News Ticker

Anticonceptievoorlichting nodig voor aankomende studenten

condooms

Goed voorbereid zijn tijdens seks om een ongewenste zwangerschap en soa te voorkomen, is nog geen vanzelfsprekendheid onder jongeren. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan lager opgeleiden, maar zijn ook seksueel actiever en lopen daardoor meer risico. Alle reden dus om tijdens de introdagen in de studentensteden voorlichting te geven met de Anticonceptiecamper; een samenwerking tussen Bayer, Rutgers en Sense.

Eén op de 5 jongeren gebruikte niet altijd anticonceptie of een betrouwbare methode met de laatste sekspartner, blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e  van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2017. Onder hoogopgeleiden gebruikte 1 : 10 jongens  en 1 : 20 meisjes niets tijdens seks met laatste partner. Bij losse seksuele contacten gebruikte 1 : 4 jongens en 1 : 10 meisjes niets om een zwangerschap en of soa te voorkomen.  Van de 1000 jong volwassen vrouwen hebben er 24 een ongeplande zwangerschap meegemaakt, en dat geldt voor 16 van de 1000 jong volwassen mannen. Bij ongeplande zwangerschap bleek 42% van de jong volwassen mannen en 32% van de jong volwassen vrouwen geen anticonceptie te gebruiken, en bij een derde ging er iets mis, bijvoorbeeld een gescheurd condoom of de pil vergeten.

Studenten seksueel actiever

De studententijd is voor veel jongeren een tijd van nieuwe mensen leren kennen en jezelf ontdekken. Seksuele contacten en nieuwe relaties maken daar veelal onderdeel van uit. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan laagopgeleide jongeren, maar ze zijn ook seksueel actiever. Zo blijkt ook uit het onderzoek. Ze hebben meer sekspartners en gebruiken vaker een datingapp voor afspraakjes en seks. Vergeleken met laagopgeleide jongeren hebben ze bovendien vaker seks onder invloed van alcohol. Dan is het risico groter dat ze geen condoom gebruiken of door overmatig drankgebruik moeten braken, waardoor de pil niet goed meer werkt. Voorlichting en goed voorbereid zijn is dus belangrijk bij aanvang van het studentenleven. Niet alleen meiden zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van zwangerschap, het gaat jongens net zo goed aan.[ii]

Anticonceptietour

Om zoveel mogelijk studenten te bereiken, rijdt tijdens de introductieweken een speciale Anticonceptiecamper door studentensteden. Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de camper. Daar zie je hoe anticonceptie zich door de eeuwen heen ontwikkelde: van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels, tot hedendaagse oplossingen ter voorkoming van een zwangerschap. Ook kunnen studenten op ludieke wijze ‘het bed’ met iemand delen. Er is ook een deskundige aanwezig die vragen beantwoordt over moderne anticonceptiemethoden. Voor anticonceptieadvies op maat kunnen jongeren tot 25 jaar gratis terecht bij Sense spreekuur in hun regio of chatten of mailen met een Sense deskundige. Op 15 augustus staat de camper in Leiden. Vervolgens maakt de camper van 20 tot en met 30 augustus een tour langs Nederlandse universiteiten en hogescholen in Maastricht, Tilburg, Amsterdam, Enschede en Den Haag.

De Anticonceptiecamper wordt mogelijk gemaakt door Bayer, Rutgers en verpleegkundigen van de GGD/Sense in de regio’s.

Bron: ANP Pers Support

Photo Credit: Amsterdam Today

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1