News Ticker

Na de Brexit: wordt Amsterdam de nieuwe Europese mediahoofdstad?

mediabrexit

Amsterdam is flink in beweging op het creatieve gebied en dan vooral wat de mediabranche betreft. Rondom het IJ worden steeds meer mediabedrijven gesignaleerd. Niet alleen aan de kant van het centrum, maar ook aan de kant van Amsterdam Noord. Wat is er aan de hand?

Europese mediahoofdstad

Amsterdam maakt veel kans om de nieuwe mediahoofdstad van Europa te worden nu Groot-Brittannië vertrekt uit de Europese Unie. Dat schrijft Het Parool. Britse mediabedrijven kunnen nu nog zonder extra toestemming in de hele EU uitzenden, maar daar komt na de brexit verandering in. Zo zendt Discovery Channel vanuit zijn hoofdkantoor in Londen 120 tv-kanalen naar Europa en verkoopt het vanuit de Britse hoofdstad licenties voor soaps als Pawn Stars aan omroepen door de EU.

Europese overstap

Discovery Channel bevestigt dat het een Europese overstap overweegt. Het Beneluxkantoor van het Amerikaanse bedrijf zit al in Amsterdam Noord.

Ook Disney, dat Europese kinderkanalen en licenties vanuit Londen verzorgt, overweegt volgens Het Parool een verhuizing. En dan zijn er nog mediabedrijven als NBC Universal en Turner Broadcasting gevestigd in Londen.

“Amsterdam heeft een streepje voor als uitvalsbasis, omdat hier al het Europees hoofdkantoor van de Amerikaanse gigant Viacom (onder meer MTV) is gevestigd, evenals het niet-Amerikaanse hoofdkantoor van Netflix“, aldus de krant.

Net als in de financiële wereld, geldt vooral Dublin volgens Het Parool als concurrent, gevolgd door Parijs.

Bron: mediacourant

Photo credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1