News Ticker

Een mobieltje bekijken en rijden is levensgevaarlijk

mobieltjekijken

Iedereen weet dat het gevaarlijk is en toch doen veel mensen het: hun telefoon gebruiken achter het stuur. Wie rijdend append een ongeluk veroorzaakt, draait zelf voor de kosten op. En überhaupt is een ongeluk een schrikbeeld. Waarom laten chauffeurs zich dan toch zo afleiden door hun mobiel? “We hebben allemaal het gevoel dat het wel moet kunnen”, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

 “De kans dat je bij een ongeluk betrokken bent, is klein. En dus doe je het de volgende keer weer. Het gevaar wordt onderschat.”

Wat meespeelt is dat mensen verwachten snel reactie te krijgen op berichten, vervolgt hij. “De mentaliteit van meteen reageren is sterk. We zijn ook een beetje verslaafd, ieder piepje geeft een adrenalinestoot.”

Advertentie

Wil je echte connectie met jouw doelgroep? Ga online adverteren op AT! Klik op de foto voor meer informatie

Herm Kisjes behandelt mensen met problemen met sociale media en smartphones, en schreef er een boek over. “De telefoon is een heel aantrekkelijk ding”, zegt hij. “In contact met anderen zijn geeft een goed gevoel, omdat je erbij hoort. Dat zet door in de slaapkamer, tijdens het eten, tijdens gesprekken en in de auto.”

Verkeerspsycholoog Tertoolen pleit voor een wetsaanpassing, zodat het verboden wordt om de telefoon stilstaand in de file of bij een verkeerslicht te gebruiken. “Kop-staartbotsingen komen voor een belangrijk deel door het gebruik van mobiele telefoons. Chauffeurs letten dan niet op en zijn met hun gedachten vaak meer bij hun berichtjes dan met het verkeer.”

Het probleem is dat het normaal gevonden wordt, zegt de psycholoog. “We zouden elkaar er meer op moeten aanspreken en het telefoongebruik in de auto moeten afkeuren. En apparaatjes die ervoor zorgen dat je je telefoon enkel kunt gebruiken in de handsfree-stand, zoals de Safe Drive Pod, vind ik een goed begin.”

Bron: telegraaf.nl

Photo credit: Ryan Harvey via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1