News Ticker

Narcisme: Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat hij hiertoe in staat was!

narcist

Narcisme, een term die in de praktijk nog weleens spottend wordt gebruikt, is in de praktijk een relatief onderschat probleem. Zelfs ervaren hulpverleners, advocaten, rechters en de politie laten zich nog makkelijk door situaties misleiden. Soms lijkt het woord wel een trend die we té makkelijk en té vaak gebruiken. De feiten liggen er: vele gezinsdrama’s zijn terug te voeren op narcisme, maar ook in andere omgevingen (zoals op het werk) komt het voor. Achteraf wordt pas vaak de diagnose van een narcistische persoonlijkheid gesteld. Een veel gehoorde opmerking van de omgeving is dan ook: “Het was zo’n aardige vriendelijke man, ik kan me niet voorstellen dat hij hiertoe in staat was!”

Wie is de narcist?

Voor de duidelijkheid, onderzoek wijst uit dat 70% van de narcisten een man is. De narcist heeft vele gezichten en kiest zorgvuldig uit wie welk gezicht te zien krijgt. In de buitenwereld gedraagt hij zich meestal keurig. Wat echter ontbreekt in zijn leven is gevoel. Het opmerkelijke is dat een narcist jou prima kan vertellen wat liefde, toewijding en loyaliteit is. Hij zal je er zelfs op aanvallen! Het enige probleem is dat ze het niet kunnen voelen en ook nooit zullen voelen. Hun leven bestaat uit mooie woorden, uit gebakken lucht, ze voelen geen enkele empathie met hun omgeving.

De vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld

Het stigmatiserende beeld dat veel mensen hebben over vrouwen die het slachtoffer zijn van het geestelijk en fysiek geweld van een mannelijke narcist, is dat dit naïeve en laaggeschoolde vrouwen zijn. De realiteit is echter anders. Sociale klasse, religie of intelligentie hebben er geen enkele invloed op! Juist sterke vrouwen zijn dé uitdaging voor de narcist, hun ultieme missie is namelijk deze vrouwen tot labiele wezens te maken.

Iedere vrouw zegt weg te gaan wanneer een kerel haar met één vinger aanraakt, een logische redenering, vooral wanneer je partner op een dag thuis komt en aankondigt dat het Romeo en Julia gedoe voorbij is en dat we moeten overgaan naar de volgende stap namelijk: isolatie en geweld.

Lees en huiver: wat men vaak namelijk niet weet is dat narcisten relaties beginnen door de illusie te creëren dat de vrouw de baas is in de relatie. De narcist verafgood zijn vrouw in het begin. Hij geeft je het gevoel dol op alles aan je te zijn, hij wil alles weten en gelooft in jou als vrouw, in al je hoop en dromen. Met als gevolg dat de slachtoffers de narcist mogen en zelfs van de narcist gaan houden. Hij geeft je persoonlijkheid een boost, creëert bewust dromen en doelen waardoor jij gelooft in jezelf en in je relatie.

Manipulatie

Het gevoel dat je geweldig bent brokkelt echter op den duur af, langzaam maar zeker en op een zeer sluwe manier maakt de narcist je er van bewust dat je niet meer voldoet aan het perfecte beeld (dat hij bewust gecreëerd heeft!). Het manipuleren is begonnen.

Al de denkbeeldige tekortkomingen die jij in zijn ogen hebt, gaat hij langzaam maar zeker tegen je gebruiken, hij zorgt er voor dat jij niet meer aan het ideale beeld voldoet. De narcist zal het niet nalaten dit kenbaar te maken en de vrouw in kwestie hier verantwoordelijk voor stellen. Ondertussen zal hij er tevens alles aan doen om de vrouw tot zijn bezit te maken door haar afhankelijk van hem te maken.

Inlevingsvermogen

Een narcist kan enorm goed in je hoofd te kruipen en je laten geloven dat jij diegene bent die de oorzaak van alle problemen is. Ondanks zijn gapende innerlijke leegte doet hij dit opmerkelijk goed. De narcist haalt op een gegeven moment zelfs alles wat je vind of doet via een verpakte discussie naar beneden. Je keek verkeerd, je bedoelde iets verkeerd, je vatte het negatief op of in het ergste geval heb je in zijn optiek zelfs hersenspinsels. Dit gaat zelfs zover dat je begint te twijfelen aan jezelf! Langzaam maar zeker raak je steeds meer van je eigen identiteit verwijderd.

Reputatie

De narcist stelt zich zelf geen vragen. Nee, de narcist is een meester in het gebruiken van mooie woorden om zijn luchtkasteel mee te bouwen. Maar iets wordt altijd nog pas waarheid wanneer het ook daadwerkelijk ervaren wordt, een zeer goede luisteraar zal de woorden kunnen herkennen als gebakken lucht. Trouwens, er zijn maar weinig mensen die een narcist zullen herkennen. Ze zijn heer en meester in het ophouden van hun reputatie.

Zolang je meegaat in zijn behoefte is er niks aan de hand! Wanneer je je hiertegen verzet komen de problemen. 

De narcist zal zijn vrouw straffen wanneer hij zich persoonlijk gekrenkt voelt, wanneer hij tegengesproken wordt of wanneer hij het gevoel heeft niet serieus genomen te worden. De narcist voelt zich pas in het nauw gedreven wanneer zijn vrouw te stellig haar eigen mening naar buiten brengt of wanneer zijn vrouw zich tegen hem verzet. Dit kan zich uiten in de kleinste dingen, denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de vrouw hem in de rede valt! Je neemt hem niet serieus, je hebt geen respect, terwijl zijn wil echter toch altijd wet is! Het gevolg van een flink pak slaag is dan de logische consequentie in zijn ogen. De verantwoordelijkheid ligt in de ogen van de narcist dan ook niet voor niks bij de vrouw, want zij heeft hem toch uiteindelijk tot zo ver gedreven? De narcist verlangt zelfs een excuses van de vrouw na zo’n gebeurtenis.

Sociale contacten

Ben je in gezelschap dan weet je dat manlief je ook op het verkeerde been zet. Door subtiele opmerkingen brengt hij het zelfs zover dat wanneer jij vervolgens ontploft iedereen jou raar aankijkt. Hij lacht dan in zijn vuistje omdat onwetende omstanders zeggen dat jij zo fel reageerde en dat het maar wat zielig is voor hem om met zo’n vrouw te moeten leven. Eenmaal thuis gekomen, escaleert de situatie en krijgt de vrouw de volle laag waarbij het fysieke geweld steeds meer gaat voorkomen in de relatie. De vrouw krijgt steeds meer het gevoel niks waard te zijn, wordt steeds meer geïsoleerd en voelt zich alleen op de wereld.

De eigen woorden  van een erkende narcist:  “je zorgt ervoor dat een ander continu denkt dat zij het probleem is, het is een constante wisselwerking tussen jennen en weer aardig doen waardoor het slachtoffer uitgeput raakt.  Ik roep een constante vechtreactie op bij het slachtoffer om haar vervolgens te kunnen vernietigen.”

Hun manipulatieve vermogen van de narcist is enorm. Hij ontkent wat jij signaleert, hij laat je zelfs twijfelen aan je eigen geestelijke gezondheid. De absurde eisen die hij aan jou stelt gelden echter niet voor hem! Hij mag onredelijk zijn, hij mag absurde eisen stellen en uit zijn slof schieten om niks. Toch, er zijn vrouwen die de moed hebben om eruit te stappen. Dan volgt nog een lange weg.

Afscheid nemen van een narcist

Wanneer de situatie onhoudbaar is geworden, de vrouw weg wil gaan én de narcist heeft dit door, dan veranderd de narcistische partner in een duivels monster. Dit monster kan extreme vormen aannemen. Agressief en kwaadaardig begint hij je zo te terroriseren dat je het gevoel hebt dat je gek word! Dit is het laatste middel voor de narcist omdat hij weet dat hij je kwijt aan het raken is. Mentaal en fysiek gaat hij tot het uiterste, met vaak zelfs een mogelijk dodelijke afloop tot gevolg.

Zijn ego is namelijk gekrenkt, hij verliest zijn macht en controle. Daar komt ook nog een bij dat gezichtsverlies het ergste is wat een narcist kan overkomen. Met alle gevolgen van dien! Ze worden onberekenbaar, stalken, gaan zelfs in de slachtofferrol zitten. Naar zijn omgeving verspreid hij roddels om zichzelf schoon te praten, dit allemaal zodat niemand zijn ware gezicht krijgt te zien.

Zelfinzicht

Zoals veel vrouwen niet meer kunnen navertellen zullen deze monsters tot aan de dag van vandaag nooit inzien wat ze fout hebben gedaan. Uiteindelijk creëert de narcist namelijk naar de buitenwacht de situatie dat hij zelf het grootste slachtoffer is van een delict. De spijt die wordt betuigd naar nabestaanden is een mooi verpakt verhaal waarin het tussen de regels allemaal maar één doel heeft: het schoon praten van zichzelf. Helaas zal zelfs voor vele narcisten deze missie slagen, met als gevolg dat de narcist tot aan de laatste dag degene is die het hardst lacht.

Al met al is de narcist een gecompliceerde persoonlijkheid, die niet snel te herkennen is. In het begin zijn ze de prins op het witte paard en dat is juist het rookgordijn wat de narcist later gebruikt om jou en je omgeving compleet om de tuin te leiden. Daarom moeten we af van het stigmatiserend beeld dat slachtoffers er ‘bewust’ voor te kiezen om verliefd te worden op deze mannen die erop uit zijn ons te vernietigen. Helaas gedijt dit geweld altijd nog in stilte! Ken jij of ben jij iemand die ermee te maken heeft?

Doorbreek dan deze stilte door er over te praten en maak een einde aan huiselijk geweld! Huiselijk geweld stopt immers nooit vanzelf!

Kijkt u via deze link naar een eerder artikel, dat we besteed hebben aan huiselijk geweld.

Sociale Media

Sociale media zijn een ideale bron voor narcisten. Ze kunnen zich via alle sociale media profileren en laten zien hoe goed ze zijn. Verhalen over zichzelf uiten en veel foto’s van hun zelf plaatsen. Helaas zijn de sociale media een platform voor de narcisten, maar daar is weinig aan te doen. Wel kun je zo eventuele narcisten opsporen, want personen, die zich continu uiten op de sociale media moeten wel narcistische trekken hebben.

Bron: tjenk.nl

Photo by dualdflipflop on Foter.com / CC BY

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1