Monument voor Peter R. de Vries onthuld op Leidseplein: ‘Zijn Moed en Rechtvaardigheid Blijven Ons Inspireren’
Maandagmiddag werd op het Leidseplein in Amsterdam het ontroerende herdenkingsmonument voor Peter R. de Vries onthuld. De ceremonie werd bijgewoond door zijn familie, burgemeester Femke Halsema en kunstenaar Rini Hurkmans. Het monument, toepasselijk genaamd Tegen alle stromen in, eert de geliefde journalist en misdaadverslaggever die in juli 2021 tragisch om het leven kwam.
Symboliek van het Monument
Het monument bestaat uit twee in elkaar grijpende handen, symbolisch voor hulp, ondersteuning en bescherming. Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, verduidelijkt: “De ene hand rust in de andere. Je kunt er een helpende hand in zien, ondersteuning, of bescherming.” Het azuurblauwe kunstwerk, ter grootte van een draaiorgel, staat prominent tegenover het Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
De Boodschap van Peter R. de Vries
Op de armen van het monument zijn in meer dan veertig talen, inclusief braille, de wijze woorden getatoeëerd die Peter R. de Vries in zijn afscheidsbrief aan zijn kinderen schreef. Deze luiden: “Blijf wie je bent… houd als het nodig is je rug recht, kom op voor zwakkeren en minderheden, zeg eerlijk wat je vindt en luister naar je rechtvaardigheidsgevoel.”
Een Bijzondere Locatie
Royce de Vries sprak zijn trots en dankbaarheid uit over het monument: “Het is heel bijzonder dat het er überhaupt is gekomen, maar ook nog eens op deze speciale locatie: in het hart van Amsterdam, midden op het Leidseplein.” De onthulling trok zo’n vijfhonderd mensen, waarbij toespraken werden gehouden door burgemeester Femke Halsema, dochter Kelly de Vries en kunstenaar Rini Hurkmans.
Terugblik op de Tragische Gebeurtenissen
Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries vermoord na een uitzending van RTL Boulevard. Drie hoofdverdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 26 tot 28 jaar. Het Openbaar Ministerie, dat levenslang had geëist, gaat in beroep omdat het gelooft dat De Vries werd vermoord vanwege zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengoproces tegen Ridouan Taghi.
Reacties en Herdenkingen
Koning Willem-Alexander noemde de moord op De Vries een aanslag op de rechtsstaat. De schokkende beelden van de aanslag verspreidden zich razendsnel op het internet. Anderhalve week na de schietpartij overleed Peter R. de Vries. In de Lange Leidsedwarsstraat ontstond een bloemenzee ter nagedachtenis aan hem, en later namen zo’n achthonderd genodigden afscheid van hem in theater Carré. Zowel de inwoners als het stadsbestuur van Amsterdam riepen op om De Vries te eren, wat resulteerde in dit bijzondere monument op het Leidseplein.
Met de onthulling van dit monument blijft de nagedachtenis aan Peter R. de Vries levendig in het hart van Amsterdam. Zijn onvermoeibare strijd voor rechtvaardigheid en zijn moed blijven een inspiratiebron voor velen.