News Ticker

Grote Prins Claus Prijs voor filmmaker Apichatpong Weerasethakul

prinsclaus

ZKH Prins Constantijn zal op 15 december a.s. de Grote Prins Claus Prijs uitreiken aan de Thaise filmmaker en kunstenaar Apichatpong Weerasethakul. Tevens worden vijf laureaten bekroond met een Prins Claus Prijs: chef-kok en voedselactivist Kamal Mouzawak (Libanon), interdisciplinair cultureel centrum PeaceNiche | The Second Floor (T2F) (Pakistan), grafisch ontwerpster, kunstenares, academica en historica Bahia Shehab (Egypte/Libanon), digitale portal La Silla Vacía (Colombia) en architect Vo Trong Nghia (Vietnam). De huldigingsceremonie wordt gehouden in het Koninklijk Paleis Amsterdam in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie.

Het Prins Claus Fonds huldigt al twintig jaar visionaire kunstenaars en organisaties voor hun excellente, baanbrekende werk op het gebied van cultuur en ontwikkeling. www.princeclausfund.org

Grote Prins Claus Prijs 2016
Apichatpong Weerasethakul (1970, Khon Kaen) is kunstenaar en leidende figuur in de onafhankelijke film in Thailand. Met zijn hypnotiserende esthetiek en vernieuwende non-lineaire verhalen behandelt hij op subtiele wijze complexe maatschappelijke kwesties. Via zijn bedrijf Kick the Machine Films zet hij zich in voor de experimentele en onafhankelijke cinema in Thailand. Het werk van Apichatpong Weerasethakul zal in september 2017 te zien zijn in het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Prins Claus Prijzen 2016

Kamal Mouzawak (1969, Beiroet) is chef-kok en voedselactivist. Hij zet zich met hart en ziel in voor duurzame voedselproductie en het behoud van de tradities en identiteit van de lokale keuken en landbouw. Hij is de oprichter van de eerste biologische markt in Beiroet en van het coöperatieve restaurant Tawlet (Tafel). Mouzawak gebruikt de culinaire kennis van boerengemeenschappen om de bevolking bewust te maken van het belang van duurzaam voedsel, door middel van kookcursussen en campagnes voor gezondheid en milieu.

PeaceNiche | The Second Floor (T2F) (2007, Karachi) is een non-profit organisatie, opgericht door Sabeen Mahmud (1974-2015). Het is een interdisciplinaire ontmoetingsplaats ter bevordering van het democratische debat en conflictoplossing door middel van intellectueel en cultureel engagement. Het vlaggenschip T2F, een café annex boekwinkel, is een van de weinige openbare centra voor open dialoog, met een volle evenementenagenda variërend van ontmoetingen met schrijvers tot performances en open podia.

Bahia Shehab (1977, Beiroet) verbindt in haar werk als kunstenares, activiste en academica de geschiedenis van de islamitische kunst met de contemporaine Arabische politiek en het feministische debat. Tijdens de Arabische Lente tooide zij de straten van Caïro met kalligrafische graffiti. Zij maakt kunst uit klassieke lettervormen en werkt aan de eerste encyclopedie van het Arabische schrift. Shehab gebruikt het verleden om nieuw licht te laten schijnen op het heden en is een inspiratiebron voor een nieuwe generatie academici en grafisch ontwerpers.

La Silla Vacía (De lege stoel) (LSV) (2009, Bogotá) is een interactief portal voor nieuws en verhalen, waarin wordt onderzocht hoe de macht in Colombia wordt uitgeoefend. LSV bedrijft onderzoeksjournalistiek over onderwerpen waar anderen zich niet aan willen branden en zet daarbij een hoge standaard voor de journalistiek in Latijns-Amerika. De vernieuwende digitale benadering van LSV stimuleert participatie van de bevolking en wekt op tot inhoudelijk debat over maatschappelijke kwesties.

Vo Trong Nghia (1976, Quáng Binh) is een architect die duurzame architectuur op de kaart zet door lokale materialen en traditionele ambachtelijkheid te combineren met 21e-eeuwse ontwerpen. Zijn ‘groene programma’ richt zich niet alleen op grote stadsgebouwen, maar ook op duurzame maar goedkope woningen voor afgelegen dorpsgemeenschappen. Zijn benadering van de stedenbouw is bepalend voor de toekomst van de architectuur en het stedelijke landschap in Vietnam. Centraal in zijn werk staat de fysieke omgeving als middel om het contact te herstellen tussen mens en natuur.

De Prins Claus Prijzen

De Prins Claus Prijzen worden toegekend voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Ze worden jaarlijks uitgereikt aan personen, groepen of organisaties die met hun culturele activiteiten de ontwikkeling in hun land bevorderen. De prijzen bekronen relevante bijdragen in gebieden waar de middelen of mogelijkheden tot culturele expressie en creatieve productie beperkt zijn en behoud van cultureel erfgoed in het geding is.

De selectie
De Prins Claus Prijzen Commissie bestaat uit onafhankelijke, internationale deskundigen op het gebied van kunst, cultuur en ontwikkeling. De leden selecteren de Laureaten van de Prins Claus Prijzen op grond van aanbevelingen uit het uitgebreide netwerk van het Fonds. Traditiegetrouw reikt het Fonds één Grote Prins Claus Prijs uit en tien overige prijzen. Vanwege het twintigjarig bestaan in 2016 is deze procedure enigszins gewijzigd. Vijf laureaten krijgen dit jaar de Prins Claus Prijs uitgereikt voor hun buitengewone verdiensten, maar bovendien wordt hun de mogelijkheid geboden een project te ondersteunen dat naar hun mening de creativiteit in hun naaste omgeving een impuls zou kunnen geven.

Prins Claus Prijzen Commissie 2016
Emile Fallaux (voorzitter), filmmaker en journalist, Amsterdam, Nederland
Sjeika Hoor Al Qasimi, curator en beeldend kunstenaar, emiraat Sharjah
Dinh Q Lê, beeldend kunstenaar, Ho Chi Minhstad, Vietnam
Neo Muyanga, componist en musicus, Kaapstad, Zuid-Afrika
Manuel de Rivero, architect en stedenbouwkundige, Lima, Peru
Suely Rolnik, cultuurcritica en psychoanalytica, São Paulo, Brazilië
Fariba Derakhshani, coördinator Prijzen Programma en secretaris Prijzen Commissie, Nederland

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1