News Ticker

VAR wordt vervangen door een modelovereenkomst

8234364756_1ceab6928a_b

Op 1 mei was het over voor de VAR. Vanaf nu geldt de beoordeelde modelovereenkomst (wet DBA). U kunt zelf een overeenkomst opstellen en laten beoordelen, maar er zijn ook diverse modelovereenkomsten beschikbaar

WAT IS ER VERANDERD?

Een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer heeft de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen. Deze overeenkomsten bieden zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing.

* Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn voortaan samen verantwoordelijk voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst een dienstverband constateert.

* De Belastingdienst publiceert modelovereenkomsten
– algemene modelovereenkomsten;
– individuele overeenkomsten
– modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Zzp’ers en bedrijven kunnen de contracten downloaden, invullen en (steeds opnieuw) gebruiken.

* Een opdrachtgever mag ook voor alle opdrachtnemers tegelijk een eigen overeenkomst opstellen voor soortgelijk werk. Na goedkeuring door de Belastingdienst is ook dit contract opnieuw te gebruiken.

VOOR WIE?

Alle bedrijven

WANNEER?

De wijziging is ingegaan per 1 mei 2016. U kunt overeenkomsten laten beoordelen door de Belastingdienst. De Belastingdienst publiceert regelmatig nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten. Meer informatie? Bekijk deveelgestelde vragen over de nieuwe wet.

EXTERNE LINKS

> Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Eerste Kamer)

> VAR verdwijnt: nieuwe overeenkomsten gepubliceerd (Belastingdienst)

> Nota naar aanleiding van het verslag betreffende afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (Rijksoverheid)

> Algemene modelovereenkomsten (Belastingdienst)

> Uw overeenkomst: wel of geen dienstbetrekking (Belastingdienst)

> Overeenkomsten voorleggen (Belastingdienst)

> Zekerheid vooraf voor opdrachtgevers en zzp’ers (Rijksoverheid)

> Kamerbrief over alternatief voor Beschikking geen loonheffingen (Rijksoverheid)

Wetsvoorstel: ook opdrachtgever verantwoordelijk voor fiscale beoordeling van arbeidsrelatie zzp’er (Rijksoverheid)

Bron: pnr.nu

Photo credit: Landre Photography via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1