News Ticker

Sterrenrestaurants in actie voor Sint Maarten

irma

Op zondag 1 oktober komen ’s middags in Hotel Okura Amsterdam maar liefst 30 topchefs in actie om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Sint Maarten na de verwoestende schade die orkaan Irma heeft aangericht. De opbrengst van deze unieke lunch aan de grootste Michelin Chef’s Table van Nederland komt volledig ten goede aan het Rode Kruis. Deelnemende toprestaurants zijn onder andere De Librije, De Lindenhof, Ciel Bleu, Bord’Eau, ’t Nonnetje, Bridges, Vermeer, De Nederlanden en ook de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, heeft toegezegd.

Sint Maarten Chef’s Table

De Nederlandse topgastronomie heeft de handen ineengeslagen om een eenmalige unieke lunch te verzorgen onder de naam Sint Maarten Chef’s Table.

In de Grand Ballroom van Hotel Okura Amsterdam wordt één grote keuken geplaatst waar 30 Chef’s Tables aan staan. Elke Chef’s Table van 10 personen krijgt een 5-gangenmenu inclusief aperitief, begeleidende wijnen, water en koffie. Het extra bijzondere is dat elke tafel per gang een gerecht van een andere sterrenchef krijgt uitgeserveerd. Naast het culinaire aspect is er uiteraard tijdens de lunch een gevarieerd aanbod aan entertainment, vindt er een loterij plaats en worden 3 exclusieve stukken ter veiling aangeboden.

Initiatief

Het initiatief voor de benefietlunch Sint Maarten Chef’s Table is genomen door de top van culinair Nederland. Veel chefs hebben tijdens de afgelopen 10 edities van het gastronomische evenement Fête de la Cuisine op Sint Maarten gekookt en daardoor het eiland, haar bewoners en hun overzeese horecacollega’s leren kennen. Toen het idee voor een benefiet werd geopperd stroomden de aanmeldingen van sterrenchefs uit het hele land dan ook binnen.

Toerisme

Berichten in de media geven aan dat voor deze voor Sint Maarten economische ramp de schade voorzichtig wordt geschat op 3 miljard euro en de wederopbouw jaren gaat duren. De Nederlandse topgastronomie wil met Sint Maarten Chef’s Table niet alleen een bijdrage leveren, maar ook de aandacht vestigen op het belang van de snelle wederopbouw van de haven, het vliegveld, de hotels en restaurants. Sint Maarten is voor 80 procent afhankelijk van toerisme en alle restaurants en hotels op het eiland zijn of compleet weggevaagd of dusdanig beschadigd dat het nog maanden kan duren voordat ze überhaupt weer operationeel zijn. Pas dan kan het toerisme op Sint Maarten weer op gang komen en zo het merendeel van de inwoners weer voorzien van werk en inkomen. Sint Maarten staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Cariben en er wordt zelfs gezegd dat wanneer je een jaar op het eiland verblijft, je nooit twee keer in hetzelfde restaurant hoeft te eten.

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

Reserveren

Een tafel voor 10 personen kost Euro 3.000,00 (exclusief btw).

Individuele reserveringen kunnen ook gemaakt worden voor Euro 300,00 (exclusief btw) per persoon. U krijgt dan plek(ken) volgens het zogenaamde Table d’Hôte-principe: aanschuiven bij andere gasten aan een tafel.

Tafels kunnen worden gereserveerd via www.sintmaartenchefstable.nl.

De giften en schenkingen aan Sint Maarten Chef’s Table zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting door de samenwerking met het Rode Kruis en haar ANBI-status.

Deelnemende restaurants

In slechts 1 week tijd hebben onderstaande restaurants en chefs spontaan hun medewerking toegezegd:

Cees Helder, eerste driesterrenchef in Nederland als eigenaar/chef-kok van Parkheuvel, Rotterdam

De Librije, 3 Michelinsterren, Zwolle

Bord’Eau (De L’Europe), 2 Michelinsterren, Amsterdam

Ciel Bleu (Hotel Okura Amsterdam), 2 Michelinsterren, Amsterdam

De Lindenhof, 2 Michelinsterren, Giethoorn

’t Nonnetje, 2 Michelinsterren, Harderwijk

Bridges (Sofitel Legend The Grand), 1 Michelinster, Amsterdam

De Bloemenbeek, 1 Michelinster, De Lutte

De Burgemeester, 1 Michelinster, Linschoten

Gerrit Greveling, voormalig eigenaar/chef-kok van Chalet Royal, 1 Michelinster, Den Bosch

Heeren van Harinxma (Bilderberg Landgoed Lauswolt), 1 Michelinster, Beetsterzwaag

Kaatje bij de Sluis, 1 Michelinster, Blokzijl

Kasteel Heemstede, 1 Michelinster, Houten

Het Koetshuis, 1 Michelinster, Bennekom

De Kromme Dissel (Klein Zwitserland), 1 Michelinster, Heelsum

Latour (Grand Hotel Huis ter Duin), 1 Michelinster, Noordwijk aan Zee

Merlet, 1 Michelinster, Schoorl

De Moerbei, 1 Michelinster, Warmond

De Nederlanden, 1 Michelinster, Vreeland

De Pastorie, 1 Michelinster, Kasterlee (België)

Paul van Staveren, voormalig eigenaar/chef-kok Sonoy, 1 Michelinster, Emmeloord

La Rive (Amstel Hotel), Amsterdam

Het Roode Koper, 1 Michelinster, Ermelo

Sense, 1 Michelinster, Den Bosch

Tante Kee, Kaag

Vermeer (NH Babizon Palace), 1 Michelinster, Amsterdam

De Vlindertuin, 1 Michelinster, Zuidlaren

De Vrienden van Jacob (Landgoed Duin en Kruidberg), 1 Michelinster, Santpoort

Wollerich, 1 Michelinster, Sint-Oedenrode

Yamazato (Hotel Okura Amsterdam), 1 Michelinster, Amsterdam

De Zwaan, 1 Michelinster, Etten-Leur

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: NASA Goddard Photo and Video via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1