News Ticker

Drastisch tekort aan inspreekstemmen dreigt

inspreken

Net als Barry Atsma, Hadewych Minis of Hanna Verboom geld verdienen met je stem? Het ligt meer voor de hand dan in eerste instantie zal worden gedacht. Voice-over bureau VoiceCowboys.nl uit Amsterdam, dat stemmen scout voor onder meer animaties en reclames, constateert dat er een drastisch tekort dreigt aan gewone inspreekstemmen. Marketeers vragen voor hun animaties steeds vaker om het ‘boy/girl-next-door’-type met een natuurlijke klank en uitspraak, maar deze stemmen blijken lang niet zo eenvoudig te vinden.

Volgens het bureau moet de oorzaak gezocht worden in het feit dat veel mensen zich niet van de gewone stemmen trend bewust zijn. En dit terwijl de drempel om voice-over te worden tegenwoordig bijzonder laag ligt. Waar voorheen een kostbare studio van 10.000 euro nodig was om de eerste stap in de stemmenwereld te kunnen zetten, is nu een USB-microfoon van 200 euro en een laptop al voldoende. Deze ontwikkeling maakt van het voice-over beroep dé ideale bijbaan.

Toch blijven de grondbeginselen van het stemmenwerk ook voor een starter fier overeind. Casting manager van VoiceCowboys, Dave Leusink: “Men moet zich bijvoorbeeld nog steeds goed kunnen inleven in een tekst, zodat het niet opgelezen klinkt. Tegenwoordig zijn er gelukkig diverse voice-over opleidingen om deze techniek onder de knie te krijgen. Ook de akoestiek blijft van belang, maar veel mensen weten niet dat soms van een slaapkamerkast al een zeer aardige spreekcel te maken is. Op het internet zijn hiervoor vele tutorials te vinden.”

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Wie echter denkt dat de ervaren warme stem binnenkort werkloos thuis zit, heeft dat mis. “Er komt vooral werk bij. Commercials en corporate films zijn bijvoorbeeld ook nog steeds het exclusieve werkterrein van de professionele voice-over. Maar door de groeiende populariteit van uitleganimaties op Facebook en YouTube moet echter steeds vaker de gewone man worden vertolkt. En wie kan dat nou beter dan de gewone man of vrouw? De uitdaging om deze stemmen in te vullen wordt steeds groter, vandaar dat wij nu de noodklok luiden.”  

Bron: voicecowboys

Photo credit: Jaap Stronks via Foter.com / CC BY-SA

Photocredit: voicecowboys

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1