News Ticker

Sex Worker’s Opera uit Engeland speelt vanaf 21 juli in het Compagnietheater

sexworkers

De Sex Worker’s Opera uit Engeland speelt vanaf 21 juli in het Compagnietheater in Amsterdam. In deze spetterende show, die sinds 2014 bomvolle zalen trekt en lyrische kritieken krijgt, doorbreken seks werkers en hun vrienden stigma’s en stereotypes rondom het oudste beroep ter wereld.

Uit de show: ‘Alsjeblieft open je ogen: Ik heb een keuze – ik ben niet jouw missie. Ik ben een mens.’

Amsterdam is de eerste internationale locatie voor de opera, die tegelijk speelt met de 22ste Internationale Aidsconferentie. De opera biedt een platform aan sekswerkers (LGBTQ+) voor het vertellen van hun eigen verhaal. Van een escort die huwelijksadvies geeft tot een webcam model dat samenwerkt met een buiksprekende pop.

In de Sex Worker’s Opera worden verschillende muziekgenres gemengd: van opera tot hip-hopera en jazz. Dit wordt afgewisseld met digitale projecties, paaldans en poëzie. Bovenal toont de opera een niets verhullend en eerlijk inkijkje in de wereld van het sekswerk. Waargebeurde verhalen uit 17 landen – van Duitsland en Engeland tot Uruguay, India en Zuid-Afrika –  zijn in de show verwerkt. Sommige mensen vertellen hun eigen verhaal, sommigen dat van een ander.

Uit de show: ‘Ik heb een beperking en kan moeilijk passend werk vinden. Sekswerk betekent voor mij dat ik mijn eigen uren kies en vrij neem als dat nodig is.

Vooral menselijk
Initiatiefnemer van de show is Experimental Experience. Dat is een sociale onderneming die een platform biedt aan gemarginaliseerde gemeenschappen om hun eigen verhaal te vertellen in hun eigen woorden en op hun eigen voorwaarden.

Choreograaf Siobhán Knox heeft zin om de opera in Nederland te tonen: “Iedereen heeft een mening over sekswerk. Ook in een progressieve stad als Amsterdam leven nog veel vooroordelen. In films en op podia wordt sekswerk vaak eendimensionaal weergegeven: als magisch en spannend of als zielig en tragisch. Eén van de boodschappen van onze show is dat sekswerk vooral menselijk is. Het is niet goed of fout, het is vooral complex.”

Kaartverkoop en speeldata
De show speelt van 21 juli tot en met 2 augustus, met uitzondering van de maandagen in het Compagnietheater in Amsterdam. Kaarten kosten € 15,- (voor studenten, CJP, 65-plussers en sekswerkers € 10,-) en zijn te koop via www.compagnietheater.nl.

Uit de show: ‘Ik had twee jaar een relatie met een agressieve partner. Sekswerk stelde me in staat om die relatie te verbreken. Ik kreeg daardoor mijn onafhankelijkheid en vrijheid terug en kon weer voor mezelf zorgen.’

Reacties van de Engelse pers:

Royal Opera House: ‘What every great opera should do.’

The Guardian: ‘Boasts an irreverent wit.’

BBC World: ‘An extraordinary show.’

The Independent: ‘Intense and emotional.’
‘One of the most important pieces of theatre you’ll see this year.’

Vice: ‘Shatters expectations.’

Bron: Seks Worker’s Opera

Photo Credit: Manu Valcarce

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1