News Ticker

Helden uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

verzet

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Om klokslag 20.00 uur wordt 2 minuten stilte gehouden.

Nederland herdenkt daarmee haar doden, maar bovendien wordt stil gestaan dat oorlogen vreselijk zijn en dat we allemaal moeten leren van de verschrikkingen tijdens oorlogen. We moeten leren dat oorlogen nooit meer voor mogen komen, omdat oorlogen het slechtste uit de mensen haalt. Oorlogen kennen alleen maar verliezers.

Nederland was bezet door de Nazi’s tussen 1940 en 1945. Op een zonnige 10 mei kwamen de Duitse soldaten de Nederlandse grens over en bezetten Nederland. De Nederlandse militairen hebben gedaan wat ze konden om Nederland te verdedigen en toen Rotterdam gebombardeerd werd kwam ook einde aan het militaire verzet.

Echter, een andere vorm van verzet kwam daarvoor in de plaats. Vechtlustige Nederlanders ageerden tegen de bezetting en vormden verzetsgroepen door het hele land. Het was gevaarlijk werk, want de Duitse bezetters traden op een vreselijke manier op tegen de verzetsmensen, maar ook tegen de Nederlandse bevolking. Als represaille werden vaak Nederlanders uit hun woning gehaald, op een rij gezet en neergeschoten, nadat een verzetsgroep een actie hadden uitgevoerd tegen de Duitse bezetters. Daarnaast waren natuurlijk ook de verzetsmensen hun leven niet zeker. Velen van hen zijn gevangen genomen en gefusilleerd.

Op 4 mei is dodenherdenking en via de onderstaande link kunt u meer lezen over de verzetshelden, die hun gevaarlijke werk vaak met de dood moesten bekopen. Herdenken is belangrijk, want we eren daarbij deze helden en onze doden en we blijven beseffen dat we dit nooit meer willen meemaken in Nederland, maar ook niet in andere landen.

De onderstaande link kunt u aanklikken en dan treft u informatie over met name Amsterdamse verzetshelden.

Via deze link kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Photo credit: FaceMePLS / Source / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1