News Ticker

OBA Bijlmerplein: Thuishonk om te ontmoeten, lezen, leren en werken

OBAbijlmer

In de nieuwe vestiging van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het levendige Bijlmerplein, draait alles om kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie opdoen. Een hedendaagse third place, gericht op de buurt en haar bewoners, naar een designconcept van creative guide Aat Vos.

De OBA voert een nieuwe benadering door die een frisse wind laat waaien door haar vele vestigingen. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden daarbij getransformeerd tot aantrekkelijke publieke third places, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving. Hierbij wordt met tenminste één partner uit een andere discipline samengewerkt, van horeca tot maatschappelijke of culturele organisaties. Third places vervullen een sterke sociale en verbindende functie naast de first place (thuis) en de second place (werk). Onder third places vallen bijvoorbeeld openbare ruimtes zoals parken, maar ook cultuurhuizen, theaters en bibliotheken.

OBA nieuwe stijl staat voor bibliotheken met een maatschappelijke meerwaarde; plekken om te leren, verblijven, ontmoeten en boven alles om inspiratie op te doen. Hierbij speelt naast een doordacht interieur, ook de programmering in de OBA een grote rol, waarbij naast literaire activiteiten eveneens workshops, exposities en maker spaces voor alle leeftijden aangeboden worden.

oba

Aat Vos is gespecialiseerd in de ontwikkeling van relevante third places voor een breed publiek. “Doordat mensen elkaar ontmoeten, op plekken zoals OBA Bijlmerplein, ontstaat sociaal cement en ruimte voor innovatie,” zegt Aat Vos.

Verbinding stedelijke ruimte

De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor (oppervlakte: 1.150 m2) heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een sterk uitnodigend karakter. Wie OBA Bijlmerplein betreedt zal direct de brede en 4,50 meter hoge trap aan de linkerzijde opvallen. Een onmisbare schakel tussen de begane grond en de eerste verdieping, de twee lagen die de nieuwe bibliotheek beslaat. Een multifunctionele trap waar dankzij de grote kussens ook op gezeten kan worden en die als tribune fungeert tijdens presentaties. Aat Vos: “De trap refereert op sterke wijze naar de buitentrap aan de straatzijde die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.”

De voormalige kantoorlocatie is getransformeerd tot een stedelijke huiskamer met een verfrissend staaltje design. Een co-creatie van Aat Vos en Mars Interieurarchitecten.

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Oude systeemplafonds zijn gestript waardoor de verwarmingsbuizen en leidingen zichtbaar zijn en een ruwe, industriële touch aan de ruimte wordt gegeven. Organische vormen zorgen voor een verzachtend contrast met zowel het plafond als met de rechthoekige boeken en kasten. Marcel van der Veer, Mars Interieurarchitecten: “De jaren zeventig zijn als leitmotiv zichtbaar in het interieurconcept en refereren naar de beginjaren van de Bijlmermeer. Dit komt onder meer terug in het gebruik van warme kleuren als oranje en okergeel, als ook in materialen als eikenhout, gelakt mdf en betonplex en het retro style meubilair.”

‘Self-service’

OBA Bijlmerplein is een locatie om uren te kunnen verblijven; om op ontdekking te gaan langs de vele boekenrekken die zijn uitgestrekt door het hele pand, zowel langs de wanden als in de vorm van verrijdbare kasten. Op de eerste verdieping openbaart zich een onverwachte extra schat aan informatie en tevens een ‘self supporting’ vergaderkamer met draaiwand en kitchenette. Door de hele vestiging zijn plekken te vinden om te lezen, (samen) te werken, te studeren of te vergaderen. Van lange houten tafels met vrolijk gekleurde stoelen tot comfortabele zitbanken. Ook is er een kinderhoek waar onder meer naar hartelust gekleurd kan worden. Rechts bij de entree zijn tevens privézithoekjes met knalgroene wanden gecreëerd. Meeting points om op informele wijze te ontmoeten onder het genot van een kopje thee of koffie. Andere opvallende elementen zijn onder meer lockers om persoonlijke bezittingen in op te bergen en de wand met wentelbare boekenkasten. OBA Bijlmerplein is zes dagen per week geopend, waarvan twee ochtenden met ‘self-service’ zonder support van OBA-medewerkers. Het kleine formaat van de ronde balie die dienst doet als informatiedesk en klantenservice onderstreept het laagdrempelige karakter van OBA Bijlmerplein.

OBA x Imagine IC

Net als in de oude vestiging aan de Frankemaheerd, is er in OBA Bijlmerplein veel aandacht voor de presentatie van de collectie én van verbinding met de Bijlmermeer, haar inwoners en geschiedenis. Op deze nieuwe locatie wonen en werken Imagine IC en de OBA samen. Imagine IC verzamelt, verbeeldt en bewaart nieuwe verhalen over actueel samenleven. De organisatie gaat in de stad op ontdekkingstocht naar het verhaal van het dagelijks leven van jongeren. Ook in OBA zijn veel verhalen te vinden. Beide organisaties vullen elkaar goed aan en daarom is besloten ook OBA Bijlmerplein  te delen. Samen met Imagine IC en organisaties uit de buurt biedt de OBA verschillende activiteiten en exposities aan, zoals zichtbaar in de grote vitrines in de expositieruimte op de begane grond als ook aan de wanden langs de trap.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: bartvanpoll via Foter.com / CC BY-SA

 Photo credit: ANP Pers Support

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1