News Ticker

Prachtige première “ZO’N TOON” in het DeLaMar Theater

mauricetoon

Stel, je vader heet Toon Hermans. Dat is nogal wat. Dat betekent voor een kind heel veel, want kind zijn van een hele beroemde vader is niet altijd leuk. Andere kinderen kijken anders naar jou, maar wat minder leuk is, is dat je vader veel weg is. Altijd aan het reizen van theater naar theater. En wanneer hij wel thuis is, dan werkt hij aan nieuwe versjes, gedichten of teksten.

toon

Gelukkig zijn er vele leuke en mooie momenten en deze prachtige voorstelling “ZO’N TOON” gaat over de leuke en mooie dingen, maar tevens over de minder leuke dingen als je als Maurice Hermans zoon van Toon bent.

Première “ZO’N TOON” in het DeLaMar Theater

Het theaterminnend publiek werd afgelopen dinsdag 20 oktober verwacht tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij het fraaie Amsterdamse DeLaMar Theater. De voorstelling begon om 20.00 uur in de sfeervolle Mary Dresselhuys zaal waar een aangename ambiance voelbaar was. Het interieur met vooral rode invloeden geeft altijd een speciaal gevoel aan het theaterbezoek.

Vele Bekende Nederlanders

Bij de inloop zagen we dat het publiek bestond uit vele personen uit de entertainmentwereld. Aanwezig waren onder andere Ria Valk met haar dochter Monique, Jacques Klöters, Serge Henry Valcke, Frank Sanders, Willibrord Frequin en zijn vrouw Gesina, Frits Hoefnagel, Aristakes Jessayan, Hans Cornelissen, Brigitte Nijman, Pamela Teves, Marijke Helwegen, Lone van Roosendaal, Maaike Widdershoven, Esther Hart, Haye van der Heijden, Fred Oster, Maarten Spanjer, Tom en Annemarie Okker en Mandy Huydts.

Nadat de uitverkochte zaal was gevuld met het verwachtingsvolle publiek ging het licht uit en begon de voorstelling met Maurice Hermans, Ellen Evers en Esmee Dekker in de hoofdrol. Maurice kwam als eerste op en leidde op zijn eigen charmante wijze de voorstelling in. Hij zong een gevoelig nummer over zijn vader en dat zette de toon.

Ellen Evers en Esmee Dekker

Vervolgens kwamen de twee talentvolle zangeressen Ellen Evers en Esmee Dekker in beeld en dat gaf heel veel energie. Dat had te maken met hun sprankelende aanwezigheid op het toneel, maar vooral met hun manier van omgaan met Maurice. Op het toneel stond namelijk een grote tafel. Een grote tafel, die bij de familie Hermans in de keuken had kunnen staan. Een tafel waarbij alles werd besproken. Zo gebeurde het ook tijdens de voorstelling. De tafel was het middelpunt en dankbaar gebruiksvoorwerp. De aangenaam pittige manier waarop de zeer aanwezige dames met Maurice omgingen, had te maken met hoe ze hem vragen stelden. Maurice had een monoloog kunnen houden over zijn vader Toon, maar dat is niet leuk om te zien. De productie, die in handen is van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment had gekozen voor een soort van interviewtechniek. Maurice werd ondervraagd over zijn vader in de trant van: “Maurice, let eens even op. Ik wil graag weten hoe het was als je opstond en je vader aan de ontbijttafel kwam zitten. Kun je daar wat over vertellen?” of “Maurice, vertel eens! Waar hebben jullie gewoond en waar ben jezelf geboren?”. Deze prima gekozen vorm om een verhaal te vertellen, werd als heel amusant en prettig ervaren.

Op de juiste momenten werden de conversaties aan tafel afgewisseld met zang of voordracht. Vele bekende en iets minder bekende liedjes en versjes werden ten gehore gebracht. Af en toe werd een nummer in een heel ander arrangement gebracht, zoals het nummer “Jo met de banjo”. Het jonge talent Esmee Dekker, die afkomstig is van de Musicalopleiding van Frank Sanders bracht dit nummer op een aantrekkelijke Bluesachtige manier. Heel onverwacht en leuk.

De muzikale ondersteuning onder leiding van Harry Herfst was prima, krachtig en warm. De liedjes, versjes en de aangepaste arrangementen waren van grote klasse.

Voor en na de pauze

Voor de pauze werd uitgebreid ingegaan over het leven van de familie Hermans vanaf de bittere armoede, die Toon Hermans zelf had beleeft tot aan het grote succes. Na de pauze kwam de periode aan de beurt, die minder vrolijk was en waarbij werd stilgestaan bij de dood van Rietje in 1990. De familie was er kapot van en vooral Toon was volledig van de kaart in die periode. Toon werd heel goed opgevangen door zijn drie zoons, want ze gaven hem alle aandacht en ze kookten voor hem.

Na deze verschrikkelijke periode ging Toon weer aan het werk en bleef werken tot aan zijn dood in 2000. Hij overleed in Nieuwegein en Nederland verloor een groot man. Antoine Gerard Theodore (Toon) Hermans was tijdens zijn leven een geliefde en getalenteerde Nederlandse cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter en heeft tijdens zijn leven door zijn talent via het Nederlandse publiek vele miljoenen lachsalvo’s laten weerklinken in de talloze theaters waar Toon Hermans kind aan huis was. Toon wordt nog door vele fans elke dag gemist!

Maurice met zijn vader op het podium

Zoals bekend stond Maurice regelmatig met zijn vader op het podium in talrijke theaters als aangever of als “slachtoffer” van de humor van zijn vader. Maurice: “Ik ben geen echt podiumbeest, maar natuurlijk heb ik veel plezier gehad met mijn vader op het podium. Werken met deze theaterman, die als kind graag op het podium wilde gaan staan nadat hij als een arm kind geen gehoor kreeg van andere kinderen, was voor mij elke keer een unieke belevenis.”

Om zich goed voor te bereiden voor zijn optreden in “ZO’N TOON” is Maurice begeleid door zangeres Esther Hart. Maurice vertelt tijdens de voorstelling veel over zijn vader Toon, maar heeft zelf ook diverse zangpartijen. Als performer wil je graag zo goed mogelijk overkomen. Zeker als je zingt. Tijdens zijn optreden is gebleken dat Esther heel goed werk heeft geleverd, want de zingende Maurice kwam krachtig en gevoelig over.

Conclusie

Wij van Amsterdam Today raden iedereen aan om deze voorstelling te gaan zien. Het is een persoonlijke hommage aan Toon door zijn zoon Maurice. Je krijgt als toeschouwer meer te weten over Toon op het persoonlijke vlak en je krijgt op een dynamische en energieke manier vele van Toon’s bekende liedjes en versjes te horen. Echt een plezierige belevenis.

Kaartjes bestellen

Hebt u al kaartjes besteld? Via deze link kunt u kijken waar en wanneer de voorstelling plaats vindt en kunt u online een kaartje reserveren. Veel plezier met de prachtige voorstelling “ZO’N TOON”!

mt1     mt2

mt3     mt4

mt5     mt6

mt7     mt8

mt9

 

Photocredit: Amsterdam Today

Photo credit: Nationaal Archief / Foter / No known copyright restrictions

 

 

 

 

 

 

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1