News Ticker

VIDEO: grote miereneter geboren in Artis

miereneter

Na een draagtijd van zes maanden is op vrijdag 5 februari 2016 een grote miereneter geboren in Artis. Het is voor Artis het vijfde grote miereneterjong dat is geboren sinds 2008. De miereneter is een kwetsbare diersoort en maakt onderdeel uit van het Europese fokprogramma waarin Artis een belangrijke rol speelt.

De grote miereneter is een opvallende verschijning met zijn spitse snuit en lange tong. De tong kan een lengte hebben van 60 cm en is bedekt met kleine weerhaakjes en kleverig speeksel waaraan insecten blijven hangen. Als de grote miereneter zijn snuit in mierenhopen steekt om te eten, kan hij zijn tong tot wel 150 keer per minuut in en uit zijn bek bewegen.

Bedreigde diersoort

De grote miereneter (Myrmecophaga tridactyla) is een kwetsbare diersoort die voorkomt in de graslanden en bosrijke gebieden van Honduras tot Noord-Argentinië. Door de jacht op de grote miereneters en de vernietiging van hun leefomgeving, speelt Artis een prominente rol in het Europese fokprogramma om te voorkomen dat de grote miereneter uitsterft. Jarenlang heeft Artis de dierentuin in Florencio Varela in Buenos Aires gesteund met geld en kennis waardoor een educatief opvang- en fokcentrum kon worden ingericht. Als resultaat van de samenwerking is het mierenetervrouwtje van Artis in 2007 vanuit Argentinië hierheen gekomen om voor nageslacht te zorgen. In 2008 beleefde Artis de primeur met de geboorte van de eerste grote miereneter op Nederlandse bodem.

Het geslacht

Omdat het jong de eerste drie maanden constant op de rug bij de moeder zit, is niet te zien wat het geslacht is. Om te bepalen of het een man of vrouw is, wordt een plukje haar van het jong naar een laboratorium gestuurd voor een DNA-analyse. Voorlopig blijven moeder en jong in het binnenverblijf en zijn ze nog niet te zien.

Bron: artis.nl

Photo credit: LisaW123 via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1