News Ticker

EAT YOUR HEART OUT, TAMURA IS COMING TO TOWN!

kyas1

Hij wordt een mangaka genoemd en in zijn geboorteland Japan vereerd als een held. Maar met deze omschrijving alleen doen we de Japanner Yoshiyasu Tamura tekort. Naast bekend striptekenaar is hij inmiddels ook gevierd kunstenaar, illustrator en technisch genie ineen. Mexico-City, Basel, Taipei, Los Angeles, New York en Florence zijn slechts een greep uit de steden waar zijn kunst te zien was. Verder werkte hij met niemand minder dan modeontwerper Alexander McQueen. In Kyas Art Salon, een exclusieve privé salon in hartje Amsterdam is vanaf 23 februari zijn nieuwste werk te zien. Voor fans van de Japanse popcultuur is deze expo een regelrechte must, maar ook voor liefhebbers van de Westerse schilderkunst is een bezoekje meer dan de moeite waard.

De stijl van Tamura laat zich het best omschrijven als een regelrechte cultuurclash; een mix tussen traditioneel Japanse tekenkunst, manga en westerse schilderkunst; ‘East meets West’. Vrouwen spelen in bijna ieder schilderij de hoofdrol. Niet als een realistische weergave, maar als een geïdealiseerd personage met uiterlijke kenmerken die overduidelijk uit de manga-cultuur afkomstig zijn. Zoals de herkenbare grote ogen. Daarnaast laat Tamura zich inspireren door Westerse Renaissance-kunst waar vrouwbeelden -net als in moderne manga- irrealistische, goddelijke kenmerken werden toegedicht. Ook andere stijlkenmerken van de renaissancekunst, zoals het gebruik van bladgoud en schildertechnieken die diepte creëren, zijn overduidelijk in zijn werk terug te vinden. “Toen ik 15 jaar oud was bezocht ik voor het eerst het buitenland, vooral in Italië werd ik gegrepen door de schoonheid van religieuze schilderijen, dit legde uiteindelijk de basis voor mijn huidige werk.”

kyas2

Colorful rebel In zijn werk streeft Tamura het decoratieve en buitensporige na. Dit uit zich vooral in het veelvuldig expressieve gebruik van kleur, pigment en techniek. “Mijn doel is een gemeenschappelijke esthetiek te vinden tussen Westerse en Japanse schilderkunst en subculturen zoals moderne manga en animé. Het is een kunst dit te herontdekken en opnieuw vorm te geven.” Eén van de centrale werken op deze tentoonstelling is ‘Jorōgumo’. Een schilderij waarvan de naam stamt uit een Japanse sage en zoveel betekent als ‘spider woman’. Het schilderij toont een verleidelijke vrouw die met haar ogen de
toeschouwers in haar web lokt. Voor de verbeelding van ‘Jorōgumo’ stond de populaire Japanse zangeres Mika Kobayashi model die vervolgens een nummer schreef over het schilderij en het ook gebruikte als cover voor haar laatste album.

kyas3

Kyas Art Salon

Kyas Art Salon is een must-see, de salon is een ‘verborgen plek’ op de Keizersgracht in Amsterdam. De exclusieve kunstclub wordt gerund door de Japanse Kaoru Yamamoto, bekend als een van de eerste grafische computer kunstenaars uit Japan en voormalig VJ (Video Jockey). De salon richt zich op het tonen van werk veelbelovende hedendaagse kunstenaars. Kyas Art Salon is alleen op afspraak te bezoeken.

Bron: Kyas Art Salon

Photo credits: Kyas Art Salon

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1