Ik wil Bitcoins kopen. Wat is een Bitcoinadres en hoe kom ik eraan?
Bij Bitonic, bekend als ’s lands belangrijkste wisselkantoor van Bitcoins en euro’s kun je eenvoudig Bitcoins kopen. Een Bitcoinadres kun je zien als een rekeningnummer voor Bitcoins, alleen dan niet bij de bank: iedereen kan zelf adressen aanmaken met behulp van een digitale portemonnee (Bitcoin wallet). Je kunt het aan iedereen geven om Bitcoins naar jou over te maken. Jouw wallet beheert de toegangssleutels tot jouw Bitcoins, om ze te kunnen uitgeven. De wallet hoeft niet ‘aan te staan’ om Bitcoins te kunnen ontvangen, alleen om jouw saldo op te vragen en Bitcoins uit te geven.
Betalen met Bitcoin
Een betaling versturen en ontvangen gaat net zo makkelijk als het sturen van een e-mail, alleen stuur je Bitcoins niet naar een e-mailadres, maar met behulp van een Bitcoinadres – een reeks cijfers en letters – via het Bitcoin-netwerk. Dit is een decentraal, peer-to-peer netwerk vergelijkbaar met Bittorrent. Het netwerk is dus verspreid over de hele wereld; iedereen kan meedoen. Betalingen worden in het Bitcoin-netwerk opgeslagen in een groot publiek transactielogboek. Hoeveel Bitcoins er bij welk Bitcoinadres horen staat in dit logboek, het hele netwerk is het dus eens over alle Bitcoinbalansen. De ‘sleutels’ waarmee je je Bitcoins kunt uitgeven, staan lokaal opgeslagen in een app op je telefoon of computer. Je beheert dus zelf de toegang tot jouw Bitcoins: je bent je eigen bank.
Er zijn verschillende manieren om een Bitcoinadres te krijgen:
- Het makkelijkst, maar niet het veiligst, is een online wallet. Wij raden dit alleen aan als snelle, tijdelijke oplossing te gebruiken.
- Voor smartphones zijn er diverse apps beschikbaar. Deze zijn vooral handig wanneer je regelmatig betalingen met Bitcoins uitvoert. Ons advies: gebruik dit alleen voor kleine hoeveelheden, neem niet meer Bitcoinwaarde mee dan je in jouw portemonnee zou hebben aan contant geld.
- Een goede balans tussen veiligheid en gebruiksgemak vindt je in wallet software voor op je desktop computer. Let wel goed op welke wallet je kiest, want bijvoorbeeld het installeren van de officiële Bitcoin software vergt veel tijd en deze wallet belast je computer zwaar.
- Het veiligst is offline opslag door middel van een USB-apparaatje (hardware wallet). Er hangt wel een prijskaartje aan.
De voordelen
Door het decentrale karakter, de bewezen wiskundige principes (cryptografie) en de grote hoeveelheid rekenkracht in het netwerk biedt Bitcoin een uitermate betrouwbaar betaalmiddel, dat zeer geschikt is voor zowel kleine als grote betalingen. Het is open source, dus iedereen kan het controleren, en niemand kan het stoppen. Andere voordelen zijn:
- Anonimiteit (Publieke transacties, maar je hebt in principe zelf in de hand of een transactie / adres naar jou te herleiden is.)
- Relatief lage transactiekosten voor met name internationale transacties
- Betalingen zijn wereldwijd en vrijwel direct *
- Betalingen zijn onomkeerbaar
Helaas kent Bitcoin niet alleen maar voordelen, het decentrale karakter komt met een prijs. Bitcoin vraagt bijvoorbeeld veel eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers, besluitvorming is moeilijk, mining kost erg veel energie en de decentrale manier van opslag is, hoewel veilig, niet erg efficient. Voor grote transactievolumes en microbetalingen is Bitcoin dan ook te duur. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan slimme oplossingen om Bitcoin beter schaalbaar te maken. Wil jij Bitcoin kopen? Pas dan wel op. De waarde van digitale munten schommelt flink. Daarom is het erg risicovol om grote bedragen in Bitcoin te stoppen. Doe het alleen met geld dat je wel kunt missen.
Photo by marcoverch on Foter.com / CC BY