News Ticker

Spraakmakende opening bij Galerie Vroom & Varossieau in Zuid

streetart

Het was een prachtige avond voor een indrukwekkende opening van een exclusieve tentoonstelling van 3 getalenteerde internationale street artists in Amsterdam Zuid bij Galerie Vroom & Varossieau. Vele genodigden, waaronder diverse BN-ers, kwamen naar de Willemsparkweg 134 om bij deze strak geregisseerde opening aanwezig te zijn.

Street artist PRO176 was twee volle dagen en nachten bezig geweest met een prachtige muurschildering en zijn moeite is niet voor niets geweest. Wat een fraaie compositie en wat een gecoördineerd kleurgebruik. Zijn imposante muurschildering is te bewonderen als je bij de galerie binnenkomt aan de rechterkant bij de trap naar de eerste verdieping.

vr35

SEEN, RISK en PRO176

Kunstwerken van drie van ‘s werelds grootste street artists werden naar Nederland gehaald en bij elkaar gebracht in één show. Galerie Vroom & Varossieau Urban Contemporary Art maakte het onmogelijke mogelijk en bracht de legendarische iconen SEEN, RISK en PRO176 samen.

Op donderdag 1 juni vond de opening van de exhibitie, genaamd ‘ICONS’, plaats en was het de bedoeling dat de drie wereldberoemde street artists persoonlijk aanwezig zouden zijn zijn. Gelukkig was kunstenaar PRO176 wel aanwezig, die twee dagen aan een muurschildering had gewerkt.

Van de treinstations van New York, de straten van LA en de buitenwijken van Parijs hadden SEEN, RISK en PRO176 allen hetzelfde doel: de beste te zijn in wat ze doen. Met een carrière van samen meer dan 40 jaar en wereldwijde uitverkochte tentoonstellingen staan SEEN, RISK en PRO176 aan de top van de Urban Artwereld. Zij hebben street art gevormd tot wat het vandaag is. Van pioniers van de graffitibeweging tot aan ware iconen.​

De indrukwekkende exhibitie ICONS loopt overigens van ​1 juni tot en met 31 juli 2017 in Galerie Vroom & Varossieau

Icons

fotoleuk

Het woord ‘Icon’, Icoon in het Nederlands, komt van het oude Griekse woord ‘Eikon’ wat onder andere ​afbeelding van betekent. ​Als men in de kunstgeschiedenis over iconen spreekt, dan bedoelt men vaak kleine religieuze afbeeldingen, geschilderd op hout. Iconen zijn representaties van een groter geheel, zoals de Eiffeltoren van Parijs.
Ook superhelden, een favoriet onderwerp van SEEN en PRO176, worden gerepresenteerd door hun iconische symbolen. Denk aan Batman’s vleermuis, Captain America’s ronde schild in de kleuren van de VS en Superman’s grote rode S-vorm. Bovendien zijn SEEN, RISK en PRO176 door hun lange, succesvolle en indrukwekkende carrières in de kunst met recht iconen van de street art en graffiti cultuur geworden.
Kunstenaar SEEN

SEEN, geboren als Richard Mirando (New York, 1961) is een levende graffiti-legende met de bijnaam ‘The Godfather of Graffiti’. SEEN begon in de vroege jaren zeventig al met het creëren van graffitikunst op metrotreinen in New York. SEEN was één van de eerste kunstenaars die al in begin jaren 80 van New York naar Amsterdam werd gehaald door Yaki Kornblit. Hij staat vooral bekend om zijn kleurrijke, spectaculaire letters en werken met perfecte versies van cartoons en superhelden, zoals Wonder Woman, de Hulk en de Smurfen. Het werk van SEEN is tentoongesteld in galeries over de hele wereld, samen met kunstenaars als Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Dondi en Blade.

Kunstenaar RISK

RISK, geboren als Kelly Graval (Louisiana, 1963) staat bekend als één van de pioniers van de West Coast/Los Angeles street art en is medeverantwoordelijk voor de overgang van graffiti tot een serieuze kunstvorm. Met een carrière van langer dan 30 jaar heeft hij de geschiedenisboeken veroverd als wereldbekende graffiti legende. RISK heeft een grote liefde voor Aerosol-kunst, maar zijn indrukwekkende oeuvre bestaat uit vele soorten. Van acrylverf tot neon en zijn allemaal met veel oog voor detail uitgevoerd.

Kunstenaar PRO176

pro176

PRO176, geboren als Rudy Dougbe (Parijs, 1976) begon in de jaren 90 met graffiti in de straten van Parijs. Hij woont en werkt al jaren in Valencia. Zijn werk is kleurrijk en imaginatief dankzij de inspiratie die hij uit beeldromans en stripboeken van Jack Kirby haalt. PRO176 was één van de originele leden van de ‘Ultra Boys International’, een street art crew die naar een nieuwe vorm van graffiti zocht. Hun inspiratie haalden ze uit stripboeken, alfabetisch constructivisme en zelfs het kubisme.

Vernieuwend en vooruitstrevend als de Ultra Boys waren, werd hun werk vaak ‘Graffiti Avant-Garde’ genoemd. PRO176 ontmoette SEEN in 2009 waarna de twee kunstenaars een aantal keren samen werkten. SEEN was als een mentor voor PRO176 en leerde hem op doek te werken met acrylverf. Dankzij deze nieuwe technieken kregen PRO176’s werken de gepolijste en strakke look waar zijn werk nu bekend om staat.

Visies en dynamiek 

Ondanks dat er grote verschillen zijn tussen de kunstenaars, kennen hun levens en kunst veel overeenkomsten. RISK: “Ik denk dat de verwantschap tussen mijn werk en het werk van PRO176 en SEEN is dat de traditionele graffitikunst onze eerste inspiratiebron was in het begin van onze carrière.”

Hij gelooft dat ze alle drie de kunst ook gebruiken als een vorm van therapie, omdat ze niet de makkelijkste start in het leven hebben gehad. PRO176 ziet zichzelf als een ‘spirituele zoon’ van zowel SEEN als RISK. “Ik ben van een andere generatie en kom uit een ander continent, maar ik groeide op met een echte graffitiverslaving en was dus al jaren bekend met het werk van SEEN en RISK.” De belangrijkste les die hij van SEEN heeft geleerd: Iedereen kan een talent hebben maar hard werken en jezelf blijven ontwikkelen maakt het verschil tussen goed en buitengewoon.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Over Vroom & Varossieau

Vroom & Varossieau, opgericht door Isabelle Vroom en Olivier Varossieau, is één van Europa’s meest vooraanstaande urban contemporary en street art galeries. Samen met Karin Brink vertegenwoordigen ze verscheidene kunstenaars, van opkomend talent tot de grootste namen uit de scene.

Naast de regelmatig veranderende exposities in de galerie, organiseren ze ook commissies voor muurschilderingen door top street artists in Nederland en ver daarbuiten. Tevens werken ze mee aan verschillende TV-producties en  spelen ze een leidende en vooruitstrevende rol in verschillende internationale projecten, beurzen, museum shows en biënnales. Daarnaast specialiseren zij zich in private art sales.

www.vroomandvarossieau.com

Photo Gallery

vr2     vr3

vr4     vr5

vr6v     vr7

vr8     vr9

vr10     vr11

vr12     vr13

vr14     vr15

vr16     vr17

vr18     vr19

vr20     vr21v

vr22     vr23

vr24     vr25

vr26     vr27

vr34     vr29

vr30     vr31

vr33     vr28

vr36     vr37

Photo credits: Amsterdam Today

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1