News Ticker

Supersnelle Hyperloop: voorlopig niet geschikt voor Nederlandse afstanden

hyperloop

In Delft wordt hard gewerkt aan de Hyperloop, een nieuw soort vervoersmiddel dat stukken sneller is dan de trein. Maar Nederland zal voorlopig nog even moeten wachten op de komst van de Hyperloop.

De Hyperloop bestaat uit twee elementen: een buis waar de luchtdruk grotendeels uit wordt weggehaald, en een ‘pod’, een soort capsule waar mensen of goederen in worden vervoerd.

Het idee is afkomstig van Elon Musk, de CEO van autobedrijf Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. Omdat Musk al druk is met zijn twee bedrijven, laat hij het daadwerkelijke ontwikkelen van de trein aan anderen over.China en AustraliëOp diverse plekken in de wereld wordt al serieus nagedacht over de komst van zo’n Hyperloop-buis. Zo zijn er plannen om Helsinki en Stockholm met elkaar te verbinden en wordt er in Rusland zelfs nagedacht om de Hyperloop te koppelen aan het transportsysteem van Moskou.

De Hyperloop is vooral bedoeld voor grotere afstanden tussen de honderd en duizend kilometer. Verwacht wordt dan ook dat het futuristische vervoersmiddel in eerste instantie in uitgestrekte gebieden, zoals de Verenigde Staten, China of Australië, zal worden ingezet, vertelt Tim Houter, de ‘team captain’ van het team dat namens de TU Delft aan een Hyperloop werkt.

De komst van een Hyperloop-trein in Nederland is voorlopig dan ook nog ver weg. Als klein land heeft zo’n buis minder nut, maar een traject tussen Nederland en Frankrijk zou bijvoorbeeld wel tot de mogelijkheden kunnen behoren, zegt Houter.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken sluit zich daarbij aan.  “Ik kan me goed voorstellen dat systemen zoals deze in eerste instantie voor de langere afstanden worden gemaakt, maar later worden doorontwikkeld voor Nederlandse schaal”, aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Video: TU Delft onthult supersnelle Hyperlooptrein

TU Delft onthult supersnelle Hyperlooptrein
Stap terug

De Technische Universiteit van Delft is één van de spelers die werkt aan het idee van Musk. Studenten van de universiteit presenteerden donderdag de capsule waarmee zij zullen meedoen aan de wedstrijd die is georganiseerd door Musk. De huidige capsule is twee keer zo klein als de uiteindelijke ‘pod’, maar de uiteindelijke versie zou ook mensen moeten kunnen vervoeren.

Het team in Delft heeft zich laten inspireren door Musk, maar neemt zijn plannen niet één op één over. “We hebben in eerste instantie even een stap teruggedaan van het originele concept, en alles opnieuw doorgedacht”, vertelt Mars Geuze van het Hyperloop-team in Delft.

De Hyperloop uit Delft maakt bijvoorbeeld gebruik van permanente magneten in plaats van elektromagneten. De magneten zorgen ervoor dat de capsules boven de rails zweven en worden ook gebruikt bij het remmen.

Delft is staat daar overigens niet alleen in. De Amerikaanse universiteit MIT, bijvoorbeeld, heeft ook een aantal van die veranderingen doorgevoerd. Uiteindelijk zullen zaken zoals kosten, veiligheid en gewicht doorslaggevend zijn in de wedstrijd.

Bron: nu.nl

Photo credits: everts.net

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1