News Ticker

Ongepubliceerd detectiveverhaal van Marten Toonder ontdekt

martentoonder

Tijdens de Spannende Boeken Weken verschijnt Tim MacNab zoekt kopij, een heuse detective uit 1937 geschreven door Bommeltekenaar Marten Toonder. Dit onbekende verhaal is ontdekt in de archieven van het Letterkundig Museum. Sinds 1998 is er geen nieuw werk van Marten Toonder (1912- 2005) verschenen. Volgens kleinzoon Irwin M. Toonder is dit dan ook heel bijzonder. Thrillerschrijver Tomas Ross noemt het gevonden verhaal ‘een onbekende parel’.

Irwin Toonder: “Het is duidelijk dat mijn grootvader zijn eigen vader, Marten Toonder senior, de zeekapitein, als inspiratiebron heeft gebruikt. Kort voordat mijn vader stierf, mocht ik een stapel brieven inzien die hij had bewaard als zijn meest waardevolle bezit. Het waren brieven van mijn overgrootvader aan zijn nog ongeboren kleinkind Eiso, geschreven van januari 1936 tot februari 1941, toen mijn vader nog net geen vijf jaar oud was. De vaarroutes, de passagiers en de weersomstandigheden beschreven in de brieven vormen een herkenbaar scenario. Kapitein Sixma wordt in dit verhaal door MacNab ‘cappy’ en ‘ouwe walrus’ genoemd – ‘cappy’ als blauwdruk voor de latere Toondercreatie Kappie en ‘ouwe walrus’ als die voor Kapitein Wal Rus. Beiden zijn een afspiegeling van kapitein Toonder.”

TimMacNabOSHRvoorplatTomas Ross schrijft in het voorwoord: “Het boekje is een ‘whodunnit’, helemaal in de trant van die jaren dertig, de gloriejaren van het genre: spelend in een geïsoleerde situatie, een schip, waarop we volgens de geijkte formule meteen kennismaken met de illustere personages die de moordenaar/moordenares kunnen zijn van het slachtoffer dat al direct na vertrek valt:

‘Daar, voorover liggend over de opklaptafel die tegen de zijwand van de hut is vastgemaakt, lag Braun; een bloedstraal liep vanaf zijn linkerslaap langs zijn gezicht, zijn linkerarm hing slap naast hem neer en slingerde met de bewegingen van het schip mee. Hij was dood.’

Kom daar eens om bij Bommel en Tom Poes met schurken als Sickbock, Hocus P. Pas, Bul Super en Hiep Hieper, waarmee Toonder vijf jaar later furore maakte. Verzin een list. Dat doet, net als Tom Poes, de Held ‘reizend verslaggever’ Tim MacNab wel. (…) Een uniek pareltje, zeker in vergelijking met het werk van vaderlandse misdaadauteurs die toentertijd de toon zetten, zoals Ivans, Willy Corsari en Havank.”

Het boek Tim MacNab zoekt kopij wordt zaterdag 10 juni om 17.00 uur officieel overhandigd aan Irwin Toonder in Boekhandel Van Rossum in Amsterdam (genaaid gebonden, 144 pagina’s, ISBN 9789079287925, €17,95) en is vanaf die datum ook verkrijgbaar in alle andere boekwinkels.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: ANP Pers Support

Photo credit: FaceMePLS via Foter.com / CC BY

About Redacteur

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1