News Ticker

TV-programma @Z van Paul van Liempt verdient meer kijkers

paulvanliempt

Journalist en tv-presentator Paul van Liempt heeft een prima format als je het over een vernieuwend actualiteitenprogramma hebt. Zijn tv-programma @Z dat van maandag tot en met vrijdag te zien is om 22.00 uur op de zender RTL Z is wars van opsmuk en enorm boeiend om te zien. Het format is in feite heel simpel. Net als RTL Boulevard neem je een desk waar de presentator en de gastsprekers achter plaats nemen alleen dan veel soberder. Co-host Gerben van Driel is de enige, die zich op een aparte plek begeeft, maar dat heeft een functie. Gerben mengt zich niet in de gesprekken, maar heeft als taak om visueel aandacht te geven aan hetgeen besproken wordt op de sociale media.

Wat wordt er besproken?

In het tv-programma @Z wordt doorgenomen wat er die dag op de sociale media veel aandacht heeft gehad. Wat is trending topic, maar ook een enquête over een veel besproken onderwerp die dag en wie is de winnaar en de verliezer van de dag op de sociale media. Het programma begint altijd met twee gasten, die zelf iets aandragen hetgeen ze belangrijk vonden die dag en vervolgens schuift midden in het programma een derde persoon aan. Deze uitgenodigde spreker of spreekster vertelt ook over iets wat hij of zij belangrijk vond die dag en dat op de sociale media te zien was. Helder en duidelijk. (Zelf heb ik 48 televisieformats bedacht, ontwikkeld en uitgewerkt en daarom ben ik extra geinteresseerd in nieuwe formats. Maar dat terzijde.)

De rol van Paul en Gerben

Paul en zijn co-host Gerben hebben hun eigen rol in het geheel. Paul begeleidt het vocale en eloquente geweld van de aangeschoven gasten in comfortabele banen, want dat is vaak hard nodig. Het interessante is dat de uitgenodigde gasten nooit alleen maar links, midden of rechts georiënteerd zijn, zoals je bij veel talkshows ziet. Paul en Gerben nodigen gasten uit met een uitgesproken mening, die niet compatible is en juist tegen elkaar ingaan. Dat maakt een talkshow boeiend en aangenaam om naar te kijken.

atz

Naast dat Paul de journalistieke diplomaat aan de desk is om de gesprekken niet te laten ontaarden in verbaal tumult heeft Gerben de taak als brenger van visuele feiten. Zo laat Gerben regelmatig tweets zien van mensen, die gaan over hetgeen trending topic is en in het programma besproken wordt. Zo is de tweet van Amsterdam Today over de rol van Zwarte Piet en zijn uiterlijk te zien geweest in @Z. Vervolgens presenteert Gerben elke uitzending de uitkomst van een enquête. De enquête gaat altijd over een belangrijk onderwerp dat op de sociale media besproken werd en ook de winnaar en de verliezer van de dag wordt besproken. Dit betreft nationale of internationale berichten over personen, die gecategoriseerd worden als de winnaar of de verliezer van die dag op de sociale media op basis van een gebeurtenis.

Het tv-programma verdient meer kijkers

Bekende andere talkshows op TV trekken veel meer kijkers. RTL Late Night, DWDD en Pauw zijn daar voorbeelden van. Ze hebben allemaal hun eigen format en behalen hun eigen successen. De frisheid, de directheid, de niet eenzijdige manier van meningsuiting, de energieke ambiance van het programma en de manier waarop men met elkaar omgaat, is een verademing om naar te kijken. Daarom verdient dit goed vormgegeven en journalistiek gezien prima inhoudelijke actualiteitenprogramma veel meer kijkers. Zeker, omdat er weinig tot geen actualiteitenprogramma’s zijn, die op deze manier bespreken wat er op de sociale media aan interessante nieuwsfeiten te zien zijn. Heel vernieuwend.

Wanneer te zien?

Op elke maandag tot en met vrijdag kunt u afstemmen op RTL Z. @Z begint om 22.00 uur en wordt elke avond laat herhaald.

Photo credit: Guido van Nispen via Foter.com / CC BY

Photo credit: Amsterdam Today

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1