News Ticker

Tarief van freelancers daalt voor het derde jaar op rij

freelancers

Uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers steeds meer moeite hebben het hoofd boven water te houden. Met name freelance managers zijn hard geraakt. Zij verdienen in 2016 gemiddeld 40 euro per uur, terwijl dit tarief vorig jaar nog op 47 euro per uur stond. Regionaal zijn er grote verschillen gemeten. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van 39 euro, terwijl in Utrecht een freelancer gemiddeld 47 euro kost.

Freelancers vragen in 2016 gemiddeld 43 euro per uur, terwijl dit in 2015 nog 44 euro was, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 13.500 uitgebrachte offertes. De grootste verliezers zijn de zelfstandigen uit de Management & Organisatorische sector. Zij vragen 16% minder dan vorig jaar. Nagenoeg alle branches laten een daling in het uurtarief zien, met uitzondering van de Tekstschrijvers & Vertalers, en de Financieel & Administratieve sector. Zij verdienen respectievelijk 2% en 6% meer dan vorig jaar.

Freelancers beneden de rivieren het zwaarst getroffen

Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Flevoland nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Drenthe deze oneervolle positie overgenomen. Flevoland maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 22%. Beneden de rivieren is de tariefdaling het sterkst gemeten, met als sterkste dalers de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Zij verliezen respectievelijk 11% en 10%. Freelancers uit Noord-Holland zijn met een gemiddeld uurtarief van 45 euro de duurste van Nederland. Ze hebben daarmee Noord-Brabant van de koppositie gestoten.

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Hij verwacht dat de verandering in de wetgeving rondom het inhuren van freelancers volgend jaar nog meer impact zal hebben op de freelancetarieven in Nederland. “Er zal minder vaak gekozen worden voor de inzet van freelancers uit angst voor de Wet DBA. Dit zal de freelancermarkt verder onder druk zetten en freelancers zullen zich genoodzaakt voelen hun tarief verder te verlagen. Hoofdkraan.nl zal er in ieder geval alles aan doen om het huidige opdrachtenaanbod in stand te houden.”

Opmerkelijke verschillen binnen Nederland

Opvallend is dat voor het maken van bijvoorbeeld een WordPress website freelancers in Noord-Holland gemiddeld 48 euro per uur vragen, terwijl Drentse freelancers hetzelfde werk willen doen voor 30 euro. En vertalers in Overijssel vragen gemiddeld 47 euro per uur, terwijl in Noord-Brabant het uurtarief in deze beroepsgroep op 28 euro ligt. Ook voor een fotograaf ben je goedkoper uit bij de Brabanders. Zij vragen slechts 36 euro per uur, terwijl je in Utrecht 48 euro betaald. Voor het bouwen van een App word je het goedkoopst geholpen in Flevoland (38 euro per uur), terwijl de Groningers daar 67 euro per uur voor vragen.

Haagse freelancer is goedkoopste van Nederland

Van de grote steden zijn freelancers uit Utrecht voor het tweede jaar op rij het duurst met een uurtarief van gemiddeld 47 euro. Freelancers in Amsterdam en Rotterdam reken beide 43 euro per uur, waarbij Rotterdam ruim 6% inlevert t.o.v. vorig jaar. In Den Haag wordt nog altijd voor het laagste uurtarief gewerkt (40 euro), hoewel er een stijging van 9% is gemeten in vergelijking met 2015.

Ondanks de tariefdaling denk Goossens dat flexibel werken nog steeds loont. “Het past namelijk bij de huidige economie en de manier waarop men wenst te werken. Voor vrijheid en flexibiliteit moet wellicht wat worden ingeleverd op het uurtarief.”

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: laverrue via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1