News Ticker

Nederlandse steden stuwen woningmarkt tot grote hoogte

woningen

De woningprijzen in grote steden stijgen sneller dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa, dat een nieuwe index voor de grote steden introduceert: de Calcasa WOX Top 15 Steden Index. De snelle groei wordt met name veroorzaakt door de steden binnen de Randstad. Amsterdam is nog steeds koploper, maar ook de Rotterdamse woningmarkt begint nu op gang te komen. Appartementen in Rotterdam stijgen momenteel het hardst van heel Nederland.

De Calcasa WOX Top 15 Steden Index geeft de gemiddelde woningwaarde weer voor de vijftien grootste steden van Nederland. Deze zijn geselecteerd op basis van het aantal koopwoningen. De index toont aan dat de waarde van alle koopwoningen in de top 15 het afgelopen jaar met 8,9% is gestegen naar 262 duizend euro. De Top 15 Steden Index overstijgt daarmee de rest van Nederland.

Vooral de laatste drie jaar is de Calcasa WOX Top 15 Steden Index sneller gestegen dan de rest van Nederland. De index groeide in deze periode met 20,9% en de rest van Nederland met 13,2%. Eengezinswoningen namen met 17,7% in waarde toe, appartementen zelfs met 24,8%. Dit verschil is minder groot voor de rest van Nederland met een prijsverandering van 14,6% voor appartementen en 13,0% voor eengezinswoningen (zie figuur 2).

Steden binnen de Randstad stijgen harder dan buiten de Randstad
De woningprijzen in de Top 15 Steden zijn de afgelopen drie jaar niet overal even hard gestegen: binnen de Randstad stegen ze sneller dan het landelijk gemiddelde van 15,3%, daarbuiten lag de prijsontwikkeling echter onder dit gemiddelde. De snelle groei wordt dan ook vooral veroorzaakt door de steden binnen de Randstad.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Binnen de Randstad is Amsterdam de koploper met een prijsstijging van 34,7% in drie jaar. Buiten de Randstad is dat Eindhoven met een stijging van 13,3%. De stad Enschede laat zowel voor een- als meergezinswoningen de laagste prijsontwikkeling zien in drie jaar (respectievelijk 9,4% en 5,8%).

Rotterdamse appartementen snelste stijger
De woningmarkt in de gemeente Rotterdam komt nu ook op gang. Voor het eerst
sinds de kredietcrisis komt de prijsverandering voor Rotterdam jaar-op-jaar in de
dubbele cijfers met 11,8%. Rotterdam schiet dit kwartaal voorbij Amsterdam, waar de groei op jaarbasis 11,5% was. In Rotterdam stijgen de prijzen voor appartementen met 12,4% het hardst van heel Nederland, gevolgd door Amsterdam met 12,2%. De gemiddelde waarde voor appartementen in Rotterdam komt daarbij uit op 163 duizend euro.

Ook de prijsstijging in Breda komt voor het eerst sinds de kredietcrisis in de dubbele cijfers: 10,8% op jaarbasis. Daarmee is Breda over het afgelopen jaar de best presterende stad uit de Calcasa Top 15 Steden buiten de Randstad.

Het aantal te koop aangeboden woningen in Nederland nam de afgelopen drie jaar met 35% af. In de vijftien grote steden daalde het aanbod echter nog sneller. Amsterdam spant de kroon met een afname van 62,8%. In ‘s-Hertogenbosch daalde het aanbod met 43,1% het minst.

De looptijd van de te koop staande woningen in Nederland wordt steeds korter. In de Top 15 Steden wordt het aanbod nog sneller verkocht dan op landelijk niveau. Zo wordt in de steden Amsterdam, Haarlem en Utrecht 95% van de te koop staande woningen binnen een jaar verkocht.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1