News Ticker

Wordt RTL of Talpa binnen 3 jaar verkocht?

ruudhendriks

De commerciële televisiestations staan onder druk. Net als de omroepen van de NPO. Bij de NPO wordt flink bezuinigd en de concurrentie tussen de commerciële omroepen is hevig. Daarnaast kijken jongeren al bijna niet meer tv, want ze hebben hun eigen virtuele platforms, zoals YouTube en Instagram. Bovendien is Netflix een grote afnemer van de Nederlandse kijker.

Het huidige televisielandschap laat te weinig zien wat de kijkers echt leuk vinden. Daar ligt een belangrijke taak. Kijkers aan je binden door vernieuwende tv-programma’s te laten zien. Creativiteit wordt nauwelijks benut en het gaan voor uitgemolken tv-formats schijnt “veilig” te zijn, maar de kijkers haken af als ze confectie tv voorgeschoteld krijgen. Net als de meeste winkelstraten in Nederland eenzelfde beeld geven, doen de omroepen hetzelfde. Alles gaat op elkaar lijken. Tevens staat de techniek niet stil en wordt de huidige mediawereld een relikwie waarbij men later zegt: “Weet jij nog dat we ooit zaten te wachten op een tv-programma dat werd uitgezonden door een omroep?”.

Mediawereld is aan het veranderen

Ruud Hendriks, die aan de wieg stond van de commerciële tv in ons land, denkt dat er in de veranderende mediawereld niet langer ruimte is om RTL en Talpa naast elkaar te laten bestaan. Dat zegt hij vandaag in De Telegraaf. Hendriks, die op Nieuwjaarsdag behoorlijk wat ophef veroorzaakte in medialand door massaontslagen bij de tv te voorspellen, voorziet dat er op korte termijn veel gaat veranderen. “Ik durf de weddenschap wel aan te gaan dat of Talpa of RTL over drie jaar verkocht is.”

Consolidatie heeft altijd al plaatsgevonden in de mediawereld, benadrukt Hendriks. “De kleintjes zijn opgeslokt door bedrijven als RTL en EndemolShine. Maar inmiddels is de realiteit dat RTL en Talpa zelf kleine spelers zijn geworden in vergelijking met Netflix en Facebook.”

De mediawereld staat onder druk en onder druk wordt alles vloeibaar. “Ik zal een bizar toekomstbeeld schetsen. Stel dat Netflix nu op omroepbedrijven als Talpa of RTL afstapt om de hele programmering op te kopen om die exclusief op Netflix uit te zenden. Talpa en RTL kennen de trend op de reclamemarkt. Dan wordt het moeilijk om er ‘nee’ tegen te zeggen.”

Kunnen RTL en Talpa dan helemaal niet op tegen de Netflixen en YouTubes? “Als je maar beseft dat het knokken is om te overleven. Geef je streamingdienst gewoon twee jaar lang gratis weg. Netflix een tientje? Wij nul. Why not?”

Wat is jouw mening over dit onderwerp?

Photo by WVDO\Congres in Beeld on Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1