News Ticker

Het Amsterdam Diner viert 30 jaar met record aantal gasten

Tijdens het Amsterdam Diner genoten gisteren ruim 1100 genodigden van een spectaculaire avond. Dat was een record aantal in de dertigjarige geschiedenis van het grootste gala van Nederland. Onder hen veel bekenden uit de kunst- en media- en zakenwereld en prominente politici. De 30ste editie van het Amsterdam Diner heeft 1,27 miljoen euro opgehaald. De opbrengst gaat dit jaar onder andere naar het Noodfonds Oekraïne, Nederlands toponderzoek naar de genezing van hiv en het opsporen van hiv bij baby’s en jonge kinderen in Kenia.
.
.
Brandon O’Dell, sinds 2020 directeur van Amsterdam Dinner Foundation: ’Ik ben geroerd door de betrokkenheid van zoveel mensen die zich inzetten in de strijd tegen aids wereldwijd, een strijd die nog lang niet gestreden is. Ongelijkheid in de wereld drijft deze epidemie nu al 40 jaar lang. Het Amsterdam Diner is juist een viering van vrijheid én diversiteit, in een wereld waar iedereen zichzelf mag zijn. Met het opgehaalde geld kan er een gelijke behandeling geboden worden aan mensen met hiv, waar ook ter wereld.’

Amsterdam Dinner Award

Een zichtbaar geëmotioneerde Humberto Tan nam gisteren de Amsterdam Dinner Award in ontvangst voor zijn jarenlange betrokkenheid in de strijd tegen aids. Hij gaf een belangrijke stem aan het verzet tegen het stigma rond aids en discriminatie van mensen met hiv. Tan, die zijn broer verloor aan de gevolgen van aids, was ook aanwezig op de eerste editie van het diner in 1992 en presenteerde in 2012 het Amsterdam Diner. De Amsterdam Dinner Award wordt uitgereikt sinds 2016 aan personen die zich actief inzetten in de strijd tegen aids.

Opvallende aanwezigen

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema opende de bijzondere avond, waarna zangeres Giovanca de presentatie overnam. Er waren optredens te zien van Songfestivalwinnaars Duncan Laurence en de Oekraïense band Kalush Orchestra. Ook het echtpaar actrice Victoria Koblenko en oud-profvoetballer Evginey Levschenko waren prominente aanwezigen op het gala.
Prinses Mabel van Oranje, die al jaren acte de présence geeft op het Amsterdam Diner, verraste de zaal met een korte toespraak waarin ze pleit voor een aidsvrije wereld. Vervolgens gaf de prinses een bezoek voor twee aan de haute couture show van Viktor & Rolf in Parijs beschikbaar voor de veilig, een vast programmaonderdeel van het Amsterdam Diner. Nieuwkomers op het evenement dit jaar waren drag performers Envy Peru en Vanessa van Cartier, winnaressen van Drag Race Holland.

Opbrengsten voor een aidsvrije wereld

Een deel van de opbrengst van het Amsterdam Diner komt ten goede aan het Noodfonds Oekraïne van Aidsfonds. Oekraïne is een van de hardst door hiv getroffen landen in Europa. Door de oorlog wordt de zorg voor de 260.000 mensen met hiv en aids uit Oekraïne ernstig bedreigt. Met het noodfonds zorgt Aidsfonds er onder andere voor dat deze mensen hun levensreddende medicijnen kunnen blijven nemen. Andere projecten die worden gefinancierd dankzij de opbrengsten van het Amsterdam Diner is het onderzoek naar de genezing van hiv en een project om hiv bij baby’s en kinderen op te sporen in Kenia.

30 jaar Amsterdam Diner

Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992 toen de hiv-epidemie Nederland volop raakte. Sinds die tijd heeft het zich bewezen als één van de meest gewaardeerde en impactvolle diners van Nederland. In de loop der jaren kwamen miljoenen opgehaalde euro’s wereldwijd ten goede aan meer dan 50 projecten in diverse werelddelen, waardoor duizenden mensen levensreddende hiv-medicijnen hebben ontvangen. Het Amsterdam Diner wordt mogelijk gemaakt door donaties en de inzet van ruim 350 vrijwilligers.
About Menno Lindeblad

Founder at Designstudio Lindeblad®, AmsterdamToday® ParadigmataMedia® FreelanceJournalism® and ExecutiveBusiness®. As a strategist, publisher and online content specialist, I believe media is serious business for the creative minds that wish to succeed the most in this digital age. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. My mission is to empower young entrepreneurs with the tools, programming, mentorship, network, funds and freedom they need to activate their talent. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | More Posts

UA-62801321-1