News Ticker

VARA-baas Gerard Timmer: Links lullen en uiterst rechts vullen is prima

dwdd

Een bekend gezegde “links lullen, rechts vullen” zegt voldoende. Heel veel hypocriete linkse personen bezigen graag sociale linkse praat, want dan kom je goed en sociaal over. Dat ze zelf als kapitalist leven, want dat komt voor hun zelf heel goed uit, dat hoort bij deze hypocrisie. Vandaar dat de linkse elite volledig niet geloofwaardig is, maar ze proberen zich altijd op de een of andere manier te verdedigen tegen hun hypocriete levenswijze. Trieste mensen.

Ergernis

VARA-baas Gerard Timmer vindt het volstrekt verdedigbaar dat Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk vier keer meer verdienen dan de minister-president van ons land. Dat heeft hij gezegd in een VARA-radioprogramma op Radio 1. Er is steeds meer ergernis over de bijna zes ton die deze VARA-mannen verdienen. Als Timmer gevraagd wordt of het wel terecht is dat omroepcoryfeeën vier keer zoveel betaald krijgen als de baas van ons land, zegt hij: “Ik wil het anders positioneren.”

Slechte verdediging

Timmer vervolgt: “Ik mis altijd één belangrijk aspect in deze discussie. Wij maken geen programma’s omdat we maar programma’s willen maken. Wij maken programma’s omdat wij de kijker het beste amusement en de beste onderzoeksjournalistiek willen geven. Dat wil je het liefst doen met een sterrenelftal.”

Van de NPO worden topprestaties verwacht, aldus Timmer. “Als je in de Champions League wil spelen van het beste – dan hebben we het niet over de hoogste kijkcijfers maar over het beste – dan wil je dat doen met de sterkste opstelling.”

Het doel heiligt alle middelen

Dat hij een linkse omroep vertegenwoordigd, schijnt volgens hem minder belangrijk te zijn. Het doel heiligt alle middelen. Slecht zaak!

Kapitalistische opstelling

Een sterke opstelling kost nu eenmaal geld, stelt hij. “Als je tegen FC Barcelona zegt dat je wil dat ze in de Champions League spelen, dan doe je dat niet door daar maar een half elftal neer te zetten of door daar Messi weg te halen, bij wijze van spreken. Wij hebben gezegd: ‘Wil je de beste zijn en de hoogste kwaliteit brengen? Dan moet je daar de juiste mensen voor kunnen aannemen.’ Dat kost soms wat meer geld.”

Voetbal is geen politiek

Timmer gaat eraan voorbij dat voetbal niets met politiek te maken heeft. De VARA is links en wil een linkse achterban. De linkse achterban begrijpt niets meer van de VARA.

Slap excuus

Beelen en Van Nieuwkerk doen al water bij de wijn, meent de omroepbaas. “Laat ik duidelijk zijn: die presentator in kwestie kan bij de commerciële omroep altijd meer verdienen. Zij kiezen ervoor om bij de publieke omroep minder te verdienen, voor de duidelijkheid.”

VARA is al jaren de weg kwijt

Als je links lult, moet je links vullen. Als je met twee maten meet en je liever als kapitalist leeft en hypocrisie prima vindt, dan is het standpunt van Timmer te begrijpen. Hypocrisie is echter een hele slechte eigenschap.

Verenigingsgeld

Bij de NPO mogen slechts vijf presentatoren méér verdienen dan de WNT-norm van 181.000 euro. Het bedrag dat boven die grens uitkomt, wordt bovendien niet betaald uit belastinggeld, maar uit verenigingsgeld.

RTL Z kopte in december dat een kwart van de ledencontributie van BNN-VARA direct naar de grootverdieners van de omroep gaat. Flauw, vindt Timmer. “Dat is een framing. Het is jammer dat je kiest voor deze kop. Ze hadden ook als kop kunnen kiezen dat als je alle inkomsten van de omroep bij elkaar optelt – zij kozen alleen voor de ledencontributie maar we hebben ook inkomsten uit bijvoorbeeld de VARAgids of evenementen – dan gaat het om 4 procent.”

De leden

De leden hebben helemaal geen moeite met de topsalarissen, stelt Timmer. “BNN-VARA is een vereniging met een ledenvergadering. Zij weten dat een bepaald bedrag aan presentatoren worden betaald. Elk jaar worden ze betrokken bij de begroting. Een lid is niet zomaar een lid.”

De achterban

De VARA is van ouds her een socialistische omroep. Een rode omroep voor de arbeider. De linkse tv-elite verdient geld als water. Kapitalistischer kan haast niet. “Showsialisten” vinden dat niet erg. Zolang ze links kunnen blijven praten en hun zakken op een kapitalistische manier kunnen vullen, vinden zij dat ze het goed doen. Dat ze volkomen ongeloofwaardig zijn en zwaar hypocriet dat deert dit soort mensen niet. Hun echte achterban heeft hun al lang verlaten!

Wat vindt u van deze kwestie?

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: RNW.org / Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1