De 10 meest gestelde vragen over de kroket
De kroket is na de frikandel de favoriete snack van Nederlanders. Onder toeristen zijn de kroket en bitterbal zelfs de nummer één gefrituurde snack. Maar wat weten we eigenlijk van de kroket? Na het lezen van dit artikel weet u in ieder geval een stuk meer dan voorheen!
Waar kom de kroket vandaan?
De oorsprong van de croquet ligt waarschijnlijk in Frankrijk, in 1705 werd er voor het eerst gesproken over een croquet in een kookboek van de kok van Lodewijk XIV. De croquet had toen de vorm van een ei. In 1830 werd er voor het eerst melding gemaakt van Nederlandse recepten voor het maken van een croquet. Na de tweede wereldoorlog is de croquet van een chic (tussen)gerecht, een snack geworden zoals wij die vandaag de dag kennen.
Hoeveel kroketten eten we per jaar?
Een volwassen Nederlander eet gemiddeld 25 kroketten per jaar. Dat komt neer op zo’n 300 miljoen kroketten die jaarlijks met zijn allen soldaat maken.
Wat is het verschil tussen een kroket en een croquet(te)?
Vanaf 1994 is de spelling aangepast voor croquetten en mogen we officieel spreken van “kroket”. Luxe kroketten zoals die van Van Dobben worden vaak in de markt gezet als een croquet maar heeft verder dezelfde eigenschappen als een kroket. Daarnaast is er ook een spel met de naam croquet waarbij een houten bal door poortjes geslagen moet worden.
Wat is de afmeting van een kroket?
De afmeting van een kroket kan per soort en leverancier verschillen. Een gemiddelde kroket heeft een lengte van 10,5 centimeter en een diameter van 3 centimeter. De grootste kroket ooit werd in 2007 door Van Dobben gemaakt was 1,3 meter lang en woog 250 kilogram.
Wat zit er allemaal in een kroket?
Een standaard rundvleeskroket bestaat uit water, vlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), gelatine, kippeneipoeder, kruiden en specerijen. Wat er verder nog in een kroket zit is geheel afhankelijk van de leverancier en het soort kroket.
Welke soorten kroketten zijn er?
Er zijn verschrikkelijk veel soorten kroketten. Natuurlijk kent u de rundvleeskroket, de favoriet van de consument maar er zijn er nog meer: goulashkroketten, kalfskroketten, kipkroketten, garnalenkroketten, kaaskroketten, satékroketten, speculaaskroket, aardappelkroketten en groentekroketten. En dan hebben we het nog niet eens over de niet gangbare kroketten. Want van zo’n beetje elk dier kan een kroket gemaakt worden. Wat dacht u van een slakken, sprinkhaan of ganzenkroket?
Hoe kan ik mijn kroket het beste klaarmaken? In de oven of de frituur?
Een standaard kroket kan het beste in de frituurpan klaar gemaakt worden. Onlangs hebben Kwekkeboom en Mora ovenfrikandellen en ovenkroketten op de markt gebracht die zowel in de frituurpan als in de oven gemaakt kunnen worden. Volgens de leveranciers zou er door de keuze van de ingrediënten geen smaakverschil mogen zijn tussen de bereiding van de snack. Als er een keuze is gaan wij altijd voor de frituurpan.
Een broodje kaas of een broodje kroket?
Wat is er gezonder een kroket of een broodje kaas? Een kroket bevat 180 calorieën en 8 gram vet per 100 gram. Jonge kaas bevat 380 calorieën en 30 gram vet per 100 gram. Een kroket bevat wel weer meer koolhydraten. Kijken we alleen naar de calorieën dan kiest u voor het broodje kroket. Dat is toch ook veel lekker?
Wat is het verschil tussen een bitterbal en een kroket?
De bitterbal is in alles hetzelfde als de kroket. Alleen de vorm is anders. Als u een bitterbal en kroket van hetzelfde merk in hetzelfde vet zou bakken dan zou er geen verschil in smaak zijn. De bitterbal dankt haar naam trouwens aan het bittertje. Het bittertje is een glas jenever of wijn waar kruiden in hebben gezeten. De bitterbal werd bij dit bittertje geserveerd en zo werd de bitterbal geïntroduceerd.
Waarom knapt een kroket?
Als een kroket te lang of op een te hoge temperatuur in het frituurvet zit dan kan deze knappen. Lees daarom altijd goed wat de bereiding van de kroket is. Dit kan namelijk per merk verschillen. Om de bereidingstijd te verminderen kunt u de kroketten ook eerst ontdooien.
Bron: snack-nieuws.nl