News Ticker

Trumpfilmpje van Arjen Lubach levert VPRO leuk geld op

trumpfilmpje

Het Trumpfilmpje van Arjen Lubach was wereldwijd een groot succes. Via deze link kunt u ons eerder gepubliceerde artikel daar over lezen.

20.000,- euro

De VPRO verdient goed aan het filmpje van Zondag Met Lubach dat wereldwijd viral ging. Het meer dan 50 miljoen keer aangeklikte filmpje leverde de omroep volgens insiders een kleine 20.000,- euro op. Dat meldt het AD vandaag. Van de Mediawet mogen omroepen in eigen land geen geld verdienen op YouTube, maar de Lubach-video werd vooral in het buitenland veel bekeken. Voor buitenlandse kijkers had de VPRO wél het reclameknopje aangeklikt, bevestigt de omroep in de krant.

Hoofd Digitaal Geert-Jan Bogaerts van de VPRO wil het bedrag van 20.000 euro niet bevestigen, maar stelt wel dat de opbrengsten nog niet de kosten van één aflevering van Zondag Met Lubach dekken. “We worden er niet vreselijk rijk van.”

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Mediawaakhond

Het AD vroeg aan het Commissariaat voor de Media of het eigenlijk wel mag, maar dat weet de mediawaakhond niet. “De wetgeving is nog niet helemaal duidelijk. We zijn dat nog aan het onderzoeken“, reageert een woordvoerster.

BNN-VARA baalt inmiddels, omdat die omroep vorig jaar viral ging met een Lucky TV-filmpje over Trump, maar géén reclame toonde. Dat had misschien wel 150.000,- kunnen opbrengen. BNN-VARA heeft nu contact opgenomen met het Commissariaat. “Met de vraag of het verdienen met YouTube in het buitenland mag of niet“, aldus de mediawaakhond.

“Wij onderzoeken nu of het valt onder de primaire taak van de publieke omroep of als nevenactiviteit moet worden bestempeld.”

 

Photo credit: Gage Skidmore via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1