News Ticker

Waarom intimideerde Joop van den Ende Jack Spijkerman?

js

Creativiteit is een schaars goed. Zonder creativiteit staat alles stil. Dat geldt zeker voor de televisiewereld, want een uniek televisieformat kan veel geld opleveren. Televisieformats als Big Brother en The Voice zijn daar voorbeelden van. Televisieproducenten zijn altijd geïnteresseerd in een bruikbaar tv-format en Jack Spijkerman kreeg daar ook mee te maken.

Jack Spijkerman is namelijk in het verleden ernstig geïntimideerd door Joop van den Ende. Hij vatte hem op een feestje zelfs bij de kraag. Dat vertelt de presentator in een interview met Patrick Kicken voor Radio.nl. Spijkerman presenteerde in de jaren tachtig De Steen en Been Show op Radio 3, waarin Heb je een wens, vraag het de VARA een bekend onderdeel was. De presentator kwam op het idee om niet alleen op de radio, maar ook op televisie wensen te gaan vervullen van de mensen thuis.

De voormalig tv-ster zegt: “Ik had daar eerst al eens bij de VARA behoorlijke ruzie om omdat ik er lucht van kreeg dat er een nieuw programma zou komen: ‘Heb je een wens, vraag het Peter Jan Rens.’ Toen ben ik echt naar binnen gestámpt bij Vera Keur. Ik zei: ‘Als dat komt, ben ik nú weg. Ik zit godverdomme wensen te vervullen op de radio en dan krijg je Peter Jan Rens met een wens op televisie.’ Ik was echt woest. Dan hadden ze minimaal moeten overleggen. Peter Jan Rens heeft het programma dus nooit gehad.”

“Maar toen, na een jaar of vijf, kwam Joop van den Ende naar me toe. Ik had net met Felix Meurders zitten praten van: ‘Kunnen we daar een televisieversie van maken?’ Gewoon een beetje brainstormen. Ik zei: ‘We gaan het eens opschrijven.’”

Uiteindelijk lag er een tv-format. “Toen werd ik gebeld door Joop van den Ende. Hij zei: ‘Kan ik je spreken?’ Toen zei hij: ‘Ik wil dat wensenprogramma wel gaan doen van jou.’ Ik zei: ‘Ja, dan heb je pech Joop, want dat heb ik net aan de VARA gegeven op papier hoe wij dat willen gaan doen.’ ‘O, dat is jammer’, zei hij.”

js2

Van den Ende liet het er niet bij zitten. “Vijf weken later komt de Surpriseshow van Henny Huisman, ook wensen vervullen. Dat bleek een Engelse formule te zijn die hij snel gekocht had, dus ik kon niks zeggen. Ik heb wel in een interview gezegd: ‘Dat hebben ze gejat van ons.’ Hij heeft met mij gepraat dat hij het wilde doen en toen had hij het helemaal niet over een Surpriseshow. Toen had je ineens Henny Huisman. Het bleek te bestaan in Engeland, dat kan.”

Daar was de musicaltycoon niet blij mee. “Drie maanden later ben ik Joop van den Ende tegengekomen op een première. Hij pakte mij bij mijn kraag, trok mij helemaal naar zich toe en zei: ‘Als jij mij nog één keer beschuldigt van diefstal, dan is het einde carrière voor jou.’ Boem.”

“Een week later staat er een foto van dat moment in de roddelbladen met als ondertitel: ‘Jack Spijkerman complimenteert Joop van den Ende met de Surpriseshow.’ Ha ha ha. Over invloed gesproken. Ik kon later prima door een deur hoor met Joop. Ik zit niet rancuneus in elkaar en Joop ook niet. Maar het is toch wat, hè?”

Lees in dit artikel meer over tv-formats.

Photo credits: Amsterdam Today

 

Amsterdam-Today-logo_03_transparant

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1