News Ticker

Rumoer bij de commerciele tv-stations RTL 4 en SBS 6

testbeeld

Zou John de Mol al de rechten van het bekende spel “Monopoly” hebben gekocht? In ieder geval schijnt John de Mol een afgeleide vorm te willen spelen in real life, waarbij hij alles en iedereen die er toe doet in de wereld van de commerciele tv naar zich wil toetrekken om als winnaar van TV-Monopoly uit de beeldbuis te komen. En waarom niet? Het mag, het kan en een beetje dynamiek kan de commerciele tv wel gebruiken. Misschien komen er hierdoor wel veel leukere tv-programma’s te voorschijn, aangezien een stevige concurrentie de creativiteitskraan kan doen gaan laten stromen. Dat is ook wel nodig, want het huidige aanbod is redelijk slaapverwekkend en/of uitgemolken.

Wat zegt Linda de Mol hierover?

Linda de Mol begrijpt niet zo goed dat RTL verwarring zaait over de contractuele status van haar programma’s Oh Wat Een Jaar en Weet Ik Veel. Volgens haar broer John kunnen die wel degelijk gewoon verhuizen naar SBS. Dat heeft ze woensdag gezegd in RTL Boulevard. Talpa kondigde woensdag aan dat Linda overstapt naar SBS 6 en al haar programma’s meeneemt, maar volgens RTL is dat nog geen gelopen race. Die stellingname van haar huidige baas bevreemdt Linda.

Op de vraag of ze alle programma’s gaat meenemen, antwoordde Linda: “Dat zijn wel mijn eigen programma’s. Ik bedoel: Linda’s Zomerweek zonder mij zou ook best een beetje gek zijn. Oh Wat Een Jaar heb ik min of meer helemaal zelf bedacht. Dat geldt ook voor het programma Weet Ik Veel. Ik ben destijds ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van Miljoenenjacht. Die programma’s ga ik allemaal doen bij SBS, ja.”

RTL wil Weet Ik Veel en Oh Wat Een Jaar in huis houden. “Dat kreeg ik vaag mee, maar John heeft mij gezegd dat het contractueel absoluut mogelijk is dat ik de programma’s bij SBS kan doen. Nogmaals: het zijn min of meer mijn eigen formats, ik heb het zelf ontwikkeld.”

Wat vindt ze van die programmaruzie? “Daar bemoei ik me niet mee hoor, want ik ben helemaal niet van de juridische kant, maar ik ga er vanuit dat ik die programma’s kan doen en als er een programma bij is waar discussie over ontstaat, dan zou dat eerst goed bekeken moeten worden. Ik heb natuurlijk geen zin in grote juridische toestanden, maar ik ga daar niet vanuit.”

Miljoenenjacht gaat volgens RTL zeer waarschijnlijk wel verhuizen. De producent daarvan laat weten: “EndemolShine Nederland is eigenaar van het format Miljoenenjacht. Op dit moment zijn wij in gesprek met alle partijen. Een ding is in ieder geval zeker; wij blijven het programma produceren voor welke zender dat ook zal zijn.”

‘Laat je shows bij ons!’

Peter van der Vorst vindt dat Linda haar hitshows af moet staan: “RTL heeft die programma’s een podium gegeven om ze een succes te laten worden. Je zou ook kunnen zeggen: ik ga met mijn broer nieuwe programma’s maken en laat mijn succesformules achter bij RTL.”

Linda: “Nou ja, ik ga ook zeker nieuwe programma’s ontwikkelen, maar nu SBS geen stevig fundament heeft, is het natuurlijk belangrijk dat je met een paar programma’s kunt beginnen die zich al bewezen hebben. Natuurlijk is het zo dat RTL die programma’s een podium heeft gegeven, maar die formats zijn van ons.”

Hoe zit het met Familie Kruys? “Dat blijft bij RTL. Ik maak netjes mijn contract af. We zijn op dit moment bezig met serie vijf van Familie Kruys. Dat is voor RTL en dat wordt uitgezonden als ik al lang bij SBS zit. Ik maak ook nog een serie Miljoenenjacht voor RTL. Die staat al gepland voor maart.”

Ik Hou Van Holland is licentievrij en kan gewoon verhuizen naar SBS. “Ja, op zich wel, want ik vind Oh Wat Een Jaar ook heel leuk om te doen en omdat het een beetje vergelijkbare programma’s zijn, wil ik ze niet allebei doen. Het wordt óf Ik Hou Van Holland óf Oh Wat Een Jaar. Daar zijn we nog niet uit.”

Lagere kijkcijfers

Al met al rekent Linda erop dat haar kijkcijfers wat zullen inzakken bij SBS. “Het wordt heel spannend. Ik reken er natuurlijk heus wel op dat ik te maken zal krijgen met wat lagere kijkcijfers dan ik bij RTL gewend ben. Daar ben ik heel verwend mee geraakt. Ik hou er heus wel rekening mee dat het in het begin wel een deukje op zal lopen.”

Toch vindt ze het een leuke uitdaging. “Tegelijkertijd denk ik: mouwen opstropen en kijken hoe ik het kan laten groeien. Ik vind het ook heel leuk om mee te denken over de zenders en om ouderwets samen te gaan zitten brainstormen over nieuwe programma’s en ideeën. Het hoeft niet per se allemaal voor mezelf te zijn.”

Keukentafel

Hoe heeft John haar eigenlijk gevraagd? “Het was aan de keukentafel. We zaten over wat ditjes en datjes te praten en toen zei hij: ‘Ja, ik ga hem stellen hoor, de vraag. Ik zou het echt heel leuk vinden als je onze kant op komt en als we samen kunnen gaan kijken hoe we die zender op kunnen bouwen, want dat is heel hard nodig.’ Nogmaals: ik heb geen seconde getwijfeld en ik zei: ‘Oké, je kunt op me rekenen.’ Zo simpel was het.”

Had ze helemaal geen twijfel? “Ik wist natuurlijk dat die vraag ging komen, dus ik had de discussie al lang met mezelf gevoerd. Het eindigt altijd met: het is mijn broer, dus als hij me nodig heeft, dan ga ik erheen, hoe moeilijk ik het ook vind om RTL teleur te stellen. Ik vond het echt verschrikkelijk gisteren.”

“Ik ben met Sven Sauvé gaan eten en ik heb er echt een nacht niet van geslapen. Het was alsof ik een verkering uitmaakte, maar het moest wel. Ik wilde zo snel mogelijk zeggen waar ze aan toe zijn. Ik blijf nog tot eind juni bij RTL, maar daarna moeten er toch gaten opgevuld gaan worden.”

In de steek

Van der Vorst: “Je laat RTL natuurlijk wel een beetje in de steek, hè? Het is niet onaardig bedoeld, maar zo voelt het wel.”

De Mol: “Nou ja, ja. Als ik dat niet zou doen, dan zou ik mijn eigen broer in de steek laten en dat is nog gekker.”

Haar overstap betekent dat de oorlog tussen RTL en SBS op volle sterkte is. “Ik vind het verschrikkelijk, jongens, dat woord. Hou op. Ik heb altijd gehoopt dat ik geen pion zou hoeven zijn. Sterker nog: ik heb heel vaak gedacht: hoe geweldig zou het zijn als ik bijvoorbeeld bij RTL een leuke nieuwe dramaserie kan doen en Linda’s Zomerweek, maar wel Ik Hou Van Holland bij SBS kan doen. Ik vind eigenlijk Nederland veel te klein voor dit soort woorden. Het lijkt de Brexit wel, zeg. Ik vind het behoorlijk overdreven.”

Van der Vorst: “Dat moet je tegen je broer zeggen! Dan moet hij het gewoon zo laten zoals het is!”

De Mol: “Ja, maar John had heel graag gewild dat er geen oorlog was en er samenwerking mogelijk was, maar dat is op een of andere manier niet gebeurd. Ik vind het echt geen oorlog, dat vind ik te ver gaan. Ik heb RTL heel hoog zitten, maar ik ga mijn broer helpen en meer dan dat is het niet.”

De Mol: “Het kan maar zo over een paar jaar heel anders zijn. Waar we ook zitten: we zijn allemaal collega’s van elkaar.”

John de Mol over formats

Bij concurrent 6 Inside gaf John de Mol aan zich geen enkele zorgen te maken over de verhuizing van Linda’s formats naar SBS. “We zijn de producent van alle programma’s van Linda, dus we weten wel vrij aardig hoe alle contracten in elkaar zitten.”

Wat vind jij van deze kwestie?

Photo by THCganja on Foter.com / CC BY

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1