dit je niet alleen weinig zelfvertrouwen, maar je maakt je ook onzichtbaar voor de buitenwereld. Dus: hoofd naar boven, rug recht, borst vooruit en oogcontact maken.
4. Lach
Als jij lacht, dan lacht de wereld terug. Dus waarom niet? Zet je mooiste glimlach op terwijl je in de trein stapt of je collega’s begroet. Als je ziet dat anderen vrolijk reageren, zal je dit een goed gevoel geven. Blijven lachen dus.
5. Daag jezelf uit
Als het je eindelijk lukt om je grootste angst te overwinnen, zal dit je zelfvertrouwen een enorme boost geven. Blijf jezelf daarom voortdurend uitdagen met nieuwe dingen.

Photo credit: Foter.com 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1