News Ticker

Vrouwelijk brein reageert anders op drugsverslaving dan mannelijk brein

brainscan
De hersenen van vrouwen reageren anders op een drugsverslaving dan het brein van mannen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als vrouwen langdurig verslaafd zijn aan drugs, neemt hun hersenvolume af. Het brein van ex-verslaafde mannen lijkt daarentegen niet gekrompen.

Vooral hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor leertaken bevatten bij ex-verslaafde vrouwen relatief weinig grijze stof.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Colorado in het wetenschappelijk tijdschrift Radiology.

Hersenscans

Bij het onderzoek werden hersenscans gemaakt van 127 mannen en vrouwen. Ongeveer de helft van de deelnemers was langdurig (langer dan 15 jaar) verslaafd geweest aan cocaïne of amfetamine. Deze proefpersonen waren allemaal langer dan een jaar ‘clean’.Uit de hersenscans bleek dat vrouwen die veel drugs hadden gebruikt significant minder grijze stof in hun brein hadden dan vrouwen die nooit verslaafd waren geweest.

Vooral de hersenmassa in hun frontale, temporale hersenkwab en het limbisch systeem leek gekrompen. Deze hersengebieden zijn betrokken bij leertaken, maar ook bij het ervaren van genot en het ophalen van herinneringen.

Via deze link kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Bron: nu.nl

Photo credit: Akira Ohgaki / Foter / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1