News Ticker

Column MeerBusiness Amsterdam door Ursula van Zantvliet Rozemeijer

Ursulaslider

Onderneemster Ursula van Zantvliet Rozemeijer is eigenaar en directeur van Amsterdams grootste zakelijke netwerk MeerBusiness Amsterdam. Ursula: “Onze naam MeerBusiness Amsterdam dekt volgens ons prima de lading. Wij zetten ons in om bedrijfsactiviteiten in en om Amsterdam positief te beïnvloeden. In het kader van het stimuleren van het zakenleven, het ondernemerschap en het verbinden van de praktische wetenschap en de semi-overheid met het bedrijfsleven in de metropoolregio Amsterdam reiken wij sinds 2010 de Amsterdam Business Award uit op een gala avond georganiseerd door amsterdam.meerbusiness.nl. Hét nieuwe Maatschappelijke platform voor ondernemers en managers uit de regio.”

Het Amsterdamse bedrijfsleven

Aangezien Amsterdam Today graag het Amsterdamse bedrijfsleven positief stimuleert, publiceren wij regelmatig een column van Ursula van Zantvliet Rozemeijer over haar ervaringen met het dynamische Amsterdamse bedrijfsleven.

Column

Netwerken als marktonderzoek

Niet iedere organisatie is groot en kapitaalkrachtig genoeg om een goed en degelijk marktonderzoeksbureau voor marktverkenningen in de arm te nemen. Een marktonderzoek kent vele gedaanten: klanttevredenheidsonderzoek, medewerkerstevredenheid onderzoek, klantpanels, doelgroepenanalyse, marktanalyse et cetera.

Als directeur of marktverantwoordelijke wil je heel graag de vinger aan de pols houden van de marktsituatie en de bewegingen daarin die voor de organisatie van belang zijn. Ik denk dat veel mensen het met mij eens zijn dat het essentieel is om daarbij achter je bureau vandaan te komen. Het minimale is een aantal van je klanten te bezoeken en persoonlijk van gedachten te wisselen over hetgeen hij of zij mee bezig is.

Een minder voor de hand liggende gedachte is om te gaan netwerken en je alleen al te focussen op het stellen van vragen hoe het met je betreffende gesprekspartner in de markt gaat. Uit mijn eigen ervaring kan je op die manier vrij snel een beeld hebben waar de markt zich bevindt.

Indicatie 1: De uitzendbranche is een van de branches die vooraan loopt bij de economische ontwikkelingen. Wanneer het in die branche juist goed of minder goed gaat, weet je dat de arbeidsmarkt en de economische situatie daar dan op gaat volgen. Wanneer je dus op een netwerkevenement iemand uit de uitzendbranche spreekt, kan die jou vertellen hoe de markt er voor jou over pak hem beet een half jaar later eruit gaat zien.

Indicatie 2: Wanneer de markt omhoog gaat en het economisch wat meer voor de wind gaat, dan zijn innovatieve bedrijven en verkoopachtige concepten weer in trek. Wanneer het economische minder gaat, dan zijn kostenbesparende concepten de winnaars in de markt.

Je kan tijdens een netwerkevenement met je gesprekspartner achterhalen hoe de markt er voor staat en daarop je eigen product/organisatiepositionering aanpassen.

Mijn vorige strategiewijziging heb ik puur te danken aan het netwerken. Al in de zomer van 2008 (inderdaad voor de term financiële crises was uitgevonden ging het economisch minder) wist ik dat ik mijn salesconsultancy met toen 20 medewerkers het de komende jaren heel moeilijk zou gaan krijgen. De markt was juist heel erg stil. Veel stiller dan het de voorgaande zomers was vergaan. Ik ben toen actief om mij heen gaan kijken en gekozen om mij aan te sluiten bij het zakenplatform MeerBusiness. Mijn compagnon nam de aandelen over en ging wel verder.

Netwerken zou ik derhalve voor de meeste organisaties als strategisch marktonderzoek van harte aanbevelen!

Auteur: Ursula van Zantvliet Rozemeijer

columnursula

Photo credits: MeerBusiness Amsterdam

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

 

About Editorial Office

Samen met onze content creators van FreelanceJournalism.eu maken we content die werkt. Of het nu gaat om een video, rich-media of een blog, onze specialisten zorgen voor hoogwaardige content. Onze missie is om mediaprofessionals te verenigen om samen krachtiger op te trekken. --- Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u ook auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 300 tot 600 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1