News Ticker

Utrecht en Amsterdam krijgen scholen voor Persoonlijk Onderwijs

svpo

De School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) start nieuwe vestigingen in Amsterdam en Utrecht. Vanaf volgend jaar kunnen scholieren er in klassen van gemiddeld zestien leerlingen voortgezet onderwijs volgen.

Zeven jaar geleden begon de SvPO met de eerste school in Kapelle, Zeeland. De keuze viel op Kapelle omdat daar nog geen andere middelbare school was. Inmiddels heeft het schoolconcept zich bewezen en heeft de staatssecretaris besloten om nog eens acht van dergelijke scholen, verspreid over het land, te bekostigen. De scholen in Utrecht en Amsterdam zijn de vierde en de vijfde.

svpo2

De SvPO biedt onderwijs in kleine klassen van gemiddeld nog geen zestien leerlingen. Voor elk vak wordt bovendien ruim voldoende onderwijstijd begroot. Daardoor ontstaan de ideale omstandigheden voor docenten om gedegen onderwijs te bieden met tijd en aandacht voor iedere leerling.

Persoonlijk Onderwijs

Het onderwijs lijkt bijna op dat van een privé school, maar is gewoon bekostigd en daarmee toegankelijk voor iedereen. De kleine klassen zijn ingedeeld in vijf niveaus (Mavo+ / Havo / Havo+ / Vwo / Vwo+) zodat docenten hun lessen goed kunnen afstemmen op het niveau. Docenten zijn daarbij werkelijk vakdocent en niet slechts ‘coach’ zoals in veel nieuwe onderwijsconcepten uit kostenoverwegingen vaak het geval is. Bijzondere kenmerken zijn verder een 4-daagse schoolweek met vaste roosters voor een heel jaar, snipperdagen om vakanties deels zelf te bepalen en weinig huiswerk.

De scholen nemen jaarlijks maximaal 80 eerstejaars leerlingen aan. In enkele jaren tijd groeien de scholen zo uit naar ongeveer 400 leerlingen. Door die kleine schaal heerst de menselijke maat. Bijzonder zijn daarbij de vele taalreizen (2 per jaar vanaf de tweede klas). Die dragen bij aan de taalontwikkeling, maar de gedeelde ervaringen dragen ook bij aan een prettige sociale sfeer op school.

Voor Vwo’ers is er de gelegenheid het gymnasium programma te volgen. In de bovenbouw krijgen alle Vwo’ers bovendien bachelorvakken, waardoor ze goed voorbereid aan hun universitaire studie kunnen beginnen.

Bijzondere resultaten

Resultaten uit het verleden geven natuurlijk nog geen garantie voor de toekomst. Ze laten wel zien dat gedegen onderwijs aan ambitieuze leerlingen de kans biedt om flink te groeien.

Persoonlijk onderwijs biedt bijzondere resultaten. SvPO kent vrijwel geen zittenblijvers (minder dan 3%), brengt veel leerlingen boven hun basisschooladvies uit en laat zelden leerlingen onder dat advies uit komen. De onderwijsinspectie spreekt van een hoge ‘doorstroom’ en ‘opstroom’, die echter niet ten koste gaan van de slagingspercentages. Afgelopen examenjaar slaagde zowel bij Havo als bij Vwo ruim 95% en vrijwel alle leerlingen deden dat zelfs met een dubbel examenprofiel.

Opvallend is dat leerlingen met een Vwo-advies betere resultaten bereiken dan ze op een categoraal vwo of gymnasium zouden halen. Zo halen ze op de SvPO gemiddeld in meer vakken eindexamen, volgen ze allemaal universitaire bachelorvakken en slagen ze relatief vaak cum laude (afgelopen examenjaar zelfs liefst 23%).

Bron: svpo.nl

Photo credit: svpo.nl

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1