News Ticker

Sico de Moel: “Nederlandse wijnen zijn echt de moeite waard”

fryslider

Een gezellige wijnproeverij is altijd wel een aangename en educatieve gastronomische gebeurtenis. Helemaal als het bijzondere wijnen betreft. Dat was absoluut het geval tijdens de wijnproeverij bij restaurant l’Invité van restaurateur Sico de Moel. Zijn prachtige en sfeervolle restaurant is gesitueerd in de Amsterdamse Jordaan aan de Bloemgracht 47, vlakbij de Westertoren. Regelmatig heeft Sico bijzondere wijnproeverijen, zoals een tijdje terug toen we wijn mochten proeven waar geen sulfiet in zat, maar natuurlijke sulfietvervangers. Hele lekkere wijnen op basis van Riesling. Mooie smaken.

invsico

Restaurateur Sico de Moel

Dit keer kwamen de Nederlandse wijnen aan de beurt. Diverse witte wijnen en enkele rode wijnen. Sico de Moel: “Ons restaurant houdt zich voornamelijk bezig met duurzaamheid. De ingrediënten van onze gerechten worden ingekocht op basis van duurzaamheid. Daar hoort per gerecht een mooie wijn bij. Mooie en bijzondere wijnen. Als men wijn bestelt, wordt niet gauw gedacht aan een kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijn. Bij ons staan deze Nederlandse wijnen wél op de kaart, naast de klassieke Europese wijnen. Het zijn smaakvolle wijnen en om kennis te laten maken met deze Nederlandse wijnen hebben wij deze wijnproeverij georganiseerd. Deze wijnproeverij met Nederlandse wijnen houden wij overigens iedere maand en informatie hierover is op onze site te vinden.

fry4

De wijnproeverij in volle gang

Sico de Moel had diverse collega’s uit het vak uitgenodigd en enkele personen uit de media om kennis te maken met deze fraaie Nederlandse wijnen. Naast dat Sico de wijnen zelf op de kaart heeft staan, is hij ook distributeur van deze Nederlandse wijnen en kun je bij zijn restaurant deze wijnen ook aanschaffen. Dat is het leuke aan Sico de Moel, hij is altijd bezig om zijn klanten te verrassen met iets nieuws op gastronomisch gebied. Als het maar zoveel mogelijk duurzaam is, want daar staat l’Invité om bekend.

Tijdens de wijnproeverij mochten we de volgende wijnen proeven tijdens 4 sessies. Om de wijnen zich nog mooier tot hun recht te laten komen, kregen we per sessie enkele kleine gerechten geserveerd en dan merk hoe belangrijk het is om wijn te combineren met een gerecht.

fry5

De eerste drie sessies betrof het witte wijnen en bij de vierde sessie ging het om drie rode wijnen

De eigenaressen van de Friese wijngaard uit Twijzel met de fraaie naam “Frysling” waren speciaal gekomen om wat uit te leggen over hun wijngaard. Mevrouw Jantiene Broersma was samen gekomen met haar dochter Elvira Broersma. Ze zijn nu al weer 10 jaar bezig om de lekkerste wijnen te produceren op hun wijngaard dat vlakbij Dokkum ligt. Hun Frysling Bruswyn Brut is een sprankelende witte wijn, gemaakt op de bekende methode Champagnoise en die twee jaar in Duitsland op deze manier wordt bewerkt en inderdaad proeft als en smaakt naar een heerlijke Champagne. Samen met een voortreffelijke oester en twee soorten asperge (zoet en bitter) was het een culinair prettige belevenis en daar gaat het om: belevenis. Wanneer kun je nou vanaf de wijnkaart Nederlandse wijn bestellen? Daarom is het een belevenis om bij Sico de Moel te gaan dineren in combinatie met een wijnarrangement met Nederlandse wijn.

fry6

Jantiene en Elvira Broersma

De andere Nederlandse witte wijnen gaven tijdens de wijnproeverij ook hun prettige geheimen kwijt en werden beloond met een hoog cijfer. Net als de drie rode wijnen, die prima pasten bij de geserveerde steak tartare en de bloedworst.

Al met al was het een leerzame en gezellige wijnproeverij met de Nederlandse wijn als hoofdonderwerp. De Nederlandse wijnen zijn van topkwaliteit en dat is leuk om te ondervinden in de wereld van de wijn waar het vooral om buitenlandse wijnen gaat. Daarom raden wij iedereen aan, die van gezellig dineren houdt in een restaurant waar duurzaamheid qua producten hoog in het vaandel staat om zich gastronomisch te laten verwennen bij restaurant l’Invité. Sico de Moel schenkt u daarbij graag een glas zalige Nederlandse wijn bij.

fry1

Kunstenares Larissa Abtova houdt van Champagne en was onder de indruk van de Nederlandse Bruswyn

fry2

Nederlandse wijnen zijn een must om te ervaren

fry4

Wijngaard Frysling in Twijzel

fry1

Hollandse wijndruiven

Photo credits: Amsterdam Today / Frysling / Sico de Moel

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1