Sfeervolle Grand Opening van Gallery Tertius | Objets d’Art
Op zondag 29 mei 2016 was de gezellige Grand Opening van TERTIUS | OBJETS D’ART aan de Prinsengracht 266 in Amsterdam waar de gasten ontvangen werden met heerlijke champagne en lekkere hapjes. De openingsceremonie werd verricht door Fiona Hering (journalist, Vogue, RTL Boulevard) in aanwezigheid van Tertius, diverse kunstenaars, een official van IAmsterdam en vele genodigden.
Bijzondere gallery
De gallery is een hele bijzondere gallery, omdat het naast enkele schilderijen vooral vol staat met smaakvolle objecten. Deze fraaie kunstobjecten zijn door de eigenaar Tertius van Oosthuyzen de afgelopen jaren verzameld en bieden de liefhebbers van unieke kunstvoorwerpen een prachtige kans om iets bijzonders aan hun interieur toe te voegen.
Beleving
Voor de galerie-eigenaren staat het concept ‘beleving’ centraal. Het werk van de hedendaagse kunstenaars Bastiaan van Stenis en Samuel Dejong gecombineerd met een collectie bijzondere objecten die zij in de afgelopen jaren hebben samengesteld, sluiten daar heel goed op aan.
De inspirerende ruimte biedt mogelijkheden aan een scala van kunstenaars die voldoen aan de eisen van de galeriehouders. De sleutelwoorden zijn: passie, visionair, spontaan en uniek.
Exposities
TERTIUS | Objets d’Art vertegenwoordigd continu het werk van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse schilder Bastiaan van Stenis en van de Nederlandse beeld houder Samuel Dejong. Daarnaast zullen er wisselende exposities plaatsvinden van diverse kunstenaars.
Objets
De met zorg samengestelde collectie van hedendaagse, antieke of unieke objecten bestaat uit decoratieve en functionele items die een verrijking zijn voor een beginnend of gevorderd collectioneur.
Persian Caviar
Tijdens de opening was Hossein Akef en zijn compagnon van Persian Caviar aanwezig om de gasten te laten proeven van de beste kaviaar die er is. Hun kaviaar was perfect van smaak, maar wat is de geschiedenis van kaviaar?
De kuit van de steur werd al gegeten door de inwoners van het oude Perzische rijk. Zij noemde het ‘خاويار’ wat zoveel als ‘brok energie’ betekent.
Vele eeuwen vóór onze tijdrekening werden de eitjes van de steur dan ook als een soort medicijn gebruikt. Voor de oude Grieken daarentegen was kaviaar in de eerste plaats een genotmiddel. Aristoteles beschrijft zelfs hoe op een banket een schotel kaviaar met bazuingeschal werd opgediend. De grootste verbruiker van kaviaar was ongetwijfeld tsaar Nicolas II. Jaarlijks verorberden hij en zijn hofhouding ruim elf ton van de beste steureitjes uit Astrakan en Azerbeidzjan. De westerse wereld had op dat moment alle belangstelling naar deze lekkernij verloren. In 1899 betaalden de Parijzenaren minder dan twintig centimes voor een kilo kaviaar.
Net vóór de Eerste Wereldoorlog moesten ze alweer veertig centimes neertellen voor dezelfde hoeveelheid, maar dat was toen ook de prijs van een eenvoudige ‘baguette’. Enkel in de Verenigde Staten was kaviaar nog goedkoper. Daar kreeg je in de cafés een gratis schaaltje kaviaar bij je biertje.
Desalniettemin, is kaviaar in het huidige tijdsbeeld uitgegroeid tot een luxe delicatesse. Kaviaar eet men uit het blik, van de hand of uit de koeler. Desgewenst kan men ook toast of blini (dun pannenkoekrondje van boekweitmeel) gebruiken.
Echter alvorens kaviaar genuttigd wordt, wordt wodka gedronken. Wanneer de wodka de smaakpapillen heeft geneutraliseerd laat de kaviaar zich nog beter combineren met een mooi glas droge witte of lichtmousserende wijn.
Internet
Photo Gallery
Photo credits: Amsterdam Today