News Ticker

Week tegen Eenzaamheid 2017 op 21 september van start

eenzaam2

Van donderdag 21 september tot en met 1 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Onder het motto ‘Kom erbij!’ laten maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, maar ook vrijwilligers en actieve burgers in het hele land zien wat zij doen tegen eenzaamheid. En dat in steeds meer sectoren zoals de zorg, kunst en sport. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam.

Eenzaamheid in de belangstelling

Eenzaamheid en sociaal isolement staan meer dan ooit volop in de belangstelling en dat is een goede zaak. Er is steeds meer bekend over de negatieve invloed die eenzaamheid op het welzijn en gezondheid van mensen kan hebben. Eenzaamheid brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, kan leiden tot minder meedoen in de samenleving en verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden. Mensen die zich erg eenzaam voelen, zijn minder gelukkig en hebben vaker een negatief mens- en/of zelfbeeld dan mensen die geen last van eenzaamheid hebben. Dat maakt de strijd tegen eenzaamheid urgent en belangrijk.

“Het voorkomen en verminderen van eenzaamheid is geen sinecure. De oorzaken van eenzaamheid verschillen van mens tot mens en zelfs met een goed sociaal netwerk kunnen mensen zich eenzaam voelen bijvoorbeeld als gevolg van een groot gemis of onvervangbaar verlies. In veel gevallen is er iets aan te doen en kunnen mensen gesteund worden om hun gevoel van eenzaamheid te reduceren.” Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij

Concrete activiteiten dicht bij mensen

Op veel plaatsen en op veel manieren staat eenzaamheid op de agenda. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid – en velen het hele jaar door –  organiseren maatschappelijke organisaties, sociaal werk, zorginstellingen, maar ook vrijwilligers en actieve burgers honderden lokale activiteiten waar mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten op kunnen doen en bestaande contacten kunnen versterken. Scholieren bezoeken verzorgingshuizen, ouderen doen aan walking football of een gouden dans, buurtcentra dekken een lunchtafel voor omwonenden. Daarnaast vinden conferenties plaats waar beleidsmakers en professionals uit sectoren als welzijn, zorg en wonen kennis uitwisselen en samenwerking vormgeven. In 38 workshops krijgen vrijwilligers handvatten aangereikt om eenzaamheid te signaleren en het gesprek aan te gaan.

“Het is zo belangrijk om in beweging te komen. Dit is wel het moeilijkste, maar het is het enige wat helpt om uit je isolement te komen. Ga niet de hele dag binnen zitten, want het maakt alleen maar depressiever. Ga naar een wandelclub, ga naar buiten, sluit je ergens bij aan en maak afspraken met mensen.” Ricky (60), die zich lange tijd eenzaam voelde.

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

Aftrap: het Nationaal Eenzaamheid Congres

Het Nationaal Eenzaamheid Congres 2017 (programma) op 21 september draait om ‘De kunst van verbinding’. De aanpak van eenzaamheid is niet alleen meer een thema van de welzijnssector. In toenemende mate is nu te zien dat het ook wordt opgepakt in andere sectoren: bijvoorbeeld in de zorg, wonen, kunst, natuur, sport en ict. Dat is belangrijk omdat hiermee de aandacht voor eenzaamheid wordt verbreed en er nieuwe aanknopingspunten komen voor een gerichte aanpak ervan. In dit Nationaal Eenzaamheid Congres 2017 staan drie van die ‘andere’ benaderingen centraal. Drie experts doen hun licht schijnen op de relatie van hun werkterrein met het thema eenzaamheid: kunst, sport en ict. Daarna worden verrassende projecten gepresenteerd waar de verbinding met eenzaamheid in de praktijk wordt gerealiseerd. KPN Mooiste Contact Fonds, kernlid van Coalitie Erbij, biedt ter ere van haar tienjarig jubileum de bijzondere locatie van het Nationaal Eenzaamheid Congres aan, het Rijksmuseum, Amsterdam.

Coalitie Erbij

Initiatiefnemer van de Week tegen Eenzaamheid is Coalitie Erbij, hét landelijke samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het verminderen van eenzaamheid. De kernleden van Coalitie Erbij zijn Humanitas, KPN Mooiste Contact Fonds, Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Vereniging de Zonnebloem, Resto VanHarte, Sensoor en Sociaal Werk Nederland. Daarnaast heeft de coalitie ruim 30 leden. Zie: samentegeneenzaamheid.nl en volg ons op Facebook en Twitter.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: Bert Kaufmann via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1