News Ticker

Het gaat al een tijd niet lekker met de kijkcijfers van SBS 6

talpatv

Kijkcijfers, kijkcijfers en nog eens kijkcijfers. John de Mol’s favoriete Scrabblewoord: kijkcijfers. Heel begrijpelijk, want als omroepman en televisieproducent ben je afhankelijk van de kijkcijfers, aangezien de kijkcijfers laten zien of je wel je werk goed doet en de kijkers hebben altijd gelijk. Bij SBS 6 zijn de kijkcijfers de laatste tijd heel slecht te noemen en dat vindt John de Mol niet leuk.

Wat is er aan de hand?

Slechte kijkcijfers van SBS 6 zijn al een behoorlijke poos niet nieuwswaardig meer. Dat is immers meer regel dan uitzondering. De laatste periode gaat het echter wel heel erg slecht met de familiezender van John de Mol. Het lukte de zender deze week maar één keer om boven de 6 procent marktaandeel uit te komen. Daarmee lijkt SBS 6 meer op vergane glorie dan het station van één van de rijkste mensen van Nederland. Sterker: het lijkt dat De Mol SBS meer slecht dan goed doet.

De producties van De Mols Talpa floppen aan de lopende band. Grote Talpa-flops die nu op zender zijn bij SBS 6 zijn onder meer Wereldreis op Wielen op maandag (321.000 kijkers), De Designdroom op woensdag (266.000 kijkers) en Dance as One op zaterdag (240.000 kijkers).

En dan zijn er ook nog de vele SBS-flops van andere producenten, zoals ICP’s Mag Ik Jullie Oma Zijn op dinsdag (233.000 kijkers) en Zodiaks Jouw Vrouw Mijn Vrouw op donderdag (214.000 kijkers).

Het leidt allemaal tot marktaandelen die bijzonder treurig stemmen. SBS 6 scoorde van maandag tot en met zaterdag de volgende avondaandelen: 7,0 procent, 5,9 procent, 5,6 procent, 5,9 procent en 6,0 procent.

Kortom: SBS doet echt bijna niet meer mee in het tv-landschap. En dat met de schatrijke John de Mol aan het roer.

Critici roepen al tijden dat het dna van SBS en John de Mol helemaal niet matchen. SBS werd groot met schurende locatieprogramma’s als De Week van Willibrord en Breekijzer, terwijl De Mol gek is op gladde studioshows met veel ledlicht.

Ook Angela de Jong begint de hoop een beetje te verliezen dat John de Mol nog wat van SBS 6 weet te maken. Het gaat inmiddels wel heel erg slecht met de zender. Dat zegt ze in de nieuwe AD Mediapodcast. SBS 6 scoort op de meeste avonden nog geen 6 procent marktaandeel en dat is wel heel treurig voor een zender met zo’n budget. “Hij heeft een aantal goede aankopen gedaan, maar ook een aantal waarvan ik denk: dat moet nog maar even blijken of dat wat wordt, John.”

Het is maar goed dat De Mol dit jaar niet de titel Omroepman van het Jaar heeft gewonnen, want dat was hij niet waard, aldus De Jong. “Als hij van SBS weer een zender kan maken die meetelt in Nederland, dan vind ik dat hij de titel weer absoluut verdient… Nu zijn we met z’n allen eigenlijk een beetje vergeten dat er nog SBS is.”

Het moet in 2019 wel écht gaan gebeuren, aldus De Jong. “Volgend jaar moet zijn jaar worden. Ik ben heel benieuwd of het programma dat hij in de vooravond zet gaat doen wat hij hoopt dat het gaat doen en waar hij op de late avond mee gaat komen, want dat wil hij ook heel graag.”

Naar 6 Inside is De Jong erg benieuwd. “Ik ben heel erg benieuwd naar hoe SBS het gaat doen volgend jaar. Albert Verlinde begint met een programma om zes uur ’s avonds, waar ik zelf als kijker wel heel erg naar uitkijk, want ik mis zijn mening en het pittige, vileine, wat RTL Boulevard al een tijdje niet heeft. Bij heel veel dingen die in de showbizz gebeuren ben ik altijd wel benieuwd wat Albert ervan weet. Ik ben benieuwd hoe het gaat, ook met de combinatie met Jan Versteegh.”

De Mol heeft ook aangekondigd in september 2019 met een latenighttalkshow te willen komen. “Als dat allebei aanslaat, zou er wat kunnen gebeuren en zouden de tafels heel makkelijk kunnen draaien.”

Al lange tijd gaan geruchten over transfers van Linda de Mol en The Voice naar SBS. “Ik zou ook zeggen: Linda, The Voice en je bent er, voor een groot deel.”

Wat vindt jij van het aanbod van SBS 6 of kijk je nooit naar SBS 6?

Photo by Sebastiaan ter Burg on Visualhunt.com / CC BY-SA

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1