News Ticker

Trombosepatiënten vragen met flashmob aandacht voor gevaren trombose

tromboseamsterdam

Patiënten en hun naasten vragen vandaag op Wereld Trombose Dag aandacht voor de gevaren van trombose. Vanmorgen hebben zij hiervoor op het Museumplein een flashmob uitgevoerd. Deze aandacht is nodig, want per dag krijgen ruim 100 mensen een trombose. Een groot deel daarvan treedt op tijdens of na ziekenhuisopname. Trombose wordt regelmatig (veel) te laat herkend, terwijl de gevolgen groot zijn, regelmatig zelfs fataal. Daarmee is trombose de 1e oorzaak van vermijdbare sterfte in het ziekenhuis. Om de symptomen snel te herkennen presenteert de Trombosestichting een animatie.

Wat is trombose?

Trombose is de medische term voor een bloedstolsel in de bloedvaten. Zo’n bloedstolsel kan optreden in de aderen (veneuze trombose) of slagaderen (arteriële trombose). Trombose is gevaarlijk omdat het de bloeddoorstroming belemmert of zelfs blokkeert. Trombose kan grote gevolgen hebben, variërend van blijvende ernstige pijn aan been of arm tot aan levensbedreigende situaties, zoals een longembolie.

Wanneer treedt een trombose op?

Trombose komt vaak voor, ruim 100 mensen per dag overkomt het. Trombose treedt vaak op na een medische behandeling. Bijvoorbeeld nadat een enkel of been in het gips heeft gezeten, na een knie- of heupoperatie, of andere medische behandelingen. Jaarlijks krijgen zo’n 30.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm en krijgen zo’n 10.000 Nederlanders een longembolie. 1.000 mensen overlijden hieraan; dat zijn bijna 3 mensen per dag!

Sneller de symptomen herkennen met onze animatie

De Trombosestichting presenteert vandaag een filmpje met de klachten die bij trombose kunnen optreden. De symptomen bij een trombose in het been of arm zijn een zwaar gevoel of pijn, zwelling, verkleuring en/of een strakgespannen huid. Een longembolie is te herkennen aan plotselinge kortademigheid, pijn bij zuchten en/of pijn tussen de ribben. De symptomen lijken op andere aandoeningen en worden daarom soms te laat herkend. Trombose als gevolg van een behandeling in het ziekenhuis kan nog tot wel drie maanden na de opname optreden.

Video van flashmob op het Museumplein op Wereld Trombose Dag

Vanmorgen om 11.00 uur hebben patiënten een flashmob uitgevoerd op het Museumplein te Amsterdam. Zie bijgevoegde video. Een groep mensen die ieder op hun eigen manier zijn geconfronteerd met trombose, beeldden de gevaren van deze ziekte uit. Ze deelden na de flashmob hun persoonlijke ervaringen met de aanwezigen om het ziektebeeld meer bekendheid te geven. Aanwezig waren onder andere een sportieve kunstenares met een trombosebeen, een jonge geneeskundestudente die een slechtnieuwsgesprek kreeg maar dit gelukkig kan navertellen en een moeder die haar dochter verloor aan een longembolie. Daarnaast waren ook Nederlandse tromboseonderzoekers aanwezig om hun zoektocht naar betere medicijnen toe te lichten.

http://www.trombosestichting.nl

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: ANP Pers Support

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1