News Ticker

Wilfred Genee haalt bloed onder de nagels van zijn gesprekspartner

Een tv-programma is altijd leuk om te zien als men elkaar niet napraat. Tegenstellingen zijn interessant om te bekijken. Op De Balie TV in Amsterdam was er genoeg sprake van tegenstellingen.

Ergenis

Sylvana Simons ergert zich een versuffing aan Wilfred Genee tijdens een interview dat ze aan de presentator geeft voor De Balie TV. Dat is te zien op de website van De Balie. Simons toont weer aan waarom mensen zich zo massaal aan haar ergeren. Ze schiet direct in een defensieve houding, waarbij ze voortdurend zucht, geprikkeld reageert en nooit terugvalt op humor of luchtigheid. Gaande het gesprek adviseert Genee haar dan ook om eens warm en aardig te zijn. “Je doet pedant nu.”

De Balie TV

Het concept van De Balie TV is dat Simons niet weet door welke drie interviewers ze wordt geïnterviewd. Na twee kritiekloze interviews, komt Genee de hoek omlopen. Daarop spuugt Simons de koffie terug in haar koffiebeker.

Chagrijnig type

Eén van Genee’s eerste vragen is of ze zichzelf weleens irritant vindt. Dan blijkt dat Simons thuis ook vervelend kan zijn. “Ik loop wel eens te mekkeren over dingen die niet belangrijk zijn. In plaats van dat ik tegen mijn geliefde zeg: ‘Dankjewel dat je de was hebt gedaan’, zeg ik: ‘Maar waarom heb je het niet opgevouwen?’”

Ook in de media gedraagt ze zich zo. Ze kan zich ook voorstellen dat mensen haar irritant vinden, maar ze wil niet zeggen waarom: “Je moet mij niet vragen wat andere mensen denken en voelen. Dat moet je aan die andere mensen vragen.”

Advies van Wilfred

Genee legt aan Simons uit dat haar boodschap beter zou overkomen als ze zich niet zo vervelend opstelt. “De manier waarop je hem uitdraagt is nogal onhandig zo nu en dan. Dat is mijn indruk. Als je de boodschap anders zou brengen, zou het beter aankomen.”

Op de vraag aan Simons of ze het gevoel heeft of ze haar stijl niet wat moet aanpassen, reageert ze zwaar geprikkeld: “Zodat jij je beter kan voelen?”

Genee is echter niet de enige, benadrukt hij. “Ik zat de avond dat ik met jou in Pauw zat in een zaal vol met studenten van de Hogeschool voor Journalistiek. Ik gaf aan dat ik er niet zo veel zin in had, omdat ik vreesde dat we weer zo’n discussie zouden krijgen. Ik kreeg een staande ovatie. Na afloop stond ik te praten met die mensen en vroeg ik waarom ze zo reageerde. Ze zeiden en masse: ‘Omdat ze zo irritant is.’”

 

Als Simons zwaar uit de hoogte vraagt hoe Genee het dan prettig zou vinden, antwoordt Genee: “Door dit toontje achterwege te laten, normale kanten van jezelf te laten zien en gewoon warm en aardig te zijn. Je doet pedant nu!”

Nagesprek

Na afloop van het tien-minutengesprekje is er een nazit met Simons. Als ze wordt gevraagd waarom ze haar koffie uitspuwde, zegt ze: “Het was een automatische reflex. Je mag er zelf betekenis aan geven.”

Witte man

Genee gaf aan dat hij het gevoel heeft dat met DENK en de houding van Simons de polarisatie is toegenomen. Vervolgens begon Simons daadwerkelijk te polariseren door Genee herhaaldelijk weg te zetten als ‘witte man’.

Simons: “Ik vind het fascinerend dat het zo lang moet gaan over hoe ik spreek. Er is een woord voor: tone policing. Dat is het gegeven waarmee men – vaak zijn dat witte mannen (wijzend naar Genee, red.) – een ander vertelt hoe hij of zij moet zeggen wat hij of zij zegt, zodat het voor de ontvangen, bijvoorbeeld witte mannen (wijzend naar Genee, red.) makkelijker is die boodschap te ontvangen.”

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: Giro555 via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1