News Ticker

Vloeibare groenlipmossel goed alternatief bij lage rugklachten

lagerug

Voedingssupplementen met de ingrediënten vloeibare groenlipmossel met bio-curcumine en zwarte bes-blad zijn een veelbelovende therapie bij lage rugpijn en mogelijk andere reumatische aandoeningen. Dit is de uitkomst van een nieuwe retrospectieve observatie-studie. Bij dit soort onderzoeken wordt op basis van medische dossiers achteraf bekeken hoeveel een bepaald medicijn heeft gedaan. Deze studie is uitgevoerd door de afdeling Reumatologie en Fysische geneeskunde van Iris Ziekenhuizen Zuid en de afdeling Emergency van het Erasmus Universiteitsziekenhuis in Brussel. De werking van deze vloeibare gewrichtenkuur werd als ‘voldoende’ aangemerkt. Het verslag van deze studie is gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift ‘Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases’.

groenlipmossel

Lage rugpijn vaak chronisch

Artrose en vooral lage rugpijn zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die door patiënten worden gerapporteerd. Lage rugpijn komt voor onder verschillende leeftijdscategorieën en is vaak chronisch. Patiënten ervaren vaak te weinig effect bij een reguliere behandeling. Daarom gaan ze op zoek naar alternatieve therapieën. Bij lage rugpijn bestond in dit onderzoek de behandeling uit 2 tot 3 capsules vloeibare groenlipmossel met bio-curcumine en zwarte bes-blad per dag gedurende 1 tot 3 maanden. Deze retrospectieve observatie-studie is uitgevoerd op basis van de ervaringen van 5 reumatologen. Deze specialisten stelden medische dossiers beschikbaar van patiënten met chronische lage rugpijn die minimaal 3 maanden met de ingrediënten zijn behandeld. De gemiddelde leeftijd was 69 jaar en de geslachtsverhouding was 24 procent mannen en 61 procent vrouwen. De duur van de lage rugpijn was gemiddeld 54 maanden. De onderzoekers verzamelden uit de 85 medische dossiers alle data over pijn, ernst van de klachten, behaalde resultaten én bijwerkingen. In het bijzonder werd gekeken naar de resultaten van de Dallas Pain Questionnaire. Deze vragenlijst is een snel en eenvoudig instrument om de ernst van de pijn in de rug vast te stellen.

Advertentie

Wil je echte connectie met jouw doelgroep? Ga online adverteren op AT! Klik op de foto voor meer informatie

Sterke afname pijn

De onderzoekers vergeleken de verzamelde data uit de medische dossiers op drie momenten: voor de start van de behandeling, na zes weken en na drie maanden. De behandeling met vloeibare groenlipmossel, bio-curcumine en zwarte bes-blad zorgde voor een sterk afname van de pijn in de eerste zes weken. Dit voordeel hield tot het laatste meetpunt van drie maanden aan. Binnen zes weken na de start van de behandeling nam ook de kwaliteit van leven significant toe. De behoefte aan pijnstillers nam af en er was minder hulp nodig bij de dagelijkse verzorging, zoals tandenpoetsen, aankleden en in of uit bed gaan. Daarnaast waren patiënten beter in staat om dingen op te tillen. De werkzaamheid van het voedingssupplement met de ingrediënten werd na zes weken als ‘matig’ tot ‘goed’ beoordeeld. Deze score nam iets verder toe tegen het einde van de onderzoeksperiode van drie maanden. Er werden geen bijwerkingen gerapporteerd. Slechts 2 van de 85 patiënten meldden aan het begin van de behandeling lichte diarree. En 3 patiënten gaven aan moeite te hebben met slikken van de capsules.

Toelichting auteurs

Deze retrospectieve studie is gebaseerd op de klinische ervaring van 5 reumatologen en de medische dossiers van 85 patiënten met chronische lage rugklachten. Behandeling met vloeibare groenlipmossel met bio-curcumine verminderde niet alleen de pijn, maar ook de noodzaak om ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken. De invloed van de chronische lage rugpijn op het dagelijks leven nam ook af. Dit natuurlijke middel bracht de patiënten een sterk verbeterde kwaliteit van leven. Dit voordeel werd in de eerste 6 weken van de therapie bereikt en hield tot het einde van de onderzoeksperiode van drie maanden aan. Deze behandelmethode is daarom een reëel alternatief voor pijnstillende of ontstekingsremmende geneesmiddelen die gewoonlijk bij lage rugklachten worden voorgeschreven.

Bron

Qu, J.; Mélot, Ch.; Appelboom, Th. (2017) Synofit Premium in refractory low back pain: a retrospective observational study. Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases 7;120-127. / ANP Pers Support

Photo credit: gm.esthermax via Foter.com / CC BY

Photo credit: ANP Pers Support

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1