News Ticker

Laat je hond met warm weer nooit in de auto achter!

hondauto

De temperaturen lopen gelukkig weer flink op, zodat we allemaal kunnen genieten van het prachtige warme weer. Genieten van het warme weer doen we graag, echter het moet wel bij genieten blijven. Dat geldt ook voor de dieren en met name honden, die mee gaan in de auto. Het komt te vaak voor dat dieren en vooral honden achter gelaten worden in een auto tijdens warm weer. De auto wordt dan een soort oven en dat overleeft een hond niet. Neem daarom altijd je hond mee uit de auto of laat je hond anders gewoon thuis.

Waarom is warm weer gevaarlijk voor honden?

Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt kunnen dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan men denkt. Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar daar moet de eigenaar wel op bedacht zijn. Door goed op de hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden) te herkennen en er naar te handelen kunnen drama’s worden voorkomen.

Gebeuren er veel ongelukken met honden?

Helaas gebeuren er elk jaar ongelukken door oververhitting bij honden. Het jaar 2010 was een slecht jaar, regelmatig verschenen er berichten in de pers over honden die achtergelaten werden in de auto en overleden door de gevolgen van oververhitting.

Wat gebeurt er bij oververhitting?

De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

Hoe herken je oververhitting?

Naast sterk hijgen en onrust, zijn symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Welke voorzorgsmaatregelen moet een eigenaar nemen? Een eigenaar moet zijn hond niet in de directe zon laten liggen, maar zorgen voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Grote wandelingen kunnen het beste gepland worden in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Er moet altijd voldoende koel vers water aanwezig zijn. Zwemmen is goed als de hond dit wil en kan en als het zwemwater veilig is. Lopen op asfalt kan het beste vermeden worden, gras is beter. Ook zand kan erg warm worden. Honden die altijd en overal willen spelen en rennen, moeten afgeremd worden.

Wat te doen als de hond toch oververhit raakt?

Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die elke vijf minuten worden ververst. Geef hem kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.

Wat is er zo slecht aan het in de auto laten van een hond?

Honden achterlaten in auto’s met dit warme weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto. Wat te doen als je een hond in een auto treft bij warm weer? Wanneer u in een auto een hond aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand!

Mag je als passant een ruit inslaan?

Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval.

Welke overige risico’s zijn er bij warm weer?

Pas op bij hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aan rennen. Dit kan ook leiden tot problemen. Fietsen in de zomer vormt een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een mooie zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Als uw hond wel gewend is aan het lopen naast de fiets, ga dan ’s ochtends of ’s avonds en niet midden op de dag.

Zijn er honden met extra risico?

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun onnatuurlijke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.

Bron: hondenbescherming.nl

Photo credit: d_vdm via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1