News Ticker

Moving Arts Project presenteert TransTaalKinderen: vertalen voor je ouders

vertalen

Vertalen voor je ouders. Legio kids doen dat dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Denk aan kids van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol als verbinder blijven ze vaak onzichtbaar. TransTaalKinderen geeft het woord aan kindvertalers van alle leeftijden. Zij vertellen over het plezier én de verwarring en andere tegenstrijdigheden die met hun rol gepaard gaan. Tijdens de tournee door Amsterdam strijkt TransTaalKinderen nu neer in de Nieuw-West! Met een buitenexpo in het Sloterpark en een binnenexpo in OBA Osdorp.

In de OBA Osdorp is een installatie met werk gemaakt door kinderen die vertalen of vertaald hebben voor hun ouders. In het Sloterpark geven levensgrote deurportretten een intiem inkijkje in de werelden van vertaalkinderen. Wil je meer verdieping? Kom dan 19 september naar OBA Osdorp voor lezingen, optredens en het TransTaalForum, dat stadsdeelvoorzitter Nieuw-West Emre Ünver zal openen.

TransTaalKinderen in Nieuw-West

12 – 29 sept                 Binnenexpositie met werk gemaakt door vertaalkinderen in OBA Osdorp

12 – 29 sept                 Buitenexpositie van levensgrote portretten van vertaalkinderen in Sloterpark

12 sept                          Opening in OBA Osdorp met TransTaalDomino op het Osdorpplein

19 september              TransTaalForum in OBA Osdorp, met opening door stadsdeelvoorzitter Emre Ünver. In een interactieve mix van dialoog, theater en spel wisselen taalexperts, ervaringsdeskundigen, wijkprofessionals en andere geïnteresseerden van gedachten over het thema ‘kinderen die vertalen voor hun ouders’.

En daarna?

Na stadsdeel Nieuw-West gaat TransTaalKinderen in oktober naar het centrum van Amsterdam. Met de buitenexpo voor de deur van de Centrale Bibliotheek (data volgen nog) en de binnenexpo in De Witte Boei op Wittenburg van 1 – 15 oktober. De Amsterdamse tournee sluiten we daar af met het TransTaalForum XL. Hou onze site en Facebookpagina in de gaten voor alle data: http://movingartsproject.nl/transtaalkinderen/ en https://www.facebook.com/MovingArtsProject/

Over TransTaalKinderen, bruggenbouwers en sleuteldragers

TransTaalKinderen is een multidisciplinair community arts project van kunstenaarscollectief Moving Arts Project (MAP). Hoe is het om te bewegen tussen talen binnen en buiten het gezin, tussen generaties? Wat gebeurt er in dat grensgebied? Over die fascinatie gaat TransTaalKinderen. De titel verwijst naar de Transvaalbuurt waarin MAP haar basis heeft en waar een aantal van de deelnemende kinderen vandaan komt.

Met workshops van professionele kunstenaars geven ‘kindvertalers’, ervaringsdeskundigen van alle leeftijden, vorm aan hun eigen (beeld-)verhaal. Die verhalen vinden hun weg in een reizende tentoonstelling, die deze zomer door Amsterdam trekt langs openbare bibliotheken, parken en pleinen. Ook creëert TransTaalKinderen ruimte voor gesprek over hoe het is om te vertalen voor je ouders: in het TransTaalForum wisselen de vertaalkids ervaringen uit met professionele vertalers en tolken, taal-experts en andere geïnteresseerden.

TransTaalKinderen gaat over ambiguïteit. Over het bewegen in grensgebieden. Deze kindvertalers bemiddelen tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Met TransTaalKinderen laat MAP de meerstemmigheid rondom dit thema horen met een hoofdrol voor de kindvertalers zelf. Zonder kwesties als taalachterstand en loyaliteitsdilemma’s te bagatelliseren wil Moving Arts Project hun kwaliteiten zichtbaar maken. Kwaliteiten die ze verworven dankzij het vertalen, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, empathie, creativiteit, improvisatie en aanpassingsvermogen.

Deelnemers

Moving Arts Project bedankt de volgende mensen voor hun medewerking aan TransTaalKinderen: Corrie, Clive, Hicham, Jamal, Habiba, Souad, Farnoosh, Gerdinand, Nanette, Mustapha, Wendy, Janet, Rifaat, Rehab, Khozama, Agyad, Sabrina, Adil, Ayaan, Abdikarim, Anouar, Ibrahim, Ismahan, Valentina, Shiva, Dennie, Adam, Rashed, Nadine, Ranah, Maya, Thiema, Adnan, Suna, Amal, Yasir, Nagla, Sally, Arashk, Arshak.

De theatrale acts worden verzorgd door: Mieke de Hoop, Gita Hacham, Shiva Sital, Alborz Sahebdivani, Igor Krajinovic, Ali Kilic, Valentina Caporossi, Sven van Vrijaldenhoven, Roberta Compana.

Team

Artistieke Team: Janine Toussaint, Noud Verhave en Diane Elshout

Zakelijke Leiding: Kristien van den Oever

PR en Communicatie: Ay Mey Lie

Advies: Redouane Amine en Nagla Elsayed

Stagiairs: Colin van Drie en Bo Bogaert

Partners

TransTaalKinderen wordt mogelijk gemaakt dankzij: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Cultuurparticipatie, VSB Fonds, AMVJ – fonds, Prins Bernard Cultuur Fonds, Stadsdeel Amsterdam Oost, Stadsdeel Amsterdam Noord, Herman Divendal Award, Leeuwenstein Stichting, Volkshotel, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Tolk-en Vertaalcentrum Nederland (TVCN), AGA Lab, De Taalstudio, PontMeyer, FOAM, Stichting Tolhuistuin, Noorderparkfestival, Roots Festival, Pakhuis de Zwijger, We make the city, BOOST.

Vanuit het hart van de wijk

Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave vormen samen Moving Arts Project. Met de stad als bron van inspiratie én podium maken zij community arts vanuit het hart van de wijk. MAP wil letterlijk en figuurlijk mensen bewegen. De projecten van MAP zijn urgent, herkenbaar, op straat en vieren de veelzijdigheid van de stad. Eerder realiseerde MAP community art projecten zoals WAAG, ontKIEM West, HEIM Romeo|Julia en de Schalkburgerramen op locaties variërend van een braakliggend landje tot aan de Stadsschouwburg Amsterdam en Frascati Theater. MAP maakt onderdeel uit van het Kunstenplan 2017-2020.

Bron: Moving Arts Project

Photo Credit: Moving Arts Project

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1