News Ticker

Waarom wordt John van den Heuvel niet bewaakt bij RTL Boulevard?

testbeeld

Als misdaadverslaggever heb je te maken met een aparte doelgroep. Dit zijn vaak figuren, die het niet leuk vinden als je schrijft over hun bezigheden. John van den Heuvel, maar ook andere misdaadverslaggevers, hebben regelmatig te maken met dreiging vanuit dit bijzondere milieu en dan heb je helaas bewaking nodig. John heeft al enkele maanden bewakers om zich heen en de dreiging blijft voorlopig. Vandaar dat hij streng bewaakt wordt, maar zijn veiligheid en dat van anderen schijnt niet bij zijn werk bij RTL Boulevard in de studio aan het Leidseplein gegarandeerd te kunnen worden.

Femke Halsema

John van den Heuvel denkt dat geld en de inzet van mankracht ook meespeelt in de beslissing van burgemeester Femke Halsema en de andere leden van de Amsterdamse ‘driehoek’ om hem niet meer toe te laten in de studio van RTL Boulevard. Dat heeft hij gezegd op Radio 538. Van den Heuvel wordt ernstig bedreigd en Halsema vreest voor een aanslag op de studio van RTL Boulevard. En die studio staat niet op een verlaten industrieterrein, maar op het drukke Leidseplein.

De misdaadjournalist vindt het een draconische maatregel en een klap voor de vrijheid van meningsuiting. “Ik ben er teleurgesteld over en ik ben het er ook niet mee eens, maar ik kan er niet zo veel aan doen. Het gaat allemaal achter mijn rug om.”

Nooit buigen

Je moet nooit buigen voor criminelen, vindt Van den Heuvel. “Ik begrijp wel dat er een zekere dreiging is en dat het best wat extra inspanning kost om de studio van RTL Boulevard, die midden op het Leidseplein in Amsterdam ligt, te beveiligen. Maar als je vanwege dreiging niet meer mag komen, vind ik dat een slecht signaal. Wie is de volgende collega die iets roept over misdaad en straks ook niet meer mag komen? Ik vind het een heel vervelende keuze die wordt gemaakt.”

Van den Heuvel vindt de studio van Boulevard prima te beveiligen. “Ik lees net op NOS.nl dat de woordvoerder van de burgemeester heeft gezegd dat ze de veiligheid van de Amsterdamse bevolking niet meer kunnen garanderen. Dat is echt lulkoek. Je kunt toch wel een studio beveiligen? Ik bedoel, zo ingewikkeld is dat toch niet?”

Het gaat gewoon om geld, denkt hij. “Ik snap dat het misschien wat extra inspanningen en kosten vergt en misschien wat extra gedoe geeft, ik snap het allemaal, maar als dat dan de reden is, zeg het dan gewoon.”

“Ik vind het een beetje slap allemaal en dat moet me wel van het hart.”

Studio verplaatsen

Femke Halsema heeft RTL gevraagd om de studio van zijn vooravondprogramma RTL Boulevard te verplaatsen. Ze kan de veiligheid niet garanderen op de huidige uitzendlocatie: het Leidseplein. Dat heeft de burgemeester van Amsterdam gezegd voor de camera van RTL. Halsema en de andere leden van de Amsterdamse driehoek willen dat de strengbeveiligde John van den Heuvel niet langer naar de uitzendingen van Boulevard gaat, omdat het een te groot gevaar zou opleveren voor het Leidseplein.

Er zijn grenzen aan de beveiliging van journalisten, aldus Halsema. “Wij willen dat John van den Heuvel overal in de stad kan optreden. Het Leidseplein is het grote probleem. De studio die RTL Boulevard daar heeft is op zichzelf wel te beveiligen, maar het plein eromheen kunnen we niet goed veilig krijgen. Dus wat wij hebben gevraagd aan RTL: ga naar een andere studio, zoek een andere plek in de stad die we goed kunnen beveiligen. Voor John zelf, maar ook voor de mensen die daar lopen, de mensen die daar wonen en de ondernemers.”

Veiligheid

Het Leidseplein zou helemaal op slot moeten om de veiligheid te garanderen tijdens uitzendingen van Boulevard met Van den Heuvel, stelt Halsema. “Het is een heel groot plein met heel veel wegen en dingen die er naartoe leiden die oncontroleerbaar zijn. Dat maakt zijn beveiliging heel ingewikkeld, maar dat maakt het ook heel ingewikkeld om te zorgen dat mensen die daar rondlopen veilig zijn. Dat betekent dat wij het Leidseplein helemaal zouden moeten vergrendelen en beveiligen. Dat is niet te doen, zeker niet als hij daar bij herhaling optreedt.”

Het is niet anders, zegt de burgemeester. “Ik moet als burgemeester op basis van die beveiligingsinformatie een oordeel vellen over de openbare orde en de veiligheid op het plein en ik kan u zeggen: die is anders dan een jaar geleden.”

“Wij in Amsterdam willen John van den Heuvel op alle manieren helpen om zijn werk te kunnen doen, alleen het Leidseplein is een plek die wij niet goed kunnen beveiligen.”

Reacties

Boulevard-collega Peter R. de Vries vindt het een heel slecht signaal. “Dit is natuurlijk ongehoord wat hier gebeurt. Het is nog nooit vertoond dat een journalist, zelfs niet onder bewaking, naar zijn werk kan, niet naar de studio kan. Als ik dan de burgemeester hoor zeggen dat ze vindt dat RTL de studio maar op een industrieterrein ergens in de stad moet gaan neerzetten, dan denk ik: dat is toch echt de omgekeerde wereld.”

“Het kan toch niet zo zijn dat we om de onderwereld maar te behagen onze studio’s gaan verplaatsen. Ik snap heus wel dat de burgemeester breder moet kijken en ook een veiligheidsprobleem heeft misschien, maar om nou te zeggen dat we de studio moeten verhuizen, dat kan niet. Dat is de omgekeerde wereld.”

Beau van Erven Dorens: “De beveiliging was heel ernstig. Het hele plein stond vol met auto’s en er stonden hier twintig mensen om John zijn woord te kunnen laten doen. Dat is misschien ook een onhoudbare situatie.”

John van den Heuvel zelf: “Ik hoor de burgemeester zeggen dat de studio verplaatst moet worden, maar dat vind ik nog een veel slechter signaal dan er nu wordt afgegeven door mij daar niet meer te laten verschijnen. Dan ga je dus een studio naar elders verplaatsen omdat een paar criminelen dreigementen uiten.”

“Het speelt al een paar weken. Jullie hebben mij al een paar weken niet in de studio gezien en ik had toch wel stilletjes de hoop dat het van korte duur zou zijn, maar onlangs kreeg ik de mededeling dat ik er beter maar helemaal niet meer naartoe kan gaan. Dat vind ik een brug te ver.”

Premier Mark Rutte gaf live een telefonische reactie aan RTL Boulevard. “Ja, het is natuurlijk verschrikkelijk wat John, RTL Boulevard en De Telegraaf overkomt. Persvrijheid is in Nederland ontzettend belangrijk. Het is een pilaar naast de Tweede Kamer, de democratie en onze vrije meningsuiting.”

“Ik wil er wel bij zeggen dat zo’n driehoek in Amsterdam uit ontzettend goede mensen bestaat, die áls ze zo’n besluit nemen dat zeer weloverwogen doen en zich realiseren welke impact dat heeft. Ze zien er toch de noodzaak toe.”

Geen verhuizing

RTL 4 voelt niets voor een verhuizing van de studio van RTL Boulevard. De zender houdt vast aan het Leidseplein. Dat heeft een zegsvrouw laten weten aan Het Parool. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam staat niet langer toe dat de ernstig bedreigde John van den Heuvel de Boulevard-uitzendingen bijwoont, omdat het Leidseplein niet goed te beveiligen zou zijn. Ze heeft RTL gevraagd om de studio te verhuizen, maar dat doet het station ‘onder geen beding’.

Op een rustigere plek kan Amsterdam de studio prima beveiligen, maar RTL ‘wil niet zwichten voor druk vanuit het criminele milieu’. “Wij vinden het sowieso erg en bijzonder heftig dat John van de driehoek moet uitwijken om zijn rol te kunnen spelen in onze uitzendingen.”

De zender vervolgt: “We nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen.”

Halsema heeft RTL-baas Sven Sauvé laten weten dat ze de zender zou steunen bij een verhuizing. “Maar voor ons is dat niet aan de orde.”

Het is overigens volstrekt onduidelijk waarom RTL Boulevard eigenlijk in het midden van Amsterdam moet zitten. Er zit geen publiek in de studio en nieuws over influencers oplezen kan ook vanuit het Media Park.

Wat vind jij van deze situatie?

Photo credit: THCganja via Foter.com / CC BY

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

 

 

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1