News Ticker

Tien Amsterdammers zonder eigen straatnaam

ah6

Raar maar waar: Gerard Reve heeft in Amsterdam geen eigen straat. Tien Amsterdammers naar wie hoognodig een straat vernoemd zou moeten worden.

1. Gerard Reve (1923-2006)

Haarlem en Utrecht hebben een Gerard Revestraat, Groningen een Gerard Revelaan, en hij wordt in meer gemeenten zo geëerd. In Amsterdam niet. Dat is raar. De schrijver mocht Amsterdam dan een ‘verdoemde stad’ vinden, hij werd er wel geboren en woonde er totdat hij in de jaren zestig verhuisde naar het Friese Greonterp. Amsterdam vormt ook het decor van zijn debuut De Avonden.

2. Willy Alberti (1926-1985)

Mokumse royalty. Onlangs nog verscheen een box van 24 cd’s met Alberti’s complete oeuvre. Vergeten is de ‘tenore Napolitano’ dus niet. Hij heeft een eigen standbeeld op het Johnny Jordaanplein, maar verdient ook een eigen straat. Al was het alleen maar vanwege dat onverminderd prachtige De glimlach van een kind.

3. Wally Tax (1948-2005)

Ach, Wally. Hij was zo getalenteerd en had het ver kunnen schoppen als hij wat voorzichtiger met de drank en drugs was omgesprongen. Maar over die beatband van hem, The Outsiders uit Amsterdam Oost, raken ze tot in de Verenigde Staten nog altijd niet uitgepraat. Een Wally Taxstraat in een complete muziekwijk; is dat geen mooi idee, dames en heren van de straatnamencommissie?

4. André Hazes (1951-2004)

In die Amsterdamse muziekwijk mag de naam André Hazes uiteraard niet ontbreken. Hoe Amsterdams kan een zanger zijn? Een standbeeld heeft hij al (van stalinistische allure zelfs), maar er moet toch méér in zitten voor de man van wie heel Nederland jaren na zijn dood nog altijd moeiteloos zijn liedjes meezingt.

5. Harry Mulisch (1927-2010)

Zijn geboorteplaats Haarlem heeft al een Harry Mulischstraat, maar er moet er natuurlijk ook één komen in de stad waar hij het grootste gedeelte van zijn leven woonde en werkte. Zelf zou hij het waarschijnlijk heel terecht vinden als het Leidseplein voortaan zijn naam zou dragen, maar een mooie straat, vooruit laan, in een nieuwbouwwijk moet voldoende zijn.

6. Hans van Mierlo (1931-2010)

Goede bekende van nummer 5. Zijn accent maakte duidelijk dat hij hier niet geboren en getogen was (hij kwam uit Breda, ging naar school en studeerde in Nijmegen), maar vanaf het moment dat Hans van Mierlo in 1960 als journalist bij het Algemeen Handelsblad kwam te werken, hoorde hij onlosmakelijk bij Amsterdam. D66 bedachten hij en zijn kompanen naar verluidt in een hoofdstedelijke kroeg.

6. Henk Faanhof (1922-2015)

Tramlijn 26 heeft op het Zeeburgereiland sinds kort een nieuwe halte vernoemd naar Ajaxtrainer Bobby Haarms. Er verrijst daar een sportheldenbuurt. Hopelijk is er ook nog plaats voor een Henk Faanhofstraat. De begin dit jaar op 92-jarige leeftijd overleden Amsterdamse wielrennerlegende verdient het. In 1949 werd hij wereldkampioen op de weg bij de amateurs, vijf jaar later won hij een etappe in de Tour de France.

8. Johannes van Dam (1946-2013)

We stellen ons een straat vol goede restaurants en eetwinkels voor. Die frituurlucht? Komt uit dat snackbarretje waar ze alleen kroketten verkopen, de favoriete snack van de twee jaar geleden overleden culinair journalist en Parool medewerker.

9. Schelto Patijn (1936-2007)

Een bekakt pratende telg uit een oud regentengeslacht als burgemeester van Amsterdam? De stad was behoorlijk argwanend toen Schelto Patijn in 1994 aantrad als burgervader. Maar de aardige Hagenaar wist de Amsterdammers snel voor zich te winnen. Ze noemden hem Ome Schel en richtten zelfs een fanclub voor hem op. De liefde was wederzijds. Patij vond Amsterdam zo leuk dat hij er na zijn ambtsperiode bleef wonen.

10. Annie M.G. Schmidt (1911-1995)

Ja, ja, we weten het: er is al een Annie M.G. Schmidtstraat op het Oosterdokseiland. Maar bent u er weleens geweest? Niet meer dan een steeg tussen het conservatorium en de bieb is het, deuren komen er nauwelijks op uit. Annie M.G. Schmidt verdient meer: een statige laan in liefst ook een eigen wijk met onder meer een Abeltje- en een Minoesstraat en een Dikkertje Dapplein.

Bron: parool.nl

Photo credit: d_vdm / Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1