News Ticker

Violist Ernö Olah over zijn idee van Mind Wellness

erno2

Trillingen, geluidsgolven, chakra’s, chi, mind reset, bewustzijn, positiviteit, lichaam, geest, gezondheid en muziek. Dat zijn hele belangrijke onderwerpen waar je met de aimabele violist Ernö Olah uren over kunt praten. Naast zijn indrukwekkende muzikale carrière houdt hij zich al jaren bezig met Mind Wellness. Met Mind Wellness wordt bedoeld dat je gedachten, je hersenen en je geest zodanig positief worden beïnvloed dat je ongestoord kunt genieten.

40.000 gedachten per dag

Uit onderzoek blijkt dat mensen elke dag ongeveer 40.000 gedachten hebben. Het mooiste is als deze gedachten allemaal een positieve lading hebben. Dat is echter nooit zo, want iedereen wordt elke dag beïnvloed door allerlei prikkels van buitenaf. Vaak zitten daar negatieve prikkels bij. Deze negatieve prikkels moet je zien als een gevaarlijke virus op een computer. Om deze af te weren, heb je een adequate virusscanner nodig, waardoor de computer niet verder geïnfecteerd wordt of zelfs erger, crasht. Je bent dan alle data kwijt en dat wil niemand meemaken. Dit werkt ook zo bij mensen. Alleen bij mensen kun je geen virusscanner installeren. Je kunt wel mensen helpen om hun negatieve gedachten te verminderen, waardoor ze beter in balans komen. Mind Wellness helpt daarbij en Ernö Olah heeft daar een prachtige en werkzame methode voor waar we later op ingaan. Elk mens heeft af en toe een mind update nodig net als een computer, die regelmatig wordt voorzien van een update, zodat de computer goed blijft functioneren.

Ernö Olah

erno1

De getalenteerde en sympathieke violist Ernö Olah is geboren op 11 juni 1948 in Boedapest, Hongarije. Zijn vader Laszló Olah speelde viool in het Staats Orkest. Beïnvloed door zijn vader wil Ernö viool spelen en kreeg van zijn oude heer zijn eerste vioollessen. De tiener heeft talent en in 1962 gaat hij klassiek viool studeren aan het conservatorium in Boedapest. Ernö is zestien jaar als zijn vader in 1964 een aanbieding krijgt om te spelen in het Residentie Orkest in Den Haag. Ernö moet zijn studie afbreken als het gezin naar Nederland verhuist.

Via deze link kunt u de muzikale biografie lezen van Ernö Olah en via deze link komt u op zijn eigen website.

In 1969 is Ernö Olah  bij het Metropole Orkest gaan spelen en heeft daar uiteindelijk 30 jaar als concertmeester met veel plezier gewerkt. Jarenlang heeft hij met hart en ziel viool gespeeld bij dit beroemde orkest dat zich richt op prachtige herkenbare muziekstukken. Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar, dat speelt het Metropole Orkest niet. Wel jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, filmmuziek, wereldmuziek… Van nu en van langer geleden.

Metropole Orkest

Het is 1945. De Nederlandse regering in ballingschap en het koningshuis nemen een belangrijk besluit. Er dient een ensemble te komen dat het volk hoop en vertier biedt. Zo ontstaat het Metropole Orkest. Topmusici uit heel Europa worden aangetrokken om een fris en nieuw geluid te creëren en ze dienen allemaal een vast contract te krijgen. Het ensemble groeit uit tot een orkest van formaat. Inclusief een volledige symfonische strijkerssectie en big band.

Ernö vertelt: “Toen ik eind jaren zestig bij het Metropole Orkest kwam als relatief jonge violist bestond de bezetting van het orkest uit wat oudere musici en ik werd concertmeester. Dat was wel heel apart. De sfeer was altijd heel goed in het orkest en ik heb altijd met volle teugen genoten van mijn tijd bij het Metropole Orkest. Gelukkig bestaat het nog steeds, ondanks de bezuinigingen van de regering.”

metropole

Tot 2012 werd het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt voor een groot deel zelf voor haar inkomsten. En dat lukt, dankzij de passie voor het maken van geweldige muziek.

Ernö heeft de afgelopen jaren de gehele wereld afgezworven met het Metropole Orkest, maar ook met het fraaie Malando Orkest van Danny Malando.

Malando Orkest

erno3

Het Malando Orkest dat al 75 jaar bestaat, is bij heel veel muziekliefhebbers bekend. Het orkest is vooral bekend van de wereldhit Olé Guapa. De kleinzoon van de heer Malando, Danny Malando, is nu al jaren de energieke orkestleider.

Na de middelbare school ging Danny studeren aan het Conservatorium Hilversum. Tijdens deze opleiding speelde hij o.a. mee met het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. In 1987 maakte hij zijn debuut bij het Malando Orkest.

Na zijn afstuderen vertrok Danny naar Hongarij. Ernö Olah, de concertmeester van het Malando Orkest, vertelt: “Ik vond dat het goed was voor Danny om zich onder te dompelen in de Hongaarse muzikale traditie. Hij ging studeren bij professor Pege Aladar aan de Liszt Academie in Boedapest. Maar de echte inwijding in de Hongaarse muziek ontving hij bij de muzikale zigeunerfamilie Kovacs waar hij inwoonde. De passie waarmee alle leden van deze familie muziek maakten heeft diepe indruk op hem gemaakt.”

Mindwellness

Het leven bestaat uit trillingen en een violist weet alles over de trillingen, die een viool teweeg brengt. Niet alleen trillingen over je rug, maar trillingen, die in Hertz worden weergegeven. De heer Hertz heeft de trillingen ontdekt en daar waardes aan gegeven. Het gaat in feite om geluidsgolven. Als je in diepe slaap verkeert, heb je te maken met een geluidsgolf, een trilling, van 4,5 Hertz. De range van Hertz gaat van hele lange geluidsgolven met een lage energie tot hele korte geluidsgolven met veel energie. Geluidsgolven, die we kunnen horen en die we uiteindelijk niet meer zelf kunnen waarnemen, zoals Röntgenstraling. Daarnaast bestaan kleuren ook uit trillingen en die kunnen we waarnemen via onze ogen, totdat de geluidsgolven zo hoog zijn als bijvoorbeeld utraviolet en we hierdoor de grens van ons zintuig “zien” bereiken.

Ernö Olah geeft hier workshops over. Via deze link  kunt u zien waar en wanneer hij zijn workshops geeft. Daarnaast heeft hij een prachtige mogelijkheid om mensen in Bali te ontvangen via een 14 daagse reis.

Belangrijk onderdelen van deze vriendenreis zijn de lezingen over het thema Mind Wellness en verder de hieronder genoemde thema’s. Daarnaast aandacht voor de invloed van muziek op geluk, de mystieke geschiedenis en een muzikale bijdrage van Ernö Olah.

THEMA’S

  • Trillingen – Resonantie
  • Mens – Zintuigen, brein en het onderbewuste
  • Ego – Ontstaan en samenstelling
  • Chakra’s – Zintuigen van energie
  • Zelf – Wat het niet is
  • Leven – Levenskracht en levensvreugde

Via deze link  kunt u meer lezen over deze aantrekkelijke reis naar Bali.

Mind Wellness Filosofie

erno6

We hebben geleerd om kieskeurig te zijn bij wat we eten en drinken om ons lichaam gezond te houden. Daar doen we alle moeite voor om het goed te doen.

We hebben geleerd om hygiënisch te zijn op ons lichaam, het schoon en het gezond te houden. Daar doen we alle moeite voor om het goed te doen.

Maar wanneer leren we nu  eindelijk om onze geest schoon te houden? Wanneer beginnen we kieskeurig te zijn met wat we in onze brein toelaten en erin houden?! En wanneer gaan we er alle moeite voor doen om het goed te doen?! 

Het is NU de hoogste tijd om de inzichten en de hygiënische handelingen die MINDWELLNESS ons toereikt te leren toe te passen om onze hersenen schoon te houden. MINDWELLNESS is geestelijke detox.

Zuiver denken is de voorwaarde voor een gezonde geest!  Alleen een gezonde geest maakt de weg vrij voor geluk en levensenergie.

Door zuiver en bewust je denkpatronen te sturen, maak je jouw energiebanen ook vrij om de beperkingen die je malende geest opwerpen weg te nemen en toegang te krijgen tot de onuitputtelijke bronnen die voor ons beschikbaar zijn.

Denk eraan! Jij bent niet jouw brein. Jouw brein is van jou; het is een orgaan van jou en 1 van de organen die het mogelijk maken om het LEVEN te ervaren. JOUW leven. Het is jouw brein en het is niet jeZELF.

Wat is JEZELF dan wel ?

Op Bali wordt de theorie werkelijkheid. Door letterlijk afstand te nemen van het alledaagse, creëer je ruimte om de wereld op een nieuwe manier te zien.

Je ervaart en leert de betekenis en de werking van de mystiekerituelen. Je krijgt inzicht hoe jij jouw brein en de volop beschikbare energieën voor jou kan laten werken. Ontdoe je van jouw wikkels, en ontwikkel je tot wat je werkelijk bent!

Een zinloos vol en druk brein is een ballast die je belet om te genieten van het leven. Om je te beschermen creëert jouw brein beperkingen, angsten, stemmingswisselingen en fobieën. Het brein hoort voor jou te werken en jij niet voor jouw brein. 

Op Bali leer en ervaar je hoe JEZELF je brein en de energieën om je heen – en in jou –  voor jouw geestelijke verrijking kan gebruiken!

Met ver-reikende gevolgen: LEVENSENERGIE via het genieten door echte beleving.

Zuiver denken is de voorwaarde voor een gezonde geest!  Alleen een gezonde geest maakt de weg vrij voor geluk en levensenergie.

Door zuiver en bewust je denkpatronen te sturen maak je jouw energiebanen ook vrij om  de beperkingen die je malende geest opwerpen weg te nemen en toegang te krijgen tot de onuitputtelijke bronnen die voor ons beschikbaar zijn.

Denk eraan! Jij bent niet jouw brein. Jouw brein is van jou; het is een orgaan van jou en 1 van de organen die het mogelijk maken om het LEVEN te ervaren. JOUW leven. Het is jouw brein en het is niet jeZELF.

De kloppende steen in Hongarije (Dobogokö)

Ernö vertelt dat Hongarije ook een zeer fraaie mogelijkheid biedt om te leren jezelf goed te verbinden met de nieuwe energie van deze en de komende tijd. Er zijn vele kosmische bronnen te vinden en meerdere verhalen wijzen er op dat het hartchakra (hartenergiecentrum) van de aarde in Hongarije te vinden is. Ook de Dalai Lama heeft recentelijk bevestigd dat dit hartenergiecentrum van de aarde in het Hongaarse Pilisgebied ligt. Dit gebied ten noorden van Boedapest is inderdaad een zeer krachtige en stralende energieplek. Deze plek ligt bij het dorpje Dobogokö dat in het Nederlands Kloppende Steen betekent.

erno5

Om deze plek te bezoeken, heeft Ernö ook allerlei mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ernö Olah.

erno7

Photo credit: Ernö Olah

Photo credit: Amsterdam Today

Photo credit: Marco Raaphorst / Foter / CC BY

Photo credit: Jelle Oostrom / Foter / CC BY-SA

Photo credit: Tjeerd / Foter / CC BY

Photo credit: ringt / Foter / CC BY-SA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1