News Ticker

Prins Claus Prijzen 2016 uitgereikt in Amsterdam

claus

Tijdens een huldigingsceremonie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam heeft ZKH prins Constantijn vandaag zes Prins Claus Prijzen uitgereikt aan kunstenaars en organisaties voor hun excellente werk op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Aanwezig waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Laurentien en prinses Mabel, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen.

Prins Constantijn reikte de Grote Prins Claus Prijs uit aan de onafhankelijke filmmaker Apichatpong Weerasethakul (Thailand). Tevens werden vijf laureaten bekroond met een Prins Claus Prijs: chef-kok en voedselactivist Kamal Mouzawak (Libanon), interdisciplinair cultureel centrum PeaceNiche | The Second Floor (T2F) (Pakistan), grafisch ontwerpster, kunstenares, academica en historica Bahia Shehab (Egypte/Libanon), digitale portal La Silla Vacía (Colombia) en architect Vo Trong Nghia (Vietnam).

Meer informatie over de laureaten van 2016 vindt u op: www.princeclausfund.org

Tijdens de ceremonie werd Fireworks vertoond, een korte filminstallatie van Apichatpong Weerasethakul. Tevens waren er optredens van de Syrische musicus Kinan Azmeh en van kunstenaar Kevork Mourad. Apichatpong Weerasethakul, erevoorzitter Prins Constantijn en minister Lilianne Ploumen hielden een toespraak.

Prins Constantijn: “We moeten uitgedaagd worden, onze assumpties bevragen en onze huidige denkbeelden opnieuw onderzoeken. We moeten onszelf trainen om met andere ogen te kijken, door verschillende lenzen, om te begrijpen wat er in de wereld gebeurt…Het versterken van de stem van de redelijkheid en uitingen van creativiteit en menselijk vernuft is nu, overal, relevanter dan ooit tevoren.”

Apichatpong Weerasethakul: ‘We beseffen steeds meer hoe mooi het is dat mensen van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd ervaren we de daaruit voortvloeiende wreedheden en vooroordelen. Nog steeds zijn er gebieden op de wereld waar het gevaarlijk is om te herinneren en die herinneringen te delen. Dat weet ik, omdat ik zelf uit zo’n gebied afkomstig ben. Mijn vraag is: wat moeten we doen om contact te maken en empathie te tonen in een omgeving waar een andere logica geldt?’

De Prins Claus Prijzen
De jaarlijkse Prins Claus Prijzen worden toegekend voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling, met name in gebieden waar de middelen of mogelijkheden tot culturele expressie en creatieve productie beperkt zijn en behoud van cultureel erfgoed in het geding is. Alle laureaten van de Prins Claus Prijzen 2016 zullen in de komende maanden ook in eigen land worden gehuldigd.

Activiteiten in het kader van het 20-jarig jubileum van het Prins Claus Fonds

El Anatsui: Meyina, een solo-expositie van werken van de internationaal bekende kunstenaar El Anatsui (Ghana, 1944) is te zien in de Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603 in Amsterdam. Toegang is gratis. Openingstijden: weekdagen 10.00 – 17.00 uur. De expositie loopt tot 28 april 2017.

Het Pan African Space Station (PASS), een pop-up online radiostation, verzorgt live muziek en levendige discussies tussen internationale en Nederlandse cultureel producenten, denkers en het publiek. Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Online beschikbaar in januari 2017. www.prinsclausfund.org

De 2016 Cultural Speed Date brengt internationale partners van het Fonds en hun Nederlandse tegenhangers op cultureel gebied samen. Volg hun belevenissen op het Cultural Speed Date blog: pcfspeeddate.wordpress.com

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: RNW.org via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1