News Ticker

De Wet DBA gaat op de lange baan volgens Wiebes

wetdba

Het kabinet neemt meer tijd voor de invoering van de wet DBA. Vóór 2018 zal de wet sowieso niet gaan gelden.

Daarmee wordt het dus een opdracht voor het nieuwe kabinet, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën. De wet was bedoeld om schijnzelfstandigheid bij zzp’ers tegen te gaan, maar zorgt tot nu toe vooral voor onrust, zowel bij zzp’ers als bij werkgevers. Er wordt gewacht op een nieuwe definitie in het arbeidsrecht over wat nou precies een zelfstandige is.

De omstreden regels voor zzp’ers worden voorlopig niet helemaal gehandhaafd. Het kabinet draait omdat er anders banen verloren gaan.

Terughoudendheid bij opdrachtgevers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kregen door het kabinet met strengere regelgeving te maken. Dit gebeurde om schijnconstructies tegen te gaan: iemand die feitelijk werknemer is, mag niet als zzp’er ingehuurd worden.

Door de strengere regelgeving bleken werkgevers echter huiverig om mensen in te huren. „Niet oké”, oordeelt staatssecretaris Wiebes (Financiën). Hij ziet „toch een te grote terughoudendheid” bij opdrachtgevers.

Tot 2018 uitgesteld

De handhaving wordt in elk geval tot 2018 uitgesteld. „Maar zo nodig langer”, zegt Wiebes. Hij wil dat de tijd genomen wordt om begrippen als ’zelfstandige’ en ’werkgever’ te herijken.

Tegen de nieuwe wet was veel protest. Het kabinet komt hen nu tegemoet.

Gebruik deze link om onze eerdere artikel over de Wet DBA te lezen.

Bron: BNR Radio

Photo credit: WVDO\Congres in Beeld via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1